Starmladi

Стр. 60.

— СТАРМЛАДИ -

Бр. 8.

ЈЧуфер у мјесто зембиља. — „Стармладов" еанекициониеани избораи „ред" за боеанеко-херцеговачки еабор Одредбе у активном и пасивном праву бирања. §• 1Право бирања имају сви босанско-херцеговачки припадници, који носедују право гласа и ту несрећу да су се под босанеким изборним нравом родили, те ако не стоје иод кураторством српске или муслиманске организације, — и ако су на дан избора павршили бар трећи дан како су се куФером у ову благословену земљу уселили. Даље сви они аустријски или угарски досељенпци, који су намештени као земљани ,чиновници" и стоје у владиној служби, било пшијунисаљем, дошантавањем, жбирством, прдектерством, провокаторством ијш може бити настићством. §• 2. Од бирачког права су искључени: 1. Особе којима су изборним „правом" уста запушена или одузета или који су од својих претпостављених нрдектера под туторством стављени. 2. Све оне јеврејске особе над чијим је имањем због недостатка у иметку стечај обустављен. 3. Оне особе, које се као нелојалне и досадни грађани ; — сами из ове благословене земље иселили. §•3. Злоупотребе код избора казниће се строго ио двадесетлевом параграФу тако да ако се на делу ухвате на пр. у место директног упливисања код владиног новереника или чиновника ступиће у крепост индиректно, а у место индиректних ФалзиФиката с изборннм листинама, записницима — директни ФалзиФикати —■ а дотичнп чиновник ће се казнити или премештајем из горег у 6 ојби котар или са нижег на виши положај. §• 4. Нико не може вршити право бирања у више општина ако се за њега докаже да није лојалан — него хвала Богу, само у једној онћини из које се може казном и нрогонити ако не буде имао намеру да бира онако, како треба да бира. Први изборни разред се састоји : Из ку®ераша који се у Босни обогатили, Чивута који су с пинтлом дошли, владиних лиФераната, набављача, и продаваца боеанских шума и земаља, — културтрегера који су свршијш коју вишу аустриску школу, на пр. универзитет „Вгап^ пасћ 081еи" ијш бар велику аустријску ФилозоФСку школу : „Бтс1е & ппрега". Особе које се баве извозом (Муслимана) и увозом (Шваба). Банкари који оснивају банке (владиним новцем). Марвени трговци који осим марве умеју добро и људе да кунују — за владин рачун као њену властиту стоку.

Из нижег изборног разреда може се у виши бирачки разред доћи: 1. Ако ко нз муслиманске или нравославне вере пређе у католичку веру —• или бар једну душу заведе и приведе на исту веру. 2. Ако ко било из српске или муслиманске организације истуни и бар још једног са собом повуче —и у владину странку довуче. 3. Ако ко докаже да је бар три Муслимана или једног Србина иселио из Босне. 4. Ако докаже да је редован нретилатник било „Сарајевског дневника" или „Хрватског бедника". Из трећег у први изборни разред може се прећи : 5. Ако ко докаже да не зна да на земљиној шари постоји и Србија — а за краља Нетра да не зна ни да постоји на свету. 6. Ако је ко бар једном Србину ијш Мусломану скрхао врат. 7. Ако је доказао да може у свако доба Настића заменути.

Књижевиост и уметноет. У Сомбору приређује на мали Ускрс, нод иокровитељством Њ. Св. иатријарха „Добротворна задруга Српкиња Сомборкиња" МшЈКбу срф ршршк слпНарсшЗа и ЗајарсшбаЦиљ је задрузи да иас унозна са творевниама сриске уметности, Нас су упозорили на плакат многи Срби у Новом Саду — и мп не можемо да се не захвалимо задрузи што је приређујући изложбу срнске сликарске уметности умела већ на првом кораку истаћи сриску уметност и сликарство као и србовање — те дала лепи илакат с леиом Српкињом и Србином израдити од нашег сликара Паје Јовановића — умножавање новерила првим сриским уметничким заводима: Пахера и Кисића у Мостару, Ђорђу Ивковићу у Новом Саду, и Срп. штампарији у Загребу. Евала Срнкињи задрузи што није обрукала већ на првом кораку и себе и свога покровитеља — тиме што није обишла нити српске нити чешке и словеиске заводе — те поверила израду плаката — каквом пештанском чивуцком заводу, рецимо Поснеру, који би јој зацело неки модеран сецесион точак — с гуштеровима у место белог орла израдио ! Тиме је доказала да уме своје, српско, ценити и србовати.

IIз с у д а. А шта тебе дотера у затвор, несретниче? — унита апсаннија лопова. Жандар, господиие! одврати овај мучно.