Starmladi

Бр. 10.

СТАРМЛАДИ

Стр. 75.

Стрелице. — У Америци кажу да од жеге силан свет умире. Ал за то се наш свет ипак исељава и даље у Америку. Каже: волијем у Америци умрети и од жеге, него у Мађарској од глади! = Од септембра се опет повишује порез на ракиЈу. — Али која вајда, кад за то владини паприкашевци опет неће бити трезнији. © Неки стеклиши су у Митровици приликом иншталације барјака викали преко: „Живела хрватска Србија!" Из Србије су опет одговарали: „Је ли вам то иншталација или ушталација?" # У Пешти је ужасна врућина. — Сигурно зато и полива опозиција Кујена. @ Ових дана смо добили опет једну докторку медецине. Можда ће она боље од наших подрепашких доктора — наћи дијагнозу: шта народ боли! = Бан Томашић оснива опет нову странку паприкашеваца. То је лепо, само одкуда ће врага за тај његов најновији паприкаш покупити толике магарце. О Патријарх Лукијан, кажу да је рекао да ће „увек подупирати сваки рад на нагодбеном те м ељ у". То је лепо од патријарха што ће подупирати, сад још само док и народ стане одупирати — паје нова странка готова. д Кажу, да су чак и осечки мункачи прешли у опозицију. — Е онда коалицији ништа друго не преостаје, него да опет створи пакт с баном. - Њујоршке новине јављају из Порт Лимона, да се пароброд Ирма сукобио са паробродом „Де монте" и да је 32 путника потонуло. - - Управа брода јавља, да је истина да су путници потонули, али су их они одмах сутра д а н н а ш л и. — Елем главно је да се људи нису изгубили.

Патријарх у Даљу. „Трбобран" доноси страшну вест. Како је Њ. Св. отишла у Даљ, и пошто то није званичан пут - како (из скромности патријархове) чак ни звона нису звонила. Али за то је патријарх то у све своје новине обесио о в еликозвоно. И тек је звонцкања било. А то се мало даље чује од даљског звонцета.

Вести из места. О Бачки епископ Шевић, одликован је орденом за заслуге на автономном пољу. Ми мислимо да је епископова највећа заслуга на автономном пољу за српски народ — јшто се није примио патријаршког достојанства, кад је оно изабран био за патријарха. # Епископ је примио многе честитке у петроварадинском дунавском купатилу. Голишави гратуланти су извињавали се што немају беле машне и рукавице, а владика се опет

извињавао што у швимхознама — прима гратуланте. □ Новосадске корзо даме предлажу да се новосадска свињска пијаца, која се налази на корзи до „Јелисавете" продужи дуж целе корзе, с разлога што би варош дошла бесплатно до масног тротоара. Матица је расписала с т е ч а ј за своје чиновнике. Од главног књиговође се изискује, да се разуме у - дрвима. Да је много путовао или бар био члан саборског одбора (због рачунања путних трошкова.) Поткњиг о в о ђ а мора доказати, да је у стању запремити још једно место књиговође — у другом заводу, и да је увек гладан. За благајника се изускује да је добар шофер и груб као покровац а учтив као кочијаш. Пргавиимају првенство. бд секретара се изискује да је добар жонглер. Да уме да изнађе рукописе покојних писаца, а чим се насљедници јаве — да уме опет рукопис да задржи — од штампе. Глуви као топ — имају првенство. — Од п еровође се изискује да је реуматичан и нервозан. Одархивара да уме добро да вуче књиге. Два млађа писара, да сваки од њих има бар 4. Н. Р.* квалификацију. 11 К а ж у да су ученици срп. гимназије хтели да издеветају Радића управитеља, да се увере колико је истине у његовој пословици, коју практично изводи: „Где савети не помажу мудри — ту батином удри!" <& Радић би рад био, да цела та тиква што је пукла, још једаред пукне о главу — Тиквомиру. Гапон Народић, који је ђаке предводио, каже да је он још онда знао да ће ђаци насести, кад је он дневно с Радићем смејао се улицом. ® Кадкњижар Огњановић (који плаћа срп. гимназији 2400 К кирије) пошаље на увид срп. гимназији какву нову књигу, а директор Радић му отпоручује: „Немојте слати, то ће наш књижар, иначе професор Живојновић, да би ви боље у нашој кући напредовали набавити од земунског „Напретка". ^ „Трговачке Новине", кажу да је трговачка омладина на криву путу, што хоће себи да оснује свој орган. У „Трговачким н о в и н а м а" у којима има свашта, ко на вашару једва једном једна - ал' „паметна!" * Н. Р. значи коњску снагу.

Ван то. — Баш нам, човече, не ваља овај мачак ни пребијене паре. Неће никако да хватамише. Не #нам који му је враг! — Вала, жено, не знам ни ја, већ ако буде вегетеријанац! Памучар.