Straža

С.1РМ« 4|

1 Р А Ж А*

5ро» 235

а ја са.ч је слатко појео. Тек кад сам је оглодао, кост ми дође сумњива, па је паслах Вама па испитивање, а вашу ону сведоџбу послао сам преаиденту на увиђај, заједно са оном кости. Он ми је обећао шунку од правога медведа, па то мсра и учинити". 1 ,,А, а, — учини наунежак Овен, који је такођер волео медвеђу шунку, — него Вас молим, кад Вам та друга права шунка стигне, онда немојте с' н>е скидати месо, него је са месом пошаљите мени на испитивање; тако ћу сигурније доћи до решења". ИдуЂу, праву медвеђу шунку ручали су заједно.

Шала

— Лопови су вам јамачно много којешта украли. — и сувише; ■ уз то много покршили. — Зар и то? — Да, из љугње, што нису ништа иашли. Гоаи (хотелијеру); Данас сам целу ноћ пробавио искључиво хватајући стененице. Хошелијер-. Збиља, е онда нмате право један дан бесплато да ручате.

Из дечијег сбепа Слика >18 велике вароши ,Тата“ — узвикну једног дана лесетогодишњи Франц, кад се по подне вратио из школе — помисли, данас сам вивео иа улици преко од Опере једнсг лептир, одгстинског не трамвајску карту — како летв. Сирота старамајка — Од куддопази ,олуја“ упита огац гвоје малишгне. — ја знам, ја зкам — повика иали Перицг .1 — Добро, хајде да чује.мо?! — Из бабиних костију? Знаш сна увек ка»е, да осети у костим I >ад ће ла накђе олуја; код ње је још пре осач дана у покрету.

{јелешке

,Колс Београдских Милосдних Сестара* моли све Госпо; ђе и Г-цекоје би хтеле да раде добровољно рубље за рањенике к војску, — било код својих кућа или у радионици, да се изволи сбратити управи за рад у Авалској ул. бр. 10 Пошто радионица нема до вољан број шик^ћих машина, то се моле г-ђе и г-це ксје би ииале и хтеле да устуие сеоје машине Кслу,.— које гарантује за испрзвност у враћању истих. Апелују'ћи ка патриотизам наших г ђа и г-цн које су се и досад одазивале, управа се нада повољном одзиву, Таксђе се моле све поверенице Ксла за своја пуномоћија — која од дангс престају важити — и књижице са купонкма изволу вратити Колу, пошто је за неко време обустављено прикупљање прилога.

„Оглцах ЕшОштл »каткпра" На огласу ,Страже* добио сам преко 2С0 поручбпна по 1 и'2 до 5 шпила пошто је доплата 085 п. дин. то ми је немогуће шиљатв јер би сваком купцу било скупо, то молим сваки који жели .Оглелало будућности в карактера* испод 10 шпила нека пошаље у маркама пошганским па ће добити карте. Пошто се не исплаћује поштарина на доплату за мали број. Главно ?аступииштвО за Србију: Стеван К. Стевчић Гундулића Венац бр. 21.

НАШЕ БУДУЋНОСТИ о којима је писано у „Стражи* иза-

карте факиризма шле из штампе:

и

Издања гњижаре С. В. ЦВИЈАНОВИЂА = Београд =

Исидора Секуаић ПИСМП ИЗ ИОРВЕШКЕ Дин. 2-30

Доедедње веети НаиЈе Бојишге — Хуја — ТекиЈа и Оршавг« КРАГУЈЕВАЦ, 21. авг. У току 19 авг на дунавсксм фровту разтерали смо гртзлерискск затрсм једно одепење непријагељских војника који су когали ревове грема ади Хуји. Преко целе нсћи вз.чсђу 19 н 20 аиг, всдада се изнеђу нас и непријатеља пре^а Тгкнји и Оршаеи сај срекидима пешадијскз, киграљеска и гртиљериска бср ј ба, Дејство непријгтељске ватре било је без икеквоп резултата. Талијанско бојиште — Успех талијанских трупа. РИМ, 18 августа. — На висоравни ^северозапгдно, од Орејера наше су трупе напале 1ак негри^атељев: положај Монте Мззони севернсг од Мснт М>ђо н по твсде су са њега грстивнвка, Овгј је теда кониентри- : сао ватру своЈе артилернје свих калибра на наш нов, положај који смо ипгк одржали, утврдилн па га и сада цржимо. — На Сочи. На Сочи ско Плаза кашн стрељачки одреди надирућа смело ка непријатељевам линијама успели су да ућуткају неколвко митраљеза и оруђе за бацање бомби. — Око Горице. јавта се за јгко кретање вззова на железничкој стднвпи Горици. — На Красу. На Красу је јуче бипо омањих акција које су се свршвле псвољно по зас. У зони Сеј Бурзи наши су заузели још ровова у коЈкма смо вашли оружја и му. ввцвје које је непрвјатељ вапустио. Напредовали емо нешго источво од Селуа. — Бомбардозање Тршћа. Непрнјатељевв зртилернја је понова бомбардовала аомове у Тршћу.

