Starmladi

Б[>. 6

— стармлали —

Стр. 43.

вође зизибанбула Гад еса паручити да се дотичном разбије глава, наједном, два, три или вИше места — зависи од погодбе". Нитко и ниткови. Полицпјском истрагом а без кукавичлука Јустових БасгЦ^каваљера" — испоставило се да је министру председнику н.ико илн што Хрвати рекли нитко разбно главу. Према томе отпада она тврдња опозндије да је ту и више особа учествовало у колико је полпцијском истрагом доказано да је то нитко био — сљедствително би бпло да их је баш и више било — да су (у множини речено): ниткови! И тако међу свпма кукавицама Јустове странке нашао се свега један „јунак" неки парах Маркош који изјављује да он „није" мипистру председнику разбио главу — али да му је јако жао што му он баш није разбно главу. И ту човек онда да турскн не пљуне поред таке лепе христове пауке што је тај „поп чудо" приповеда. Је ли онда чудо што се Јаша тој странци придруЖио'? Зар им нису „програмн" пстоветни'?'?

Цеиелин у Карловцима. На познв средишне брадате. радикалне странке дошао је гроф Денелпи у Карловце п погодпо се са саборским одбором, да према добрим упутствима сагради једну ваздушну лађу. Лађа мора бити готова пре састанка црквеног сабора, а саграђена.према овпм условима: Облик јој мора битн такав, као кад би се Таорђев Мишин н Жарков трбушчић слио у једно; баласта мора моћи толико понетн, колико може прота Божа у џеповима; лађу ће терати мотор, јак 41 коњску снагу, јер с толиком снагом може се и иначе свашта урадити н свашта извућн; крила се морају брзо кретати као Јашин језик; корман пека се .брзо нремеће као Гаврн. лов каракрер; лађа.се мора толико високо нопети, као трошковнпца вицепрезеша Николе у послуубогих босапских сељака, и мора моћи толико понети пропадљивог земаљска блага, колико би могао примити каваљер Жнвко. Стојанка.

Ђука и Шука. Ђука: Каква је разлика између Саве Текелије и проф. . Ј. Живојновића? Шука: Ваљда што је Текелија бпо српски : мецена, а овај његов пн: томац. Ђука: Није него, Текелија је писао своју аутобиографнју а Живојновић свој аутопанегирик. Како је постао чардаш? Мађари кад су се доселнли амо пз Ателкузу-а, носили су незграпно кожње одело. Дођоше једном великој једној текућој води, где Славенке лаће праху, па ће пх замолити, да им по једне даду. Пнтом славенски свет одма им се одзове са на драги, на драги! Док су Мађарп кожухе поскидали и тесне лаће облачили, миријаде комараца нх спопадну, те су од муке дуго скакутали, цупкали, па и ђапали па и подцикпвали, ето тако је постао — чардаш.

Из војничке школе. Наредник (у очп погреба једног генерала): Шта мора бити оиај, коме војна парада припада приликом погреба?

В о ј п и к: Мртав мора битн

71.

4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 \ 4 4 4 4 4 4

1

А А

Буздовањи Јанош (еге1оН бигапу!) модерни књиговезац у Будимпешти (преко пута од саборне вграде) којп је добро исиекао занат у Пешти и проучпо потребу пијаце, препоручује се г. г. посланицима бпло Јустове или радикалне странке.

Увезује законике и књиге у чврстој и тешкој дреновој дасцп с чворовима као песница, који никада не испадају. Окива књиге у тешком гвожђу у рељифу а 1а буздован Краљевпћа Марка, с оштрим ивицама на корици као бритва, од правог челика „8о1ш&еп". Прима петогодишњу гаранцију (д а- Ј кле докле траје мандат) да' кад г се псте неком обију о главу или му Џ само падну на главу да му одмах м о- ^ р а ј у т е м е п р о б и т и па ма то била п џ пајтврдоглавпја глава (на пр. Тисииа).; ^ А ако би га случајно књига ниже по [ врату дохватнла гарантира да ће му скинутн главу с раменн - спгурније и брже пего гилотпиа. За многобројне наруџбппе молп с родољубивим ноздравом Горњи.

џ ► ►