Straža

ћро' 236

С Т Р А Ж А

Сгам* 3

МИ ђШ _ И) Нсмачие ■ Ауотрај« Букурешт, 22 азг. Преко 30.000 радникг Румуна којн су радили у немачким и аустрвским фа брнкама, враћају се натраг у отаџбину, да на позив румунске владе стуве под заставу Румуније.

Цензура — Шефови опознције код Д-р Надославова Софија, 22, авг. Поводо« увоћења цензу-ј ре за телегргме који се из Бугарскс шаЈву, шеф ви опозиције су посетили д-р Рздославсза а у име штам -1 пе уложали енергичан про-! тест, тражећи, да се цен -1 зурисање дгпеша укине као ј прставусгавзн акт.

РЈИ Ш Т9ЛШМ фд09П — Ауотркјкнцн бацају аароЗљене Руое ма тапнјамсмом | ■»•ронту Заробљеници, заробљени у псследњим борбама на Сочи тврде, да у последње време Аустрвјанцп довлаче на талвјански фронт заробљене Русе, н њима смењу*| ју своје трупе у позадвни. I [ртшш! Лл»а ка меутралннх бродоаа Букурешт, 22. авг. Кемачки подвОдни бродови крстаре у Северном мору пресрећу свакодневно бродове неутралних држава и Онда претресају путнаке. Пра тим прегресањима дешавају се грозне храђе, па чак и отимачнне. На ово су само Немца способни.

I« Ш Мкннслрска свдница Јуче је у Нишу одрчгана звачајна манистарска Сед • акца под председништвом г. Ник. Пашића. Коифервнција у руском поеаакству Представници Сила Четворног Споразума у Нашу ј вмала су јуче врло важну заједничку конференцију у сгану руског посланства. Дипвомашв ешн г. г. рус <и, француска и дрногорски посланици пра кашем двору посетили су Јуче г. Јована Јовановвћа пуномоћника министра спо љиих послова. Нови пивари Упр?вв Града УказОм мннистра полвлвје постављена су за пвсаре Уараве града БеограДЗ, Богдан Ђ. Богдановвћ. _ полвцајска писар среза сврљашког; Нвкола Гаврн-

ловић, пслки. пасар среза ргђевског; Божидар Мокра њац, полвиијски писар сре за јасеничког. Једно одкиковањо Солунска листова јавл>ају, да је наша влада одлаковала орденом Св. Саве првог степена шефа солун ске тајне полиције. Др. Мгрковић! Др. Милан Марковић, бивши министар финансија вародни посланак, првад сгмосталски отпутоваће у току ове недеље аа Фран пуску у саецвјалној мисији. Г. ДАарссвић бавиће се у Фрзнцуској око месец дана. Шоиванична шиола Јуче је завршен упас за курс техничких приаравника. Нов доктор За лекзра среза беличког постављен је -др. Бла городни. Тргсшк! Комора У четвртак Не Тргорачка Комора одржата своју ре довну седницу. Седнвца ће се одржати у Нишу и на њој ће се претресати питиње о извозу овогодишње бербе шљива. Кокфервштја шљааара Трговци — шљивари одржаће у току идуће недеље седннцу. . Црш ммш У Нишу ће бнта подиг нуто неколико цариаских магацина за смештај робе која долази са стране, док се иста не буде рзздала трговцима. Кохшја за нсшзан>8 У Нвшу је образована нарочита коми:ија за исе љавање Свију оннх лвца која немају директне везе са Становањем у Нишу. У ко мисију су ушли као чланови: један ч ан Средашног Одбора, један пргдставник општине и један полициски писар. Ломоћ и оРјаав . Јуче је несни одбор у Нишу издавао помоћ избе глицама и у ието време објаве оним личностима које су одређене да се иселе аз Наша. 1 Јврснш Томшео У Задру је умро чувени Јероним Томажео, председ • ник земаљског одбора и двореки саветник у пензији. Паш првмз јпрвјвма Мивистар војни у дого вОру са Врховном Командом одобрио је војним обвезницима јеврејима сло бодно кретање на дан 27. и 28. авгусга и 5. септем бра, као дане њиховог празнака. Жввотнв нммрмвцв Јављају нам из Наша, да је између Министарства Прарреде, Главног Одбора

