Starmali

„ОТАРМАДИ" БР. 34. ЗА 1887.

273

Ад виш, мој мали господар Миша већ и зучио декдију, па је сад шегрт! Ад се и освртао, а нека га!" Тако прић-Мија! Ово се десило већ давно, али може се и сад десити. Ништа није немогуће! Иослао С- Гаврилов.

Једној „ еманципираној' Кад би знала, селе, шта ти цена губи, видим ли те тако, с' цигаром у зуби ; за извесно неби у њој вашла сласти!

Сваки и с к р е н пријан, ово ће ти касти.

Др. Казбулбуц.

Не знају да кажу.

Дошле три прије у дућан, па хтеле да ишту за чакшире т. зв. „хозенцајга." Прије су биле помодарке, па нису хтеле да ишту онако просто, већ „ио моди." С тога прва рече: „Дајте нам цајзнфогла!" Трговац, који је био неки ђаволан, претварао се као да не разуме прију, за то му друга рече : „Дајте, бога вам, цај знхозна!" А кад се трговац и сад учини да не разуме, рећи ће најпосле трећа прија: „Не знају оне да кажу, већ знате, оне хоће онога — есцајга за панталоне!" Јовилим Прислушкивало.

Није опасно. — Да л' да зовемо гђу Б. Н. са ћерима ? — Мани се молим те комедије! — Право велиш и онако неће доћи; јер хоће да отпутују. — Е, кад је тако, онда их можеш позвати. ИМ. Почујте ме, Шта смо ми ? Нисмо ништа ! Јесте ништа, Кад бежимо Са боришта. Ал' кад се одупремо, Па слободно напред гремо ! Да виш онда, ко смо ми! Ко ће нам се, да противи ?! Ал' да нсшред тремо, Главно је: не емемо Да с' меЈ) собом иремо. „Застава" и „Браник" Никако да с' сложе, —

У толико с' мање С издајници гложе Друго је контрола, А друго је свађа; А иод свађом мора Утонити лађа. Зато браћо, маните се, Маните се тога, Јер ви добро знате, Србину само И овде и тамо Једин' спас је — слога!

Жеравица.

Спасао се, — Фала богу ове сам се године избавио од комараца у народној башти. — Како то? Но свој прилици си нашао какво средство против њих. — Не то, него несам ни ишао ове године. им. Б о ј и с е. Жена: Овамо, онамо а ги скоро сваки дан долазиш кући у зору. М у ж: Знаш жено мало ми је чудно да ноћу идеи. ИМ.

Има и других.

— Ви све говорите о неком магарцу, ваљда тек не мислите мене? — Боже сахрани, та има ваљда ј о ш магараца на свету. им. Ништа не чини. — До сго врага то је, баш сад намазана клупа рећи ће господичић, који се уморио од шетње и сео, да се одмори. — Ништа не чини, господине, што Ви мене жалите имам ја још боје а и времена — рећи ће мазало. ИМ.

Новије књиге. послате уреднлштву на приказ. Немања. Историјска драма у б чинова. Написао М. Цветић. (Наградила управа кр. срп. нар. позоришта са 1000 дин). Београд. У кр. срп. држ. штампарији. 1887. Цена 1 фор. Српска историја изведена у пет слика за ученике основних школа. Накладом књижаре Браће Јовановића у Панчеву. 1888. Цена 20 новч. На странпутици. Приповетка из српског народног живота. Написао Милутин Јакшић. У Н. Саду, српска штампарија др. Свет. Милетића. 1887. Цена ? Велики кадендар за вид са таблицама за прорачунање камата; велика лутрија свију лозова 1888; таблице за биљеговину, пошта, телеграфија. Издање браће М. Поповића у Н. Саду. Цена 50 новч.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог* од почетка до данас.