Starmladi

Стр. 184.

— СТАРМЛАДИ

Бр. 23. и 24.

Тако је на нр. барон Ерентал - излио гњев на Србина и салио саме кључеве. На једном кључу стоји јасно исгшсано „за загре^ачке тавнице — и Србе" ; на друн м кључу стоји : „за Босну^и Херцеговину" — а на трећем, који је нај гломазнији и највећма пеотесан и без Форме: „Бгап^ пасћ (Меп". И сад не сме да га тури у браву, бојећи се да ће му се закрхати, као оно што му се лањски кључ, који је саливен сав од злата и милијоне коштао, закрхо у брави „Ан*ксија", п сад не може да га окрене ни тамо ни амо, — тако да не може пи ианоље ни унутра. Ц р н о г о р с к и, к њ а з „б е с н и к" —■ излиће куршуме за Црноп рце и гроб за Слободу у Црној Гори. — Ти оловни куршуми добро ће му доћв — јер и тако јс оне из Русије појео све онако испод жита — које је такођер из Русије добио и појео сам, држећи се оне бечке швапске нословице: „Селбст есен, махт ®ет !" Фетер Михл ће излити сијасет чега. На цр. сијасет песница, које су налик на балканске неснице, осим тога и руке чврсто везане једна за другу — које значи „Савез". А једна рука је нађена која показује налац взмеђу два прста. Та рука изгледа — да је народпосна. А представља одговор на најиовији курс бечке голитике, која је у једном овдашњем листу већ отпочела акцију. Пишта бачи — ће излити „Граничара," неку „сломљену циФру 48" — и лепо изливену циФру 67. ПавелРаух — ће излити декрет —налик на познати пакрачви декрет. Акурти, ће излити нека вешала за Србе — али их више неће нудити Србима, него ће их за себе задржати и од њих направити љуљашку — јер осећа да се нешто љуља под њим. Тарабоки ће излити — неки параграФ, којим се обично пензије означују. Фрања Кошут ће излити — неки мек намук од сагорелог олова још из 48 године. Јуст ће излити, неколико клипака, које мисли Фетер Михлу под ноге подметати да се саплете, а у ствари ће му се исти о главу олупати. Лукач ћ? излитн нове изборе — и саме неке бечке људе. Јаша ће излити — дете одбијено од сисе и неку буџу из Даља. П а т р иј а р х ће излити — неку нову странку, о којој ћемо — у скорим имати прилике да проговоримо. Не ваља дете нре рођења ни ружити ни хвалити. Ми чекамо као запета пушка — или да опалимо или да бацимо оружије. „Браник" је већ слда излио свој гн.ев на нае ради политичког аналФабете п друштвеног пензионирца Грчића и салио неку куглицу — помоћу неког браниковог невидимог „свега и свачега" — ко : а је њеног сачинител,а по сред звезде лупила. Иначе је још излио — неку црногорску капу, ихимну која - свршава на ре®рен : Пер, пер, ррре!

Јаша ће излити неки расцеп, који је странку прикљештио као ђаво своју матер. Иначе и слику која иоказује нов табор — којије леђима окренут према Јаши а лицем према еамосталцима. Д р. Красојевић ће излити нове ордене из Беча, за заслуге око оцепљења сремских радикала од новосадских и онемогућења радикалне странке — у Угарској, као ударање јој крста чело главе. Велики Србин — Ђорђе Настић ће излити себи јудине сребрњаке и куглу за чело. Један прдектерски аустријски лист ће излити себи — устав с празним јаелама. Од великих сила ће Русија себи излити: убојне лађе; Немачка „луФтбалоне"; Е а глеска „Дрогнауте"; Француска— војнике; Србија, муницију и топове; Бугарска: Маћедонски сановник; Турска, Арнаутске нокоље; Угарска куле у ваздуху. — А „Стармлади" — претплату и опет у књигама у месту у џе ;у. Али само Боже адравља и никла — па на част онима олова који га највише требају, а иначе дај Боже да буде по твијој : м и р н а земљи и добра воља међу људима; а међу нељудима ће и тако насгавити се цуш карање — рођене деце.

Стрелице. — У Бечу нешто кувају за Угарску. Народности држе да је то лепак — за њих ! — Павел фон Рауш јанља сри. црквеним опћинама да им он не крати званично се ћирилицом елужити јер је она законом призната само их унозорава на то да се Хрватска већ од две године налази у вавзаконитом стању. — Младорадикали се туже да их је странка Јашина изневерила и истерала их. — Док год буде Кошутоваца и Јуштоваца и бирање поеланика. сваки ће посланик по нешто обећати — само ни један неће више обећавати нити „самосталну банку", нити „самосталан ђумрук" — а већ ко спомеае „мађарску команду" — тог ће послати у лудницу. — Бечки владини листови се туже како су се у парламенту намножили дротари. (Тако они зову Чехе и Словене.) Значи да у Швабе има нешто да се крпи. — Крпеж кућу држи! — вичу они Чеси, који држе да би чешким родољубима требало неке минист<=реке Фотеле попунити. — „Во1оп<1 1в^ок", мађарски шаљиви лист, тужи се да губи претплатнике, — а то је за то што су се сад скоро сви оњ зициони листови претворили у „Болонд Иштоке". ЈТз иисмених састава једне више девојачке школе. На обали иотока седела је једна девојка и музла краву, а у води је то обратно изгледало.