Starmladi

Бр. 3.

СТАРМЛАДИ. -

Стр. 19.

Дарањи. — Не треба заборавитн велепоседннке. Сто јутара земље гласају за двадесет паора. Хиљаду јутара, једно село. Јаша. — (Као соцпјалиста.) Треба се н соцнјалиста сетитн. II социјалисте треба да добију право гласа, али само хрпшћанске социјалисте, мезефијевци или онн који се код државног матрпкулаша закуну, да неће одржавати нпти цћн на зборове, неће читатн »Шрзгау-у« и »Народни Глас», уз то заложе часну реч да неће радикалима нн кошутовцима нигде сметатп и да не ће гласатн на другог, оспм на оне којп им радикалски попови или хрпшћанских социјалнста ллебаноши, дозволе и препоруче. (Ј^оиадање.) Еошут. — Е1јеп. ћагаД—х! Гинтер. (Као министар правде)' У осталом ми можемо изрећи, да међународне соцнјалисте, могу гласати на кога хоће, али они који су кажњени због каквог злочина и нзгреда, немају нрава гласа. Јаша. — (Угрнзе се за језпк. II сам се у себи пита: Да ли сам ја још магарац или нисам више.) Лндраши. — Наравно, пре избора ваља их онако бутун похапситн, (Одобравање.) Векерле. — А народности? Апоњи. — Тот није човек. Јаша. — Тако је! Аиоњи. — Ни Влах, није човек. Јаша. Тако је' Аиоњи. — Од Власнју може само онај добнти право гласа, који зна сегединско-мађарскн говорити. Јаша. — Живео. Аиоњи. II који нпје одседео у чплаг затвору. ( Оиштае одобравање.) Сасе ћемо притиснути. (Тако је.) А радикали држе с нами! Јаша. (Поклања се.) Заклињем се... (диже у вис у местао три ирста — нож!) Векерле. — После овога, мислим да се можемо свп слободно сложити у том, да ће реформа изборног права бити комиснија, гора од данашње. (Тако је\) Сад настаје питање, ко је у Ста створити таки коминике, ком ће се веро„ ће бити боље? вати да т - ■ , ј — Кад са^г могао своје телиће увериаша. - „ Рауха Србождера има леиога I, да у прогрс. : Т1 тели } ш за владиног кандии цоорог , п да М 0 ј _ Дата гласају, ваљда ћу увернтн да је то једцно, . ш те право гласа. Ови: Е1јеп БагаГ! х!

Р а д и к а л к а.

битп у стању — »марву« право спасоносно оп-

' Сви љубг< Јашу. —^ « Јаша

натраг.)

(Нови марш, старих српских радикала, по старој мелодпјв, а најновијој радикалској методи). Не бојте се браћо никога, Само Јаше, нашега Бога. Ја сам млади радикал Раух ми свира ја играм ! Смије ми се Векерле, А ја бројим сексере! Миша ј' био опрека наша, За то га је убио Јаша. Брат Хрвата деветај Самосталце клеветај, Раух не воли Србина, Ко ни ђав© тамјана. Ако хоћеш да ти што даду, А ти гласај само уз владу Кад си браца радикал На јаслама имаш тал! Тражи што ћеш —Раух ти да Питај Жарка Костића. Брига тебе за Српство Кад у цепу имаш новаца, Ниси онда ти бећар, Него Раухов измећар, Самосталске лударе Нек иду у буваре! Ло

Ло Јанку Вибер(ф л Забиберови^;

Јуст — у Новом Саду. (.Јуст, чредседник угарског сабора, улави у једну гвож(јарницу у близини владичанског двора)\ Молићу једну добру, ја^у котарицу, за уста. Трговац : Имамо више врсти. Је ди по вољи од Тисине врсте. Ј. Јуст: Боже сачувај. Те су на рђавом гласу. Трговац: Имамо и бољих. На пр. радикалско-саборских. Патент бр. 41. Ј. Јусш: Тако што год већ. А да немате случајно још радикалнији и сигурнији фабрикат? Трговац : Имам! Ј Јусш: Па, молићу! Јрговац: (Износи ловачки нож!) Ј. Јусш : (Утекне из Н. Сада у Будимпегату ).