Straža

С Т Р А Ж А

ВАНРЕДНО ИЗДАЊЕ

Стр. 2 22 јули — Један најтежи дан 22 јули јесте најтежи дан у овим данима бомбардовања. Бомбардовање је почело још у раној зорв, у 3 и по часова а завршено у 6 и по часова по подне. У целом Београду јуче су летеле гранате праћене страшном писк м и екСплозијом. Јуче су готово у свима београдскжм квартовима падала арк?, тешка, разорна, која су долазила, тамо далеко негде иза Земуна. По извештајим 1 , које су киартови послали управи, Београд је гретрпео ове штете. — Кварт врачарски 1. Кућа Тоше Ђорђеваћа, кафеџ. у Стишкој ул. бр. 34 јако је оштећена. ПројектИл је ударио у дрвену шуп/. Потрес је био силан, тако да су сви прозори и зидови на кући испуцали. Штета је процењена на неколико стотина. 2. ) Зграде Мвлоја Живановића и Јов. С. Марковића, јако су такође оштећене од експлозије. — Кварт савамалски Иако је овај кварт прва мета аустовјској топовској вагри, иаак је он најмање оштећен. У овом кварту зрна су падала око монопола дувана, гасних резервоара и Сењака. Људских жртава није било. Народ се за време пуцњаве крио по подрумима и масивнијам згра» дама. Штета нема. — Кварт палилудски После дорћолског кварта, овај је кварт претрпео највећу штету! Највише је оштећена фабрика платна. На њу је пало неколико разорних зриа, која су јако оштетила и зграду као и маошнерију. Штета се не може утврдити без стручне комисвје. 2. ) Кућа Ристе Вуловића, радничка ул. бр. 9. је готово гранатама сва порушена. Штета је процењена на 6000 динара. 3. Кућа Франца Валека, радника у Бајлоновој павари прилично је оштећена. Штета 1000 дин. 4. ) Јзко је оштећена кућа Јелене Карбођеловске. (Шајкашка ул. 11.) Сама пак Јелена, која се баш тада налазилау кући, тешко је повређена. Тешком муком извучена је испод разрушеног зида, којв ју је затрпао. У дворишту Душана Тодоровића, Ратарска улаца 46, граната је тешко повредила Роберта Бикерштајна, а конгу« зовала ЈоЕана Јохана пекара а лако повредила Јована Жарка коњушара. 6. ) Ботаничка Башта „Јевремовац" знатно је оштећена, леп и скупоцен врт већам је делом уништен. Електричне жице у свој околани су покидане. 7. ) У дворишгу Димитрија Грудића Ратарска 103. нанела је граната штете. Две зграде су прилично оштећене. Кварт варошки На згради Тиће Марковића пала је граната и оштетила јако вешернацу. Већнх штета није било, пошто граната није експлодирала! 2.) Кров хотел „Српске Круне“.

— Кварт Дорћолски Овај је кварт најтеже настрадао. За непуних 24 часа оштећено је у овоме кварту преко 20 кућа. Г 1.) К.ућа Рафзила Мевг-раха, дубровачка 32. Шрапиели су полупали прозоре и уништила цео намештај н два зидз. Штета 2000 дин. 2, ) На кући Благ. Пурч ћа, цара Уроша 54. порушен балксн на другом спрату, штета 300 дин. 3. ) Трандафилу Л заре ићу трг. Јов :нова 11 оштећен к ов. Шгета 200 дин. 4.) Кућа Јов. Стојк >вића в скара, Ри з од Фере ул. бр. 7. ошт ћена. Штета 500 дин. 5. ) На кући Животе Лазаревића и Трвфуна Јоваковића кројача овд. граната направлла штету од 1000 динара. 6. ) Драг. Калушсввћ, Досктијева ул. 43. штета 500 дин. 7 ) Кућа Илпје Ђу( ачовића, принц Пвгенија ул. бр 3. штета 1000 дииара. 8.) кућа Тих. Ђорћевића, проф. Пр. Евгечија ул. Штета 200 дпп. 9) Граната запалила држазну згрзду у башги Казненог Завода на Малом Калимегдану. Кућа је сва изгорела нешто од намештаја јг спаљено. Штета је процењеиа не 8 стотина динара. 10. ) У столарско акциоиарско друш:во запаљен је кров. Штета није утвр« врђенз! 11. ) На згради Милорада Ђукано« вића, трг. поинца Евгенија улица бр. 7, порушени су сви прозори, неконико зидова, уништено је, такође, и све покућанство. 12) Шрапнел је повредио тешко обе ноге Милораду Костићу, посластичарком помоћнику код „Талијана.“ 13. ) коњишница трамвајској друштва штета 200 дин. 14. ) кров Светосавског Дома. Штета 250 дин. 15. ) на згради Петра Милетића, апотекара, кнез Мчхајлов венац 33 полупана нрозора вргта и зидови. Штета 3000 динара. 16. ) комзнда жандармериске касарне« ј 17 ) на дунавском кеју, шест је вој. I ника ш позива тешко рањено мрапнелима. Пренелп су у хирушко оделење ради нвге. 18. кућа Илије Петровића, рачуноиспитача. 19. ) кућа недељка Гроздановића, радничма ул. бр. 14. Шгета 400 дин. 20. ) Зграда Вукчевчћа, [радникча ул. бр. 3. Шгета 700 диа. 21. ) кућа Крстс Гргића оштећена гранатом.

