Starmali

140 т СТАРМАЛИ" БР. 18. ЗА 1889. уодвдододоввввеводдо *г^Ф©Фв«©вФФ©вФв©9фб<?вфе<?вФ©«в©в©в«е©еф«©»©«Ф«««Фвв«ФФе«©в«в««ФвФвФ9с«Фве«ФвевФв««< в<?в^бевевевевевев©вев««§в^<<

са тим оружјем дошао у Рававицу, да је то познати новосадски „Базар"-џија који продаје и дечије играчке, па је хтео у РаванЕци да пазари, а сабље су му биле од дрвета, пушке од алеха, а топови били за 35 новч. комад, и да се њиме могло пуцати, опи би зацело пукли од смеја. * * * Има нешто малко и незгодно. Познато је да је честити и вредни румски одоор уложио много родољубна труда да светковина буде достојна великога дана. Народ је прилагао новац да се многи трошкови подмире. Једног дана дође држ. одветник и стави прст свој на то мало народно благо, и од тога доба, као да је нека опсена била, тога блага нестаде. Држ. одветник је велики господин, не сме га човек ни питати, куд се благо дело. До душе има једза песма која вели „свеци благо деле", али пошто се сад по благоутробију наших архипастира и сами св ци, један по један укидају, то сад не остаје ништа друго, него дубоко уздахнути за скупљеним новцем, који је народ од својих уста откидао и рећи: проиало је и више на Косову само нека бог нас одржи живе и здраве. * * Но указују се већ и последице од последњег Видовдана, и то у виду неких новотарија. Ето н. пр. Румско-раваничка жељезница отворила се таки други дан после Видова, и тако је сад олакшан свакоме пут на догодинску проелаву, т. ј. ако се до године баш у очи Видова не скр'ају точкови на вагонима (ал ти би се лако за 2 —3 дана оправили). Ето, сад се провашло, да није Вук Бранковић, него да је сабор од год. 1879. био невера. Ето, сад се Бошњаци могу похвалити да је кнез Лазар само њихов светац (јер они му смедоше службу служити, а није наш, јер ми имамо благоутробну деклараторију.) Ето, сад улазе у обичај неке нове пословице, које су врло згодне за озбиљче новинарске полемике, као н. пр. ^Грош хин, грош хер, — да видимо ко /е звер ". Или: „Па шта ћемо, кад је Стана умрла без жишка". И „Н. Доба" увело је једну знатну новотарију; објавило је да свој лист никоме неће слати „бесплатно, само својим редовним претплатницима." Радујте сја и веселите сја, нашедобски претплатници, кад ћете од сада „Н. Доба" за свој новац добијати бесп л а т н о. И т. д. и т. д.

П у 0 Л И Ц е. §. У Руми се држала „бес.еда," на којој није <>ило слободно нити што беседити нити што декламовати. Неко рече у шали : „То је беседа!" — А други му одговори: Бес — е да/"

□ Чудим се како није који Пештански шорнал донео вест да су Руси у Раваници прекардашили, — јер заиста је и руски прота Кардашевић био на прослави.

^ Иаа и то смисла што је пресгало „Видело," — јер тада може комарчић па своју руку сваки дан издавати „Домовину".

0 ° о Но хвала богу, Србија је сада под добрим комарником, па ее не боји ни комараца, а камо ла комарчића. О Много што-шта не разумем, ал што су забранили видовданске споменицз, то разумем. Шта више, чудим, се како нису сковали званичае споменице, на којима бн писало: Срби. бр1&о драга, немојте се у зло време сепати оних чуда и иокора, које сте дочекали, кад сте хтели да се мирно богу иомолите за душу својих врлих дедова.

'М Сад се види да нико пије пи сањао о какаквој буни, — и сва је буна била у оним главама, које су толико о буни бунцајле.

X Наши архипастири требалн су да одбране своју паству од лажаих денунцајација. Но они су бар по спољном изгледу учинили нешто налик на то. Нису нас одбранили, али су нас обранили.

^4%» г ћМ жШ> Ђира Ала бога ти, за што се сад п Р ав о мале банке? )ШШ?1 ^ лШ? С к.ш НД 1 ШШ Спира. За то што је један I ' ^ШШ к \11Ј6Ј8 ВечлиЈа добио многе новце на "Г-: малој лутрији, па би га убило у врат кад биму се то исплатило у великим банкама.

За што? — за то. За једним столом два чојаа седе, — Ал да би речи казати знали; Некада беху другови присни, Та заједно су и становали. Једног су рода, једнога доба, Један им спомен давака складни , Некада једно срце и душа, А сада тако хладни прехладни. ПГта их је могло тако изменит', Кашћу вам и ту провидну тајну: Један је од њих остао стари А други носи сјајну колајну. (По немачком.) Кеверишанин.