Starmladi

Бр. 8.

— СТЛРМ Л А I II —

Стр. 0!.

Шетње по нзбориша. Нпсмо никако могјш наиисати вожње по изборима, а ево зашто. Неки дан смо пропнсно биљегованом молбеницом умолили госнодина Кујена да иам да бесплатну карту за вожњу на жељезници — ради кортешовања за владине канд.идате. Мислили смо да му се и ми као и „Браник" — упрегнемо у таљнгс и певамо му — ма н шаљиве песме. У осталом то не мења ствар, а озбиљне, а шаљиве. Главно је да му се иева. Ко у осталом јамчи да оно што му сад „Браник" н а ј о з б и љ н и ј е ие в а — не изгледа смешљиво, а наша смешна и „за шалу" иевана — изгледају врло озбиљна. Од озбиљног до смешног је само један корак. Ето ко би на пр. то и могао помислити да ће се госпоцки „Браник" сад у очи избора за крајцару сићи у народ — да нросвећује „олош". Или ко бимогао помислити да ће богати Геца Дунђерски — бити владин кандидат на мађарском сабору противу народносног кандидата а н а р одан кандидат — за црквени сабор. Зар молим то није н жалосно и смешно! Па зашто онда да се наша молба не уважи. Ето Тисина „Слога" у Сомбору још једнако ужива фрај карту — и ако је јако омршавила. (Сиало јој сало са 16 страна на 6 !) Главно је да нам је Кујен иослао бившу Јашину Фрај карту за шетњу поред ; нза и испред жељезнице. Приметио нам је да нстим правцима можемо и ми трчати — као њен бивши госа што сад трчи. А ми смо се онда упутили пругом поред жељезнице — и рекли иовосадском кондуктеру којем смо Јашину пробушену ®рај карту дали: „Ево, баратом, сад сам се возао ајзлибаном фрај и никад више". — Ићи ћемо ми и иешице као н досада. Ако нас где ухвате и оглобе, илатићемо. Имамо још кредита у румској и вршачкој баици — и ако нам је већ кредит код народних Фондова исцрпео Паја Јовановић — из Пеште. (А код „Централног кредитног завода" ■— нисмо иокушали срећу, ношто нисмо управни чланови „Срп. тргов. удружења"). Али да пређемо на извештаје који су нам с брда с дола послали наше шаљиве странке „озбиљни" кандидати. „Са свију страна стижу нам весели гласови. Наши ће кандидати бити сигурно свуда изабрани, јер већ од неколико дана амо пију и једу неирекндно бирачи на рачун наших кандидата. И треба! За онако важан и озбиљан чин треба се по мало наиити куражи. Радикално јуштовачки кандидати етоје свуда сјајно. Камо год дођу, народ нх обаспе веселим иовицима: ниже ако можете? прелије их но којим мућком и они „златни" и сјајии од жуманцета : — блену у пародне ордене који се мало лепше од опих бечких сјају. Гледају покор и чуде се што још нема оне репатице, да мало умири тај свет. Нпкад краја овако сјајиим дочецима и славама. *

Иошто је Ускрс — то нас народ свуда одушевљено дочекује јајима! Ј аш а. Мокрин. У Мокрину је све мокро. Успех сигуран. Кажите Јаши нека предложи Јусту у интересу нашег братства с четрјестоемашима да се Мокрин помађари на: 00. Арсин, који није никад мокар. * Општа је народна жеља да наш црквени сабор буде овако састављен: двадесет убијца, двадесет лопова, двадесет варалица и иетнаест кривоклетника — сви са црквеном свести. Јатаа да буде доживотии председник, а патријарх и владике да се не пуштају ни на галерије, јер ће се и тако та места укинути. — Ово би било свакако дивно. Така би се заседања смела само из далека носматрати. * За сада је сигурно да ће радикали добити већину посланичких места у црквепом сабору. Сигурни су за 76 места. а впше им и не треба. Народ је уз њих, јер народ воле све оно што се уради шоГн ргорНо, што се закључи <1 е 1е§е 1 а 1 а, а шта ће тек „време" да донесе, то иросто народ не може да дочека. На свима доношчетнма и недоношчетима „времена" ми радикалима лојално честитамо. Телеграм. ГРОФУ Примите наше искреио жаљење због нападаја на вашу дичност, која се у сноразуму с нами толико заузимала за наше срнске школе. Радикалски саборски одбор а с! ћоск.

Загато ? — Молим Вас г. канетане, зашто велики океан зову и тихим. — Па зато што у близини му нема купатила за женске. Шта је највећа иронија на свету ? Из ерпеке једне више школе. Професор цртања: Кажи ти мени Јоване, шта је на.јвећа иронија на свету — у еликарској уметности ? Јован: Најеећа иронија на свету је на пр. у српској сликарској уметности кад приређују С р н к и њ е с р п с к у изложбу сликар. ства — и објављују нлакатима и сликом Поснера Чивутина из Будимпеште. II р о ф е с о р : Врло добро ! Седн ! (Бележи му у нотис: одлично ! ј *)

*) А да ни.је слику иравила Грчићева Клара Фехер херваријева коју „Браник" већ по други пут препоручује!