Straža

Боо! 64

с.;у«

Бугарска, и кзд би имала как»их завојевачких намгра према Грчкој, не би смела да учиви напад од Великих Сила, чије се флоте налазе око Дедеагача, Јл се лааам да ће промена каблнета у Грчкј у знатној мери изменути данашњу ситуацнју у грчко-бугарским од носима.

Арамије — Још уаек пљачкају на очнглед по шцнје. Крлгујек.ац, 2, марта. Писао сам вам и пишем вам једнако, како појвдини бака ји на очиглед наше иласти арају свет и гуле грађаае и суаише високнм ценама животних иа мирнинз. Писао сам вчм, так ђе, како поједини блкали крију робу по својии становима, чекају • јући бољу цен /, па да је опег врате нз станова у д ћан. Да пае ем опет • омоме значило би пона8л.аги исте ствари, понављати оно што је већ једном било. Хоћу сада да вам пишем о најновијој улози нашег г. начелника Овде у Крагујевцу постоји једаа тргозина, коју држе једзн Србин и једанМој сијс-вац Ссблк је одмах по мобитизацији отишзо у оов, да брани своју огаџбану. Ме* ђутим, г. С. Демзјоровић, ор так тога Србенде остао је и даље у Крагујевцу, и са јед ним свтјим рођаком лиферује угаљ држави. И сад долази оно шго је најлеаше. Видећи да му је оргак на дужности С Демајороввћ покушава да изврши отимачину. И кад је наишао ка тврдо он је покушао да се измирн. И улогу арбитра узео је г. начелник, у место да је невзљалца отерао у апс! Ето, тако нас арају а власт мирно гледа. С.

СКИЦЕ Већ неколико година пева, а хзртија ћута и трпи све, Кажу, да му једна песма, испеваиа као презент једмој го Саођи нлчелниксвици о ро- рођендану, донела плагу од

његова част. И отишао је да нам се више не врати и да на Церу буде једна од првих жртава за слободу, И менм се чина, да је дошао онај велики дан када ће: „Виле ће се грабит у векове Да вам венце достојне оплету“. Жив*т ми овбга човека иагдеда, тако велики, тако великв — у свој својој скромиости. И ја нећу да вређам ■ ♦.егову скромност и бележим ретке рзди спомена. Б.

- ВРЕКППАВАЊЕ 30. ДЕЧ. ИАРЦ. Суд Општине града Београда иавештава интересоване, да ће се од 15. априла ове год отпочети да прекопава 30. п вчија парцела на овдашњем Новом Гробљуида ДО тога времена треба обиовити таксу зко се жели гроб задржати.

С т Р Л Ж А

2100 дпнара годишње. И окуражен овим он је и дзље аевао а хзртија је и даље трпелд. Недавно је један 'расходовани „певач* родољубиве поезије покреиуо један недељни чзсопнс, и међу најревноснијим сарадницима бриљирало је његово име. И право да вам кажем мене је његова поезија много чему научила. Тако, ја сам из ње нтучио ца слава може да загњили као на пр. јабука, крушка, оскоруша (муш мула) и т. д. Ати пре неколико дана он је публи<овао једну песму која ме је својом бујном и нееталшом машгом, безарехорном сликом, силном логиком, дотле нзпозчатом способношћу изражав њтпро« сто ззсснула. просто занемила. Дар >виги предстааиик наше младе поезлје пева. »Ено војника .мргвих! Сваки крвавих груди На мене мржњо.ч гледа; ено одела плава Како ми прете страшно, крвава и без глава Да сам их ја послао на земљу Чуд 1 ИХ људи Тамо, где сад на њиним ракама расте трава." Какав ствх, каква машга, каква логика. Само једно питање, да се не бисмо бунзли: Нака ми младз п )ега каже: где могу да наручкм једно плаво одело — са гл*вом. Репортер.

