Starmali

„СТАРМАЈШ" ВР. 27. ЗА 1887

215

У ч и т е л>: Но шта се бојиш ? Кажи слободно ! С и м а : Ви .. . ви би били . . . У ч и т е љ : На шта ви . . . ви би . .. Шта би био ? Си м а : „Молим господине, ви би били лакомислен ован, јер мој вам отап, неби никад вратио.

Сад је ред дошао да се што о човечијем телу каже. Дакле да би што достојанственије изгледало почеће господин онако из далека: Дакле нека нам Пелка каже шта има на глави ? П е л к а : Мараму. У ч и т е љ : А шта имаш под марамом ? II е л к а: Косу. У ч и т е љ • Тако, а ппа ги је ово ? (па је допне одостраг за сукњуЈ. II е л к а : Сукња. У ч и т е љ : Но, а шта имаш под сукњом ? Сад сљеди једна подугачка пауза и разрогачене очи ? У ч и т е љ : Но Пелка нод сукњом, шта имаш под сукњом ? Пелка поцрвени до ушију. Сви прсну у смеј а надзорник узме реч: „Но, дете моје, зар не знаш шта те пита господин ? Хоће да му кажеш да имаш тело. Дакле шга знаш о човечијем телу ?'■' (а учитељу — кажу — да је препоручио да од сада мање чита „Наше доба" а више „методику". Прислушкивао Павел.

Љубио сам, . , Љубио сам, грлио сам девојчиду младу, живио сам у радости и заносном сладу. Клела ми се богом живим да ће бити верна; да не трпи, да не мари тог к ла%мана и дерна. Прођоше нам дани тако у дивотном чару;. . . — а ономад одведе је тре%и ка олтару!

о

Др. Назбулбуц.

Нова млада, Нова млада доведена у кућу газдачку. Сви је држе као кап воде на длану. После десетак дана добише госте, пред којима се ваља подичити, не само како им је нова млада лепа, већ и како је вредна и добра газдарида, даклем њој рекоше да скува каву. Млада оде у кујну пристави непржену каву у лонду воде, па кува, кува, кува, ал зрна неће да одмекну. Свекра вата мука чекајући, — оће већ и гости да полазе, а кава још никако не долази. Онда ће повикати свекар: па шта је за бога с кавом ? Па није још ни за лукац, — још је тврда; — одговори из кујне мдада. Подичили су се њоме. Младмали.

МГ- ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Молимо да се не заборави, да је овопоследњи број ове (треће) четврти, — и да је њиме миогима зисстезсаха- претплата, — и да је сваки лист, баш ка' оно буре, т. ј кад ажсте•че вино из њега а не дслжсје се, мора се брзо расушити и распасти. Ко то „Стармалом" не жели, пека што пре долије, — иначе би морали ми сами долијати, ма да нисмо лије. Доливаније за четврту четврт, т. ј. за октобар, новембар и декембар износи 1 фор. за Аустроугарску, а 2% дин. за све остале земље, куда је пошиљање поштом скупље. Предплата се шаље у Нови Сад на ИЗДАВАТЕЉСТВО „СТАРМАЛОГ*.

Пошт. лађа 1887. до од 24. марта даље наредбе. Из НОВОГ САДА у СЈ1АНКАМЕН-ТИТЕЛ : свааи дан у 5 и по сахати после подне. Из НОВОГ САДА у ПОТИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан V 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: сваки даа у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом, петком и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЦАРИГРАД преко РУШЧУКАВАРНЕ: недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 23. марта 1887 ОДПРАВНИШТВО.

С5 Г Л С ~Ш..

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БЛЕШТАВИ ЛАКЗАПОД без мириоа, брзо ое суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу слмо блеска дају. Углед и упутство за употребу еалазе се код стоваришта Фрања Христоф, Берлин и Праг. 5-8 Проналазач 1 таорничар правог блештавог лака за иод. Стоваришге у Н. Саду код Љ. Стефановић».

Јот св могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.