Starmladi

Стр 44.

— СТАРМЛАДИ

Ср. 6.

КРВ/ШИ СОНЕТ. Земља је жедна пуца, горе, Човечје крви хоће да пије; А мене страшне мисли море: Народ се спрема да крв лије. Гласови црни свемиром шуме, Од куда? Зашто? -Још је тајна; Ал' скоро ће да топовп грме, Почеће борба дивља, очајна. Брат ће брата да сече, коље И леишне ће покритП ноље, Док се запнта: све то, о зашто! А силницн ће да се мире, Да прпређују гозбе п пнре, Због празне славе; ох, — о ташто! Монах.

Нуфер у мјесто зембиља. Пред састанак босанско-херцеговачког сабора (ДОПИС.) Сарајево, на имендаи нашег арцибискуна, ове г-одине. Као што сте с поуздане стране извјештени, влада се постарала да се у сабору све мирно прима, решава и одбија. Хоће лп изабранн народнп посланнцп тако, влада ће пх подупирати свим својим ауторптетом; неће ли пак, влада ће и без њих радити мирно као и досада. Зна се сада још п то, да ће п једаи Франковац битп у нашем сабору. Он ће бптп н вођа н цела своја странка, док се .једаред законом не рнјешн, да вашп загребачки Франковцп долазе као вирплнсте у наш сабор, а наш опет да пм у вашем сабору врате посету. За почетак је миого п овако. Тај ће Франковац држати узде опозиције на себи — да и наш сабор има неке форме; — а опонираће безбели ма и 'изабраннм Србима послашгцпма. Свеједно је, главно да се опонира. Водитн опозпци.ју против владе, ипје код нас модерно !*) Потребна упутства за слободно кретање мисли, слободу збора у својој соби и слободу твора у мраку, добија иаш Франковац сваком поштом из Загреба. Болесни телом, ал још увијек здрав за трговину, стари Франк писао је ово : „Реверендисиме амице ! У листу једно, у сабору друго, а у цркви што можеш, пред владом што мораш, а увијек и свуда мисли и брине се за со. Љубим те у папуче или нонуЛе н завидим ти, што имаш онолпко кућа у Сарајеву. Твој Јозеф." Ел е г о в II ћ је пнсао: „Илустриспме, спектаблисиме, прекларисиме лапдсмапе! Завидим ти на положају! С једне тп је стране Србија, с друге стране Србија, а с треће Црна Гора. *) Вала није ни код нас у Угарској а ни у Хрватскпј. Примедба: Једног олагача социјалисте,

Сумњичити можеш бескрајно. Ми овђе можемо сметатн само с ријечју „динараши" бар мјесец дана, а тп? Ти се можеш корнсно служити с ријечима: „динарашп", „пијастераши", „перпераши" . .. и куд би више? Поздрави ми Др. Лазу и Ђорђа-Ристу, ако их видиш. На успјеху ти упапријед честита твој и свачији Иво." Томац је на молбу одговорио овако: „да сам ожењен и да немам посла у жупи, не бих марио година сједити у овом нашем, па за добру ствар и у заједничком сабору. Неисцрпив сам у предлозима и протупредлозима. А што се тиче образлагања нрешних предлога н подизања галаме кад год ме засврби длан, онда и тврдо вјерујем у то, да ћу издати новаца, па сам љут, — о томе ћу ти приновиједати, кад срушимо нагодбу, кад створимо, управо ускрснимо В е л и к у X р ва т с к у н кад нам ти у овај наш сабор дођеш. Иначе ин конкрето — радо ћу ти послужити искуством. Грли те као своју газдарицу и радује се твом доласку Јурај." Наш врхбосански Штадлер марљиво проучава та упутства и спрема се како би спреман био за све.

То је нешто друго. Према пакту између српско хрватске коалиције прошириће се изборно ираво. Устав је повраћен, сабор се састао и ради, земља долазн до себе послпје пијаНлука и мамурлука Раухових, — а то све према иакту. Између осталог доброг бнће дакле много мпого хиљада впше бирача. Но, на тај пакт подигли су грају и франковци, социјалпсте и Суппло. Франковцп траже: пли иаграду доље, плп — пишта. Социјалисте се љуте, што се одмах не уведе опће тајно право гласа и грде коалиЦпју и иакт. Супило виче на сва уста; Зашто је коалиција примила оно, што јој се даје и зашто није и даље искала, што јој не даду. Требало је истрајати, па шта буде. Но, с друге стране, сви ти, који грде пакт франковци и социјалисти и Супило примају и овакав проширени изборни закон према пакту, — а неће да чекају.

Не уиецаше ги. Једна госпођица (која се качи за трамвај без булете,. иоручнику којпје случајно пришао њнховом столу у кафани): Није повољп ваљда да узмете места, господиие поручннче? Поручннк: Хвала лепо госпођице, ја прппадам стајаћој во.јсци.