Папп хероји аа Вепину СрОију Ђорђе Ж Стојановзћ, економ-рачуновођа винодељсковоћарске школе у Букову код Неготина погииуо је као резервни пешадијски капетан у борби с непријатељем. Радослав К. Спасоваћ, секретар Министарства Народне Привреде иогинуо је као резервни пешацкјски капеган у борби с непријатељем. Сретен Симић, супленг ви нодељско воћ.-.рске школе у Букову код Неготина, умро је од зацобивених Ј рана у борби с непријатељем као коњички резервнн поручник. Константин Николић, др жавни еконои среза крајинског. погинуо је у борби с непријзтељем. Драгутвн Радисављезић, др» жавви економ сргза трнзвског умро је у чачгнској болнацм од згдобијених раиа у борби с непријатсљем као резервни пешадијскм капетан. Милан Цвегковић, државни економ срезз жупског, умро је у Взљсву као војна обвезннк. Слава им!

П01Р1ТЖ ИНВЈШ В1ЈН0Г Министар »ојни г. Рада Бојовић бавао се два дана у Крагује»цу, где је присуствовао гвђ«њу. Гађања суврш:на из заплењених топова разних кллибара. Г. Б јовић вратио се јуче у Ниш 1олицкски ука> У Министзрству Унутрашњих Дела спрема се један указ,

којим ће бити извршен премештај пасара по потреба службе. Бацрал Пецат Ђенерал Пеџег, који је пре два дана стигао у Софију, до путовао је јуче у Ниш. Из Ц«рквске Упр»вв У Царинској Управа ради се на расаореду нових цариника, којим ће бита попуњена места оних дзринака који су погинула у рату. 3 ЦТ 4 ВЉ 1 ГОНОђ! ПЗЏ)Т Из Соопља је синоћ стагао овај телеграм оотањузцравља Л ;ди Пеџ;т: Дшјс у 3 часа по подне темпер,т/ра 39.01. пулс, нешг) непрзвнлан, 102; ди :ањ > 24; осећа се слаба. Из Спдкшксг 0 д 5 зт Да би се споечллезлоуаотребе, при изцазаљ/ помоћи н )водош ш:л IX избегл нца које се јазљају 31 помоћ, Ме.на Средишни Одбор у саоразу му са председчацииа сиоотпњских реона, решно је да упи;нвање новодошааших азбеглнца врши и цаље сиро тињ:ки реоч да проверазз податке и Д 1 их онш улућује Срецишном Одбору за истату, јер ће их Средчшни Одбор исплаћивиа. Оануш Хорзвкц Старз иеоградСки шгамтр Самуило Хвровиц премннуо је у Темишвфу, где је још у почетку рага зздржан од аусгријских власги. Пок. Хоровиц важаоје кзо једа . од најсавеснијих штам парз а уживао је глас врло пошгена и угледн! грађанина. Б >г да иу душу просги! Ззрззз оаш Према податиима, који су стигли из Сшитетског Оделења Министарстза Унутраш њих Дела зараза нагло опада. Оцат нзиа водз Стачовчвшгво са Сиедеревског Ђфмз, ждли се да опет неиа воде. М>лимо лепо и флно београдску општину да покрене оног високог госаодчна из хотел ,,Славије и шготамопо ваздан седи и јуначки убаја досаду е да би шго пре воду добили. Срамота је д! се за 2.0 дана не може да ствфи вода у свима крајевама Београца. Преикнуо Угледни беоЈрадски гргђанин Коста Траковић преминуо је у Алексинцу, где је при времено и сахрањен. Бог да му душу прости! И> понрнине У Но»ом Селу гдв је највише нассљено становника, нису осветљене, Баба Вишњи* на, 3 фана, један део од кварта, горе »вше Трандафиловићд оне споредне улице, где се налазе још неке рупе и канали и многе друге попречне улице. Молили би господу из електричне фабрике, дд нам бар малко пруже светлости колико да не скрхамо врат у оне јгзбине.

Кад су већ негде пустили гала ксветлење, право је да ми горе добијемо бар поједну сијалпцу. Из сиротншм режа Председници сиротињских реона, жале се на она липа која не долазе сама да нри мају помоћ в?ћ шаљу децу или која друга лица за исту. Опомињу се сва она лица која практикују: да други у месго њ«х примају пзмоћ да ће им се у почозном случај/ лиеке о»узеги и неће им се више издазатл п јмоН. 1ЛШГ»ЈН1 ЛШОНЈЦ Нд јутераш-4.)ј сешицт отбор 1 опшгич:к)г ифехосга лак пигањ! решдвтчЈ ја и о опигднгкам пекараацша. Ошгач! ће узети неколжо аекаркаца у којчча ћ: се искљутиво пеЧч х!еб за б:о грацско сгатовшпт. Оие пекфнчце оашгита Нг обЈ 1 виги грађач:тву рци зчаља.

