Starmladi

Стр. 140.

СТАРМЛАДИ

Бр. 17. и 18.

Господо претплатници! Платите дуг! Стармдади с. р.

Шта ко ради у Новом Саду Др. Тихомир Остојић •— музе

Ма , „Тргов.

тицу", „Сри. трговачко удружење' Повине" (а испустио је сису срп. нар. нозоришта) и тражи ђаке да му преписују народне несме. Драмописац — чита разним друштвима своје драме. Иса Вајић — интересује се за влашке мелодије п народне мотиве. Ђорђе Петровић — скупља мађарске букваре и тражи нов кредит у ка®ани. Срп. трговачко удружење — шири ва „српским производима" като 1ичку „дом цркву". Лаза Милошев — држи душу „Б р инику" и „Срп. тргов. удружењу". Д р. Лазица Бајић каса за народним Фондовима. Др. Свињарев — окренуо тртицу Јаши. Др. Сое — тражи регрес код суда, кад не може код нар. Фондова. Мита Клица — лечи се у бањи „народних Фондова". Ђура Божур — председник тргов. омладине — распиеује за забаве утакмицу — из лепоте. II р о ф . Ј о в. Грчић — тража једног човека у Срнству, кији бџ му мо! ао раст; мачити шта значи реч : ,Намештаиште' ? Учитељско удружење „Натошеви ћ' — тражи од Српства да им иерује — да они морају да издају сачовнике, трептснике и

рожданике,

Две госпођице, (на жалост Српкиње, а још већу жалосФ без кауције) — моле варошко представништво да пожури са зидањем гвоздене ћуприје, заш' иде зима, и ускоро ће се скинути понтонски мост — па како ће онда јурити у Петроварадин за лајтнантима. Госпође маме су молбу подкрепиле. Два по-иа — моле да се парохијално звање нресели у „Хотел Јелисавету 1 '. Исто моли и управитељ новосадских ерн. основних школа. Матичин књиговођа - моли да ее „Матица" пресели у Србију, у шуму близу Ниша, где је његова дрвара, ради лакшег обављања књиговођске дужности Владика МитроФан — моли новосадску црквену онћину да му дозволи — да може до године отворити на Дунаву — јавно купатило. Уједно моли Србе да се не срде, што кад му се јаве, не скида шешир - доста што странцима скида. (Можда ће се и наставити — ко би то знао.)

Конку ренција. У Вршцу се покреће неки шаљиви лист „Брбљуша". „Застава" се једи, Зашто јој се ствара конкуренција. И пита нашто две „б р б љ уше". Испред кише под настрешницу.

и ако Је пре њих и од њих дрек I

била због тога на браћу Поповиће. „Застава" је пронашла да нису за срнски народ народна кимад ни српске драме — него оперете. Треба дати лудорије народу. ако хоћете да га залудите — а не поуке. „Застава" поред свег тога тврди да она није измећарски лист — и ако је четрдесет година била противног мнења. Кеста Лера — штудира „Аглгебру"Тешко ехваћа рачун „делење" и .,одузимање". Брадваровић ироучава неку буквицу и справе за летење. Бала, Феишпан — расписује награду од 100 дуката, ко му саопшти шта би још могла варош зидати.

Он: Шта вам ради г. сунруг? 0 н а: Идите, молим вас, па ја нисам удата!" 0 н: Пардон, — шта вам раде деца ?