Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 9. ЗА 1888.

Један учитељ имао је брата молера и овај се понуди да евога брата учитеља портретира. Учитељ на то иристане, — а што не би, кад не мора ништа платити. Сад га брат молер запита, како хоће да портретира: са воденим (акварел) или са масним бојама. Учитељ се промисли, па одговори: са масним бојама, — бар ћу мало дебљи изгледати.

Судија. Је ли ово твој потпис? Сељак. Не би рекао. Судија. Погледај мало боље и реци по души, је ли то твој потпис ? Сељак. (загледа) Неће бити. Судија. Али ако се ипак докаже да је то твој потпис, а ти одричеш, онда ће бити зло с тобом. Сељав. Е па шга ћу му. Не могу ништа силом. Судија. Ево ти перо и артија. Напиши ту твоје име. Пак ће се онда видити какав ти је потпис. Сељак. Ама аа бога и по богу, господине, — та ја незнам писати; није ми знао ни отац, ни дед.

се не да потплатити. То знате. А да се на њега ваља претплатити, ако хоћете да вам живиздрав долази, — и то знате. Но пошто је стари обичај, да читаоци на ово друго лако забораве, по то је и наш тако исто стари обичај, да га на то потсећамо. Таких потсећања бива четири преко године (заборављања има више). Имамо даклем част и дужност јавити даје са овим бројем истекла прва овогод. четврт „Стармалог", ж да за њом устопце иде друга четврт. А шта ова опомена значи и куда шиба, то остављамо вашој досетљивој благонаклоностп, да сама погоди. Начелно нитање наше финансијске нагодбе изволите видети на челу листа. Издаватељство „СТАРЖАЛОГ" у Н. Саду-

Новије књиге и листови. Које је уредништво на приказ добило: Збирка одабраних народн. умотворина. Прикупио за младеж Б. Т. Н. учитељ I. у Београду 1888. Штампарија краљев. Србије. — Цена 50 пара дин. Видело. Орган српске напредне странке. Излази у Београду трипут на недељу. Уруђује Лаз. Комарџић. Цена на целу годину 40 дин. Црни листови записник кривичних догађаја (излази два пут месечно) година II. Књига П. — Свеска 11. (са 2 слике) уређује и одговара: Стева П. Видаковић у Београду штампано у краљ.-српској државној штампарији 1888 цена 50 пара динарских.

У земљи где но лимун рађа. Новеле Павла Хајза, Превео Јован Грчић, I. 1. Везиља тревижанка. 2. Царица у спипети. 3. Апина. 4. Беатриче. Издање српске књижаре и шгампарије браће М. Поповића у Новоме јСаду, 1888. Цепа С0 новч. Саг Бивап и пагосЈшш резтата. II Коуоте Зас1и, 12с1апје Ау§из1а Бикза 1882. Сепа 15 поусЈса. СагеУ1 1 кга1јеУ1 и пагос1шт ректата. 1Ј Коуоте 8ас1и, ЈгДапје Ау§из1;а Гикза 1882. Сепа 15 поуснза. Саг Еагаг и пагос1шт реатата. 1Ј Коуоте 8ас1и, 12с1апје Ау§из1;а Гикза 1882. Сепа 15 поуиса. Випјеуаско-згБзка Рјевтагјса. Кајрокршија гБЈгка 1>ас1пћ 1 8уа1оузк1ћ рјевата 1 ро^вкобјса, које зе пајгасИје рјеуаји. N070111 8аг1и, Ј2с1апје кпјИаге ћгасе М. Гортаса. 1888. Сепа 20 поус. УеНка згБвко ћгуакхка Рјевтагхса. Хатеијопа пагос!и пазет, коЈ1 1аИпЈсот сИа, и којој ппа 600 рјезата, које зе пајгаЉје рјеуаји. 1Ј ]Чоуоте 8ас1и, 12с1а11Је кпјјгаге 1 б1атраг1је ћгасе М. Гороујса. 1888. Сепа 60 поус.

1888. до даље наредбе.

Ношт. лађа од 22. марта Из НОБОГ САДА у СЛАНКАМЕН-ТИТЕЛ : сваки дан у 5 и по сахати после подне. Из НОВОГ САДА у ПОГИСКЕ ШТАЦИЈЕ: изузимајући петак сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ЗЕМУН-БЕОГРАД: сваки дан у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у ОРШАВУ-ГАЛАЦ: средом : ■з петкои и недељом у 5 и по сахата по подне. Из НОВОГ САДА у БУДИМПЕШТУ сваки дан у 10 и по сахата пре подне. У НОВОМ САДУ, 15. марта 1888 ОДПРАВНИШТВО. О Г Л А С И.

ФРАЊЕ ХРИСТОФА БДЕШТАВИ ЛАКЗАПОД без мириса, брзо ее суши и трајан је Са својих практичких особина и једпострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковаље патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришга Фрања Христоф, Берлин и Праг. Проналазач и творничар правог блештавог лака за под Отовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића.

2-6

ШТДМПАРИЈА А. ПАЈЕВИВА У НОВСМ САДУ.