Starmali

„СТАРМАЈШ" БР. 16. ЗА 1889. 127

Фина птица, Кад гбд госиа Фемка, свога слатког Матз т , споређује сунцу, и жеженом злату, он се само с т р е с е! Уверен је, знате, да се речи глатке, женице му миле, љубезне и слатке, тичу увек — к н с е !! Др. Назбулбуц. Нади-ди!! Мали Фрања нашао на столици неко „чудо" деветнајестог века, без кога наше даме аасолутно —- не могу живети. — Дете, к'о дете, загледало у то „чу о" са свију страна, па кад већ није знало, шта са н>им да, почне, а оно га натакари на главицу, па потрчи мамици својој, вичући: мама! мама! дле, ја имам једно велико надид и!!! . . Мама полети, и брзо отме детету то — „чудо"! . . Шта мислите, какво је сграшило невино дете упртило на своју главицу ? ? ? Ко не п о г о д и, да је то била мамина — турнира, добиће од мене један бутен грошић ! Др. Назбулбуц. Двије другарице. Биле двије дјевојке другарице па се надалеко разудале, а међутим протјекло је неколико година и оне се нијесу сасгајале. Једанпут се инак састану, те ће једна, рећи : А што ми, сестро, дје не дођеш ? Друга јој одговори: Е, не могу, сестро, од мно^а посла у кући, али кад ухватим дје два свијеца, да ти на једном дођем и преноћим а на другом да се кући вратим. бели ћу ти доћи. т- д.

У књижарници. Сељак. Дајте ми један календар, који најбоље прориче, какво ће бити време Књижа». Ево, у овом ћеш наћи за сваки дан, какво ће кад бити време. Сељак (гледи и пина календар). Па добро кад је тако. Ал ја би да ви мени тај календар укоричите у тврде, у здраво тврде корице. Јхњижар. А зашто бапт уздраво тврде корице? . Сељак. Да се могу на њега ослонити.

Ага и кмет. У вријеме српско-турског рата дође Турчин ага у кућу св о га клета Србина негдје у равни покрај Саве; свај "ТавР" ЈоиГсв"могу добити сви бројеви

боме од зулума да угости свога агу закоље јање, испече га на ражњу и онако цијело донесе и метне пред њега. Примакне се агин кер к синији, гледајући не били и он што добио. На то ће рећи ага своме керу: Уш ! покрстио се! „Па нека, нека!" одврати кмет „та доста је и био Турчин; ето је већ оматорио у турковању. т - Д. Ко чита „аностол* на Божић ?! Питали старог учу Грујицу: ко има да решава, ко ће читати „апостол" на Божић ? — а ов им са свим озбиљно одговори : „а-рас/ици .. . Без замерке: али уча је знао, шта је казао, а и имао је, по своме мнењу и нраво! И опет велим : без замерке Ви мали полетарци ! који се обично отимате, да читате „аностол" о Божићу ; — јер госнодин уча није са тим мислио Вас увредити; Воже саклони ! Он је хтео казати, да ће оно дете, кога родитељ донесе учи на покло 1 уобичајено „ ирасенце ", читати и „апостол";. .. еле „фун дамепат" долази ипак од арасета\ Је ли тако, господо учитељи? ? ? Др. Назбулбуц Милица и Манда. Милица и Манда ишли са вашара. Свака је купила по једно теле. Манда гледи у Миличино теле па ће рећи Твоје је теле липо, ал је моје лиаше. Мнлица. Па баш ако хоћега,.ајд, нек твоје лиише: — само нека је моје живиздраво. А. А.

<Г;

Скупа пушка. — „Господине, ово је добра пушка; међ браћом вреди и 1000 фор.. купите је", говораше један лопов, пошто је. пушку на неког отменог путника наперио у сред шуме Овај разумеде, да ту нема шале, извади новац и изплати пушку. Лопов пође ал наш путник почне сад у њега нишаиити, на које ће лопов ладвокрвно: Немојте се трудити, пушка је сасвим празна. Стечено уверење Ономад ми рече један познаник: „Није истина, што доктори веле да једно јаје и чаша вина могу човека 24 сата држати ; ево ја сам 10 јаја појео, попио сам уз то најмање 30 чаша вина, па ииак једва стојим на ногама." Не тражи награду. — Шта си ти заслужио за своје грехе?, — питаб попа карајући једног дерана. — Ја не иштем ништа за њи, — одговори овај брзо Стармалог' од почетка до данас.