за набгвку намарнииа а В)јне Инспекиије дошло до саоразума скс набављања живогнвх намирница. Тако, свако ће.од ова три над лештва одредита саоје делегате, преко којих ће се извршивзти све наруџбине. Војна Инспекција ставпће делегатима по 10 ва:она дневно за намирнице ипреко 30 вагона, који ће. преносити угаљ и дрва за огрев. Извоз опијума Министар Народае Привреде г. Вој. Марзнковић одобрао је Земљорадничкој Банцк у Скопљу, да може Извести из земље 100 ва гона опијума за Солун. Утвишчи Сввштвиичког Удружања Г-ђа Даринка и г. Емило Велимировић, виши контролор Дирекције, из Ниша, уписали су за члана утемељача Свештеиичког удружења свога пок. сина Марка Ђорђевића, бив. столара из Београда, војника II батерије III дивиз. дунав. артиљер; ског пука I позквз и појложили дружинској каси улог : од 100 динара. | ђедешке Живојин Стефановић служ. управе Држ. Монопола извештава своје сроднике и познанике да ће давати 40-то дневни помен својој доброј жени Марији 25 ов. мес. у 10 час. пре подне на ново гробље парцела бр. 24. Г-ђа Снмка и г. Миладин Кораћ пешад. мајор, уписали су за члана утемељача Свештеничког Удружења свога пок. сина Драгутина Корана, техничара IV год. и наредника ђачке чете, који је умро у Маутхаузену, у А.-угарској као заробљеник са улогом од 100 дин.

Ш 9 [№ — Србија ће оомоћи Грчку у случају напада Софаја, 22 авг, У овдашњнм се круговимз тврдв да је езмеђу Србије и Грчке оввх дана пстписан споразум за одбрану да Србија ила Грчка буду нападнуге од ма које државе. По том споразуму један српски виши офицар отпутоваће у Атину да са грчким главним штабом саставн одбраибени план за Г рчку.

НОМАН ав београдског жнвота

— Добро, добро, промрмљао би стари Перић, то је доста добра стар, само овај, знаш ја мослим, да је веома незгодно по лнст, нарочито жеискилист, дадоноси такве ствари. То је више за какав роман каквог листића, који хоће да живи од уценс! — Стари Перић је био доста узбуђен, док је ово говорио. — А не дрхги' татице. Ова је ствар одлачна за један женски дист, наро

чато, пак, за »Домаћаиу.* Спака жснска треба да ту ствар прочкта, оа да оие ни карактер једког чсвека. Ствар је доста татице дугачка и да те не би ума рала ево Ја ћу ти прочитати самЈ зачршегак праче! И не обзврући се на не расположење свога оца којв би највише волео да га је оставила на миру, она брзо стаде да прелистава своје рукописе, а затим када је нашла помегугу стран > пс-| че дд чата. ...Дошао |е дан растанка.

Из једиог бечког пансионата беше дошао одговор са су обе кћери српског пуковнака примљеие у аанСионат, и да треба најдаље за десег дача да дође |ер шко^а почиње да ради. Иако су биле радосне што ће огићи у Беч, у ту валику варош. о којој су чули тако много, ипак их је било жао што ће да оставе мали, прљзви и аун пр»шине Београд и у њему сеоје миле и драге. (Наставвћг се)

Цоедедње веета

Наше бојиште — На Дрини КРАГУЈЕВАЦ, 22 авг. У току нсћи 18 авг. непријагељ је на два чамца ! покушао да пређе Дрину код Стојића орда, северно од села Зрнца. Наша га је заседа дочекала ватрсм и бсмбама. Чамци су потопљени. Исте ноћн непријатељ је на два чамца покушао прелаз кОд Будишића јужно сд Зворннка, али је са половине реке враћен. (Ратни Пресбиро) I Са руског фронта — Рускн званичии извештај ЦЕТРОГРАД, 17. августа На западу од Фридрихштата 15. н 16. августа борбе се цроаужују са исгим огорчењем. РазвијаЈући своје ’ оперзције, Немца су појачали Своје вападе против наших трупа према железкачкој прузи Грот—Ескау и протав села Сар Хапена. У правпу Двинска не јгвљају ни за какве битке промене. 1в. августа наше су трупе ореауаеле офанзаву на неколико тачака. У правцу Вилне битке се продужују готово ка истом фронту. Пошто је непријатељ прешао на десну оба лу Н>е мена, у области Олвте покушао је 19 да напрелу/е у правцу Орани. На осталом делу фронта дуж Средњег Њемена и ка југу до реке Припете, иаше војске су продужиде да се поалаче под заштитом наше арасргарде. 18 авгусга наше ариергарде су одбиле једну се рију немачких непада у обласги Липска заданши непријатељу зелик губит>«е. Наше арвергарде задржале су упорну офанзиву великлх немачких снага на фронту Гружани—Горден. У области Владимир—Волински непријатељ је про менио распоред својгт група и продужио ноћу између 15 и 16 августа сфаазнву са великем снагама према Луцку. На Северу од Луцка иг обема обалама Стира аројдужене су борбе Америка и Немачка — Немачка пристаје на ске ПАРИЗ, 22 авг. Односи нзмеђу Немачке и Америчких Држава веома су се погоршали тороедовањем и Арабво“ По јед* ној депешн председнак Вилзон ће сазвати конгрес, оа кога ће тражати, да се образује једна армада од 600.000 бајонета за сваку евентуалност. Немачки посланак граф Бернсдорф је посетио Виазона в са њиме је дуго конферисао. Тврди се као поуздано да је на овом састапку граф Бернсдорф у име своје владе изјавио да је Немачка готова да америчксј влоди да свако задовољење због несрећаог случаја.