Starmladi

Бр. 23. и 24.

Стр. 183.

кров с матере божије . . . Њих двојица опет важу четир — али трп и по центе аацело. П)С1е пмамо једпог који може по више јела у један мах да прождере . . . то је наш тако звани ,.та блето Фресер". Домну Мургул Клицип. Том изволте изнета што год хоћете — он ће вам то за трен ока смазати . . . ЕБему можете ако хоћете дати, паштете, а суво чокоће или саме сикире, машипе за штампарију, хартију за новине — све вам оа то прождере. Кажем вам, оп је поред свег „таблето ждерања" — гладница, за коју се странка наша боји да ће ц]Јћи од гладн. Посзе имамо у странци и таких изелица, који по спољашњој Форма имају министарски изглед, аристократе Апоњија. Тај нема —- трбуха. Сув је — мислиш трбух му се за хртењачу приленио . . . и што више једе ... а он све тањи . . . Не знам где му стаје . . . И тај би могао згодно за рекламну изелицу послужити . . . Он би могао згодно се употребити у трапезгрију — где сиромашни учит^љи ручају. Н>егова прождрљчвост би морала пробудпти апетит — у сваког сиромашног уче, који руча а не вечера. Напослетку имамо и једног — изелицу и ждеру у странци, који може много да једе земље .... Остаде народ без земље . . . све му он поједе на оброке или у ратама. . . Има неку справу за пецање — а он се сам претвори у неку рибу, на пр. шарана — и онда сироте луде рибице, трче све на удицу за шараном. — А шаран вам је научио од Сома — да мала риба, пе може релику рибу да ирогута, за то треба велика риба увек малу рибу да прогута. После имамо једну крезубу бабу Тажваку . . . та и ако није никаква животиња, опет јако воли да једе кукуруз .... Лане је на пр. појела сав кукуруз — у Даљу. А напослетку ни глава наше автономије није без апетита. Али — о том, по том За сада смо изређали — радикалве гладнпце, који би заиста могли послужитп за рекламу. А сад представнте счби да је тај оглас чзашао у Загребу, па да су насрнули на истог гостиопичара Раухове гладппце, па Франкове изелипе, — па и опе зверке што их вичу: зизибаебуле . . . море више би њих било него гостију . . . Појели би му не

само све што има, него и чаршаве и салвете, па чак и свеће заједно с чирацима. А тек у Сарајеву каква би тамо навала била — од гладних куфераша ,,Нгуа1бко^ Вес1шка" „Вагајеуоег Та^МаМа" и другог куферашког блата и шљама ... та ти би као шашке — за дан упропастили гостионичара. Већ и сам Иван Васин Поповић — би му доста био, а где је Вагнер, па уредник „Возшасћег Ров1:а" — па српски куФераши, Др. Лаза, и т. д. и тако ближе ... — А већ гладна Штадлерова фратарска пропаганда . . . појела би и покров с мајке божије . . . А кад би то нешто заиста осгварило се, па да је жив покојни з е м б и љ — он би подвикнуо : „овамо гладне швабе, ево мулевине, па једите док вам трбух не пукне куФер вам ваш! ..." А овако срећа је што се тај каФеџија налази у Лондону, и што као што смо извештени преко јјондонских " новина, за сада се јавише само два бохема. И то новинар Ристо Настмћ, и историчар и „докумеатен Форшер" (не Фелшер) — Фридјунг. Богме, хрђаво је то удешено, што, док сготину сиротана из народа умиру од глади, дотло тек ио један богати и з е л и ц а пукне од нрејела.

Ливење олова, На бадње вече - скоро у свакој кући хришћанској — у којој има кандидата за женидбу или удају — лије се олово, да се види суђенвк — или шта је коме суђено. Ово ливење олова, кажу'да потиче из Црне Горе, као што се то из новије црногорске „лирике" може дознати — наравно још из „прастаро" доба — за време владавине неког Нероновог брата, који је сваком Црногорцу, који је мало наглув био, па није могао добро да чује деспотске нарсдбе — дао упти оловом салити, како би се знало да је тај глув.. аисто јетако дао свакоме — који није умео љегове стихове да изговара нег му се сллео језик те је и коју своју реч додао — дао зачепи уста оловом — за навек. Тај варварски обичај је тада био описан у свој поштеној тптамии — осим штампе што гребе асуре — којој су вал>да у место олова, златом уста зачепили, и сву је нозлатили, тако да јој се п сада жута дела Нероновог брата — чине ЗЛ8ТНИМ. И тако ето данас ске што има шаке и олова лије на бадље вече олово —да види штл мује суђено.