Starmladi

Бр. 10.

Ј1 и с т а к. ОЕР „бЕ1_Р — МАОЕ — МАММ". сатира од ХЕРМАНА МОРЛОХА.

„Ха! Ха! кад би то обавили, смејаше се значајно. Дакле беше извесно. Његово незграпно циљање не беше више сумњиво. Он намераваше своју кћер удати. А младожења бејах ја. Зашто баш ја? Свакако намераваше прћију да не изда. Другом коме из познате породице није смео показати своју слабу страну. Са мном се могао погађати. Ја то не причах - јер је могао порицати. А поред тога одговарах сталежу, као сваки други. Лукаву је политику водио. Али ја још лукавију. Одлучих да се оженим његовом ћерком, јер као да ми удес то говораше. Перлштајн ми и нехотице ишао на руку, и док он мишљаше најбоље по свој интерес, ранио је сам себе и покрио ме властитим штитом. Могао сам тим новцем отићи у велику варош међу милионарима и ни један детектив не би ме више нашао. Али тиме би доспео у са свим непознату сферу — страну земљу са страним језиком, где би моји таленти свакако сахрањени били у тешкоћама непознатих обичаја и закона. А моје частољубље није утишано после тог првог успеха, већ само постакнуто. Дух је мој тежио за даља дела. Жеднео сам за још више милиона. Читаву гомилу хтедох прогутати. Али то могаше бити само ако останем у овој благословеној земљи, чији човекољубиви закони помогоше моме праву. И ето дође тај Перленштајн и отклони ми сметње. Поштен човек ! Зар могох одбити његову очинску руку? Кад Перлштајн уђе у траг трулом наследству бејах му већ зет. Тако није могао сензациону парницу подићи против мене, јер би тиме изиграо своју кћер, а себе открио као кајишара. Могао је само гунђати и ћутати. Све сам ја то одмах провидео. Опростим се обећавши да ћу реченога вечера тачно доћи, и ми се растанемо сваки умирен, да је^другог завео, а у нади да ће се што скорије обновити тај лепи осећај. — Наставиће се.;

ПАРДОН!... ЈОШ УВЕК ДУГУЈЕТЕ к за четврт 191 Пошаљите још данас новац! Стармлади.

Стр. 79.

Политично. — Како се ти, кмете, слажеш с учитењем и попом? —> упитаће начелник дошавши својим послом у једно село. Па лепо, господине! - одговори кмет безазлено. Кад се састанемо с попом грдимо обојица учитеља, а кад се састанемо с учитељем. онда грдимо заједно попа. И тако се слажемо.

Не боји се он. — Та немојге се надвиривати толико преко те ограде! - рећи ће неко једном путнику на лађи. Можете случајно пасти у воду! — Не бојте се! Не бојим се ја, него нисам рад да се лађа задржава док вас изваде из воде.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Г. Ч. Б. путнику у В. Б. На ваше писмо одговарамо вам: Од псета никад не може бити — сланина; а од бечејског лопова никад поштен човек! Ето ваш бивши газда је хтео да вас опоштени, па сте онај исти дан кад вас јеузео натраг украли муиз трговине нов шешир! Тако он вели, а и сведоци сведоче. Покрите се дакле вашим лоповлуком и завуците у своју пацовску рупу, али тако, да вам чак ни велике уши не вире! - Иначе имајте на уму увек §. 333.

1 СПЕЦИЈАЛНА КУЋА "1 \ АРШШВА 34 ВЕГУ БОЖСНШ ! Осн ;вана 1334=. год. : Бандаже, вештачке руке и ноге, орто- : I педске апарате,хируршке инструменте, ! електромедецинске апарате, завоје у ! ј најбољем квалитету држи ј I лиферант многих болница и болничких каса <ј АУ1'Ш ЦШКР, НОБИ С*Д ШМек) ЈМш. | I преко од Централног Кредитног Завода бр. 21 |А. )' « Ценовници сз шаљу на захтез беспл ^тна. & • • —'••«— • •

РЕЦЕПТ МАСТИ ЗА ЦИПЕЛЕ, Продаје се рецепт за прављење крема за ципеле. Нису потребне никакве справе. Кува се на обичном огњишту и у лонцу. Велика зарада. Само они трговци који мисле производити на велико нека се обрате ради ближег извешћа на: Аппопсеп Вигеаи П. Крстоношића У Н. Саду.

- СТАРМЈ1АДИ -