Starmali

„СТАРМАЛИ" БР. б. ЗА 1889. 39 ^>9в« јС

„Не замери, попо, што је редута препекла погачу!" — он одговори : „Ништа, ништа, има попа каде, а има и бритвицу, па ће по мало сецкати." Други пут му ко донесе и еуиише мекану погачу, па се с тога почне правдати, — ал он му не да ни да све изговори, онда рекне: „Ништа, ништа, нопа и онако нема зуба." Он се увек знао наћи, помоћи и утешити Т. АхиловиЋ.

Нешто о Оими. Сима има тридест лета, Толко има, што би крио ! А за о-тих тридест лета Под чиме ли није био. Бивао је и под сумњом, И под многим другим врагом, Бивао је под конкурсом, Вивао је под истрагом. Био је и под прстеном (Веривши се с драгом Јулчом), Јуче беше под превесом, — А данае је под папучом. п.

Није шија него врат. А. Твој земљак Илија Бркић, он је правник, је ли ? Б. Није. А. Ама јесте, он је правник. Б. Неће бити. Ја сам толико пута чуо да је јуриста. Т- АхиловиЋ.

Рођен дан, Једна гослоја окако ослови господу познанике. — Изволте господо сутра код мене на вечеру, сутра славим мој шести рођен дан. Сии су се чудили како то може да буде, кад су јој 24 године приписивали, а већ је и пеколико година како је удата. — Не чудите се — рече госпоја — ја сам једно несрећно створење, јер сваке 4. године славим свој рођен дан, пошто сам 29. фебруара рођена. Широиобилац. Наседаније, — Господине, ви сте заиста срећан човек, имате свачета. — До душе тако је, само сам у љубави несретан. — Како молим ? — Знате, нрву љубезницу одпели ми у клостер, другу фи украде смрт, а трећу сам морао ја узети.

Брачна љубав. Жена (дубоко узданувши) у поетељи : - 0 емрти где си , што не дођеш, да ме узмеш ! Још се могу добити сви бројеви „

Нашто муж уздахне и рече: — 0 господе, саелушаЈ бар сад једаред речи твоје кћери.

Сећање на прошлост. А Ово је оно место, где ме је приликом поплаве задесила несрећа. Овде сам изгубио моју покојну жену и кишобран — кишобран је још сасвим нов био.

Муж (у шетњи својој жени) видиш драга моја, ово је оно место, где тебе пре 15 година — нисам требао видети. ШирОКОбилац. Притљ Маша. П|)ит'љ Маша био је пунфале. Кад развезе о 48-емој, кад поведе о боју и јунаштву, (наравно: евоме јунаштку); онда ни краја ни к. нца ... Био сам вам, вели, браћо, чак и у Италији ; тамо де има цура лепших него у еамоме Молу; па смокава, па лимувока, па — свашта ! Јео сам чак и „маргароне", и „мароне" и кестење.... Возио сам се за мога века и на коли и на лађи и на ајзнибану, и на „Форшпану" и на „дилижанцу", — али за Једним жалим, не могу прежалити; а да ми је то доживити, ех, онда би задовољан умр'о, јер би могао на, оном свету причати, да еам ее возио боље него сам, бож' проети, евети Плија!... Само једаред, да ми је да се повезем на томе врашком „делиграфу", па ма не подер'о ових опанака!.., Др . Казбулбуц. Одговори уредништва. Г. Амф М. Припоелата тужбеница јесге така, да се човек може неколико пута насмешити кад је чита, али не отекаче пи на коју етрану од сличних саставака невештих, простих људи, којих би саставака могли на стотине наћи, кад би било вредно тим лист пунити. Али са озбиљне стране нашли смо у тој тужбеници једну реч, коју би могли наши речничари прибележити. Писац тужбе (проет човек) вели, како је некога у својој кући еа неке кривице „окариеао;" а из смиела ее види да тај глагол значи исто. што и „укорити". Окулићу. Изгледа нам да сте у тој ствари лично заинтересовани, а таки су нам дониси увек сумњиви, нарочито од људи, који се не сећају „Стармалог" пре, док њих саме што не заболи. Л. у Г. Пошљите, пак ћемо видети. Новије књиге иослаше уре,шишшву иа ириказ. Веселе приповетке од Абуказема. У Новом Саду, издање ерпске књижаре и штампарије браће М. Поповића. 1889. Стр. 241. Пена 75 новч. Све дужнике наше, којнма смо нарочите карте разаслали, учтиво молимо да свако свој дуг у најкраћем року подмирити изволи, јер ћемо за кратко време пггампатн нмена свију оних, који нам што дугују за ову и за прошле године. Вересијаје утукда мпоге листове, па нећемо пи ми моћи још дуго овако да нам листу дужницп ксрен подгризају. Зато нека сваки свој дуг одужи, кад ми своју дужпост савесно чинимо издавајућп овај лист без икакве користи своје. И ЗДАВАТЕЉОТВО „СТАРМАЛОГ." тармалог" од почетна до данао. -"Ц!®