(Наш телефонски извештај)

Митровица, 23. јула Наши суседи преплзвили су Сремску Митровицу. Хусари, три пука аргиљерије, око 10 пукова цешадије, све се је то било овде сконцентрисало и очекивало наредбу да изврши напад на нашу територију. Наша оделења нису се у пуштала у борбу са њимз, већ су равнодушно посматрали њихову пешачку затру. Код нас нема рањеника. Првих дана само су рањена два финанса.

Мг смо већ навикли на ово пушкарање и чим мало престане а ми се у чуду питамо: шго не пуцају?! Јуче око п^дне препливао је Саву под кишом куршумз, један брат Сремац. Он је служио у коњичком пуку у Инђији. Сад, од када су искргли ови ратни дани 0н је са пуком премешген у Митровицу. Од њега смо сазнзли, ди је у ћесаровој војсци прзви хаос. Између војника, долззи неп;)?стано до туче. Нехолико Чеха пешака, грељано је. Војска се налази у јгдном стсњу. Храна се узима од сељака околних села, али се ник м ништа не п >зћа. СрбИ, који сачињав ју главно стак. вништво, у веома су тешком положају Па ипак, они све радо сносе, јер се на дајV да ће им са Авале забелгти Зора слободе! К&ква је ћесарова војска и какав морал у њој влада, оајбоље илуструје овај пример: Пре два дана —тако прича овзј брат Сремпц — кроз Митровицу је почео да , се шири глас, како су преко Саве ирешле комите, њих 300 на броју и како ће бомбама побити сву војску. Ова вест ! била је поражчвајућа. Командан гарни; зона дао је свирзти „Аларм" и одмах је послао јаке патроле да костаре Е,роз варош. За иеколико минута цела је варош затворена и до сутра нико није излазио из свога скровишта. Не треба више од 100 комита — тако је завршио брат Сремац — па да се сви ћесаровци разбегну куд који. Приметили смо да су многа оделења напустила Митровицу и кренула се за Думу, одакле ће вероватно на Север.

шш вш» Принц Ђорђв Јучерашњем молепствију у Вазнесен* ској цркви присуствовао је принц Ђорђе, као и велики број официра и грађана. Из унутрашњости нам јављају да су у свима црквама у земљи одржана молепствија. Генврад Стапа Генерал Степа Степановић, командант II армије која ће у овом ртту имати да игра једну о д најважнијих улогд налази се у Београд. Ршодонше код војннка Иако смо за непуне две годвке прошлн кроз два рата и једну експедацију, иаак се наш нзрод не осећа ни мало уморан. Ови судбоносни дани то су јасни показали. Чиновник, занатлија, радник с сељак данас осећају једно исто. На л«цима свију њих огледа се радост што је дошзо тако жељени дан обрачуна. Прек* јуче смо били сведоци једног ретког призора. Докле су аустриски топови слали смртоносне гранате, дотле су се наши војници веселили. Уз лаке звуке танке фруле И пискавог ћеманета нашихрабри ратници су вили вито коло, као да им не прети свзког часа опасност. Бадеза. Док је овакво срце српски народ не може пропасти.

Власиик Драг Грегорић Кссмајска бр. 22. Штамп. Драг. Грсгорић и ДгГгд Космајска 22. (!) дговорни уредник Миша Милојевик