Starmladi

Стр. 64.

— СТАРМЛАДИ.

Бр. 8.

— Па рекох и то није ништа ново. Наши радикали од кад су се нонели свом Српсгву на главу — и члове, па пишта. Бициклисте су за тим неки смртоносни скок учинили. — Боже мој, па ето, и то је било. Радикали, ти политички скакавци, њи^ово искакање из коалиције и ускакање у КошЈТ-Фућекову странку, зар то није смртоносни скок? Напослетку се продуцирао један матори слон" и његов госа, којн га је дресирао. Куд госа,. : оком, тамо слон скоком. До душе кад и кад га новуче, гвозденом куком и за уши. — Па и то сам већ видео. Јаков Сомић и Красојеввћ. При завршетку представе се продуцирала још ( четир слопа. Један ме је подсетио, на румског слона Жарка Миладиновића, други на земунског ' слона Вачића, трећи на карловачког слона чика Мишу а четврти на напчевачког слона Мушицког... било је и једно пуле — то ме је подсетило на Јанка Кнежевића, и предсг; ва се свршила. Као што рекох — овај циркус никада не може ни из б изу конкурирати радикалском циркусу Јакова ' Сомића. С Т Р Е Л И Ц Е. —- У Мароку још су увегс неиирп у највећем ј<ку. У -Касабланкп је до сада пало око 300 људи као жртва незаситог капитализма. Француска влада је одре : дила да потнаље у Казабланку још 5000 војске на кланнцу. Чујемо да је „хашка кс-нференција „мира" решила, да се карош има у место Казабланка назвати: Касапница. — У Русији оповргавају вест, да је њој потребан зајам. Оиа вели, да ником нпшта не дугује осим Јапаиу — жао за срамоту. # Јаков је у својој крајцаруши „моргењачи" напао па краља Петра пјто је послао иа погреб патријархои свога заступника. — То је баш раниш псето да те уједе.

— У Велињешу је изабрат румунски иосланик са 750 гласова већине против мађарског Кошутовца. „Застава" је сад удесила, да Красојевић из Хрватске честита на победи румунском посланику, а Томић Јагсаб, да честита на сјајном држању Кошутоваца. — Кажу да је Фућек рекао, да ће се постарати да се између Хрватске и Угарске успостави нека граница. То је лепо. Сад још Срби и Хрвати да успоставе границу Фућековом безобразлуку —- и- мађаризацији на железнпцама, па .дивота. :—- Јављају, да ће талијански краљ походнти у Бечу цара аустрпјског, још се јавља, да ће тамо доћи и немачки цар. — Најбоље би било, да сви владари створо картел „искреног пријатељсгва". ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Мушицком, камелапу. Пзволите со вратити, прошла је лицитација, и већ пова исписана. Пишите нам, шта да радимо са оном сламарицом, која стоји на сред ваше собе? Би ли је послали „Вацком", чика-Јанш, не чика-Стеви. Овде је био циркус и сав свет се чудио, како вас нема у првом реду. Је ли вам уручен декрет? мислимо пакрачки. Траже вас ваши „нознапици". Ноздрав од Новосађана и „Народног Гласа"! Писду белешке „Радозналост". Молвмо вас, да нас извесгпте, шта вас је 1 авело или управо ко вас је навео, да нам горњом вешћу у прошлом броју подвалпте, у колико пста вест почива на фундаменту од познате радикалске каје: клевеше. Дакле ако ви нисте „за клевету", надамо се, да ћете нам као частан човек у овој ствари доставити истину, а увређеном дати задовољштпне. Моллмо вас, да нам јавпте, остајете ли при вашој тврдњи, коју ћете „нмати прилпке" н да докажете, или сте хтелп неком неку љубост да учпннте, а себи п нама сте навукли белај.

„Стармлади ' излазч сваког 1. п 16 ог сваког месеца. Ру.кописи се шаљу па уредпиштво. ГГретплата се шаље на адмианстрацију „Стармладог у Нови Сад (ЦјукЈек), Хаџнћ-Светићева улпца број. 6. УРЕЂУЈЕ : СГАРМЛАДИ. (Појједннн број 30 пот.) Одговории уредник: Петар Крстоношић.

Власник и издавалац: М. Крстоношић.

Штампарија д. д. Браника, Н. Сад.