Ми.шца Јанновић ИСПОВЕСТИ Дин. 250

Анјпон Чехов ОДАБРАНК ПРИПОВЕТНЕ Дин. >*-

Алфонс Додс С А Ф О РОМЛН »3 НАРИСКОГ ЖИВОГА Дин.

„Огледало будућкосши п каракшера Цена „шпилу" само 060. Продавцима од 10—50 ! ,шпила* 30°/* рабат; од 50 на више 407. рабат. Шаље ча доплату главно заступништво за целу Србију СТЕВВН К. СТЕВЧИЋ ГундулиНев венац бр. 21. Карте се могу добити у свима књижарама и дуванџинипама. РАЉСКОЈ ФАБРИЦИ ЦЕМЕНТА А. Д. У РАЉИ ПОТРЕБНО ЈЕ ОДМАХ 8 буради машинског зејтина Ко има ту количину на расположењу, нека изволи послати цене по 100 кгр. и мустру Уирави Фабрике Цемента у Раљу 280 3-3

I

Ст. Нннавер ПНИЧЕ КОЈК О ИЗГУРИЛЕ РАВНОТЕЖУ Дпн. 120

** т 3 Колонијалну робу: * Ј кафу пиринач, зејтин, франкову цигуру, саџ пун, соду „мртва глава“, шпанску алеву па- ^ в прику, коњак, штирак за веш и за ратлук, м« * вешблау Сецер, Краус и Колман, фитиљ за Ш * ламне и кандила, сапун за бријање ,Волф“, ћ* в чоколаду „Таблер". рум јамајка и ,Отело“ и Ј* 0 сву осталу робу и.ма на стоваришту у магацину де

281

- Пшш (иидав) ПРОДАЈА САМО АНГРО 2

т т

Иаашле су иа штампе кн.иге: I. П<11« Ргеу«5> МАКОО Ј1ЕСК0 РОМАН с француског превео Дамњан КовачевиН Ценл 2*50 дин.

^шшншншншшш^ 112

?ОЈНИ КРИВИЧНИ 3 Б 0 Р н И К у који су ушли : Закон о устројгтвс »ојних судова; Војнч Калнени Законик: Закончк о поступку нојних судова у крн- I иамиим делима, ..акон о исјном дисциплинском су,т и дисциплинска упедба Урсдио Гојко Нмкетнћ Цена '!' - анн. Ки>ижарима 30 од сто рабата. Преородпвцвма 20 пд сто. Поруцбвнс примл Иадавачка Кн.нжарница ГЕЦЕ КОНА 275 Београд. 2- 5

Г1ЕЧ АТОРЕЗ А Ч КА РАДЊА БЕОГРАДА

из

Обреновића улица преко ои „Ру ског Цара“ у НИШУ Прииа поруџбине печата и штам биља Грачира златне к сребрне ствари, израђује брзо и солкдно по умереној цеки. На захтев шаље свој влустровани ценонник. т-к

Имам на продају 600 бурадк пскмезарскнх добрих; коме је потребно нека се обрати потпксатоме : Љубомир Ристић 271 8—^0 хо 1 елчјер „Касине* у Крушевцу.

,улица Кра/ва Адекеандра 6. 2-а

од брашна и нма већу коли-

џвкови чину радња МИТРА ВУКОВИЋА 208 Београд — Теразије 2 3

Свесловенска Нњимарница отворена је.

Тг чупац сам Ломничке Киселе Воде. На стоваринпу имам воде у флашама од *! 4 , З ч и 1 литар. Ко ппгребује нека се изволи обратити потписаном закупцу. Ко жели, може*послати кога са флашама на извор или потписаном, где ће добити потребно одобрење за воду. •Та ближа обавештења може се свако обра-| тити закупцу Љуб. Ристићу 133—33— геетионнчару еотел ,К«Син*“§Крушекац.

1)р»г. Грегорвк, носмгскс уд. Ср. 22. ладпмна Д р*г. Грегоркћ« — К*амк|ска Ор. ~Т 1ТГГ7««орнм уредикк Драг. Грегорић, Космајск* ул. 22.