91 ОИШИ ш1( — Опл ч 1раа«Ј4 п дормкаж ■ НИ(П, 4 марга. 35 јг продаје житзгних намираица скупљ' - 1 :гј шго је одоеђено тжсача. кажљена су по закочу о помоћи ие вољнима у рату: Пзра Макоимоз :ћ, трг. у Шапц/, са де:ег дша птвтра; I

Мика Крстик, занатлаја у Шапцу, са осам дана затвора, Лепосава Марка Маџфевиа трг. из Шапца, стдесетдана затвора; Милева В. Вукмировић, трг. у Атександровцу, садесегдана затвора; Стојанка С Јовановнћ, трг. у Александрввцу, са десет дана затвора; Леп тсава Ђзлић са, из Атександровца, са десет дана затвора; Јднаћто Николајеаић, бакалин у Крагујевц/, ст пегнаест цача загвора; Касга Рл:тић, бакалин у Кр^гу.евцу, са пеглесг дана затз )ра; Ј ремаја Зечевић, тргозац у Ноаој Вфдии са де:ет да на загвопз; Цаетко СганОјезић, бакатан убзогрф/, сад Ј .сегм»и 1 затвора; Радасав Огњановић, трго* вац у ПЈЖфевцу, са де:ег дана загвара; Пзвле Пауновнћ, трговац у Пажаревцу С 1 десег дана затворј; Божиаар Пејић, трговац у Пожаревцу, са цетнлсг дана затзора; ; 1 Ђ/рица Пајић, трговац у ПЈЖфевцу, са пегнаесг дана затвора; — ит са одговарајућчм ноччаннм кавнама. Сзе су ове казне посгале извршае, јер ах је све једнога дана одобрло Мааисгар У» нутрашњи? Дела.

РША ОФАВЗИВА §9м$1р9зб})бе дсобјеца ПЕТРОГРАД, 3. марта. — Пјшго је н^лријатељ увндео, да је бомбардозање Осовјеца са великог одстој ања г чигледно без дејства, он је поставио негол?ко С ::: а С же угврђењу. Наша топовл из Осовјеца успешно су гук> једву н'Пријатељс су котону са:газљену из тешках аугом:.« била, којд су веров'.тно П)ев 1 ачали толове и мувицају. 23 фебруара и 1 марга код 0:озјСЦ1 в >д !ле су се борбе н средњем одстојању све дс нзћи 1 марта и то с највећО' жестином. Дзе неманке чете каје су покушаае да се прзбшже залеђеном Бобоу и пределу Сонлну морале су се повућв пред наш јм ватрои нз две до три врсте претрпепши велике грбитке, У пределу Омвјеца, наше азвидниц преко НЈкл дочеаате су се са успехол неколиких непри ( а тељскнх тачака и довеле зарЈбљениха у Осовјеца. Немци и даље продужују веоиа јаку аргиљерајску ватру на Прас ниш али њихова пешадија не издржава наше налете. Успвх ха цедом фрокту ПЕТРОГРАД, 3. марта. Готово нј целом фронту успешчо смо притислч Немце, а на рочито у пошумљоним секторима и на бојном пољу, које допире до реке Оржице: приме*< ћено је живо кретање, нарочито ноћу на нгпријатељевим позицфма у пределу Бзург, из* гледа да Немци појачавају своју артиљерију. }{епого9г у Хзјиаапма ПЕТРОГРАД, 3. марта. — У Карпатима сада су нс стуаиле несавладљиае тешкоће за офанзиву услед грдних сметова, тако, > а су кретања веома спора и војнаци — и против своје воље — морају да иду јрдаи за другам по у* тапканнм стазама, услед чега им ,мо знатних губитака под иепријатељевом ватрвм. Само наши скијери, којих има и непрајатељ крећу се слободиаје. $омбар9оваке Хшемисла ПЕТРОГРАД, 3. марта, А*устријанци нена пуштају своје уззлудче покушаје да ослобзае Пшемисл, чија утврђгња бамбзрдује наша тешка артиљерија.