Starmladi

76.

СТАРМЛАДИ

Бр. 10.

Црногорке. Из гошподар краљеве појезије. Грехоте. Грехота је, да се бруке Са пр'јестола сјајног бруче; Друг Езопов тољагом се Али никад жезлом туче. * Грехота је најмити се За ичије то зло било; А грешније да из најма Роду милом ломиш крило. * Грехота је да се кавез За сивога орла плете; Зрак Бог даде орловима, Да слободни у њем' лете. Грехота да слобода Синџиром се псећим веже, И да глава јунакова Мотиком се тупом реже. ■НГрехота је, на љешину И крвничку ногом стати, Јер и крвник има неког Ко ће за њим уздисати! * Грехота је отаџбини Заробити вр'једног сина Ком у живот цјељ бијаше Рода слава величина. * Грехота је великану Титрати се сиромахом; Бог је вјечиш, све остало Једном може панут махом. Н I.

В о ј в о д и. Што говориш, војевода; Да причувам моју главу, И да мало ја се склоним, За стечену до сад славу ! Н I.

Нови избори. „Глас Црногорца". Чујте трубу крволочну, (Са Цетиња глас нам стиже): „Кад хапшења нова почну Избори се нови ближе!"

„Због нег/ослушности". Министар је наредио Професори да с отпусте, Сина једног министера! Нису хтели да пропусте!!! Сина једног министера, Уче смеју да га свале, — Ал је устав „чувар" реда Главе су им зато пале. Попадали професори А ђак стоји као јела, Црна Гора с тог народу Није црна, нег је „бела"!

Афоризми једног филозофа.

= У рају је змија наумила Еву завађању; данас би Ева могла змију учити. = Дах драгане је најслађи парфим на земљи. — Има женских за чије освајање није друго потребно осим стрпљење. = Жене су екстремне: или боље или горе од људи. = Ожењен човек је тица у кавезу. = Ако се амор женскима не приближује, онда му оне иду у сусрет. = Ако си рад да ти драгана не противуречи, а ти јој запуши уста пољупцем. = Каже се, да жене не могу ништа да оћуте. Није истина, њихову старост н. пр. већ не можеш дознати. = Најпаметније што с женских уста силази то је — пољубац. = Најбољи утирач женских суза су — банкноте. = Човек проналази изреке, а жена противуречје. = Што женске очима обећају одрже много пре, него што обећају устима. = Не мора се човек баш у априлу оженити, да постане будала.