Starmladi

Стр. 35

Политички афоризми. За слободу се деру пајвише они, који не могу да је иоднесу. „Српство". Мале сметн.е су онасније од великих. Велике се могу обићп, а о мале се човек снотакне. АнШиалНохолна афоризјми. Свако нретерано весеље мора се добро платити : нрво крчмару, друго лекару! Упутстзо за живот. Ако хоћеш да пмаш теорију живота у мало речи ; ево тп је: „Не љути волове никад спреда, а коље ннкад одостраг! „Тунгуз". Т у р с к а. Турску непрестано Подилази језа, Р^ад се само сети, Својвх Албанеза. И док она купи, Полунане „лонце" „Тета" нолагано Замршује конце.

Кшшва адреса. Банова адреса Има много „леног", Али разуме се За глухог и сленог! С р б и ј а. Србија се стално снрема Јер .. ГЗгап^," нешто смера А у војсцн једна другу Сустиже а®ера.

Саакад исти Некакав мењач Јеврејим паиђе, путујући нскуд, кроз гауму. На једап мах иснадну пред њега два разбојника и нодвикиу: ,.Стој! Вадн наре!" — „Добри људи," нромуца мењач уилашеп, „немам код себе више од 300 дппара." — „Одмах дај и то 300 дпнара!" иовикаше разбојИ11ЦИ. „Ако збиља пе имаднеш више, пустићемо те. Ако си слагао, убићемо те!" — Јеврејин пзвади кесу па дршћући пзброји 294 днпара. — „Ехе! а камо још 6 дипара?'' упита један од разбојнпка. „Па за бога," одговори мењач, ,.ја морам узети свој проценат: два од сто! Треба да и ја зарадим што!"

г.

КО/ЧППЊОНИ. Нек вас ова наша Вест не плаши, Стекли су се у Карловце Подрепаши. И мотали сремска вина Добра стара, Дочеко их тамо ректор Семинара. После вина у чудпо су Стање пали, На шунке су семинарске Попадали. И мотали тако брзо Да се ираши, Ту су испит положили Подрепаши. Ту уз вино и уз шунке Исиред ђака, Причалн су о народу Из бардака : „Да народу треба одмах Земљу дати, Ал' су рекли још и ово Треба зпати: Покрај свега припремити ТБему ппак, Покрај свију обећања Једап шииак." После тога лумповали Све до зоре, И ие зпа се, ком је тада Било горе. Са гнушањем свет их гледо Ићи кући, Подрепаши отидоше Посрћући. Сутра дан је ружно време Било, кише ! Али вина, доброг сремског, Нема впше. И сад, браћо, истина је Окром шале, Подрепаши калуђерску Страпку Фале. р. *