Stražilovo

415

СТРАЖИЛОВО. БР. 13.

416

зика, „баш смо о томе међу собом равговарали, ко пише ваше најближе парче ?"

АФОРИОМИ. (Старо-грчки.) Скоро сви људи, док им је пријатељ у срећи, жесте се, кад немају дбла у свима његовим уживањима; допадне-л пак он какве несреће, то бегају од њега остављајући га сама сред опасности. Лукијан. Пријатније је судити непријатељима него пријатељима. У првом случају 8адобијамо једног непријатеља, а у другом елучају отуђујемо зацело једног пријател>а. Вијон. Једнако је зло, дати мач у руке будали и власт човеку рђаву. Јамблик. Докавивао неки софиста, да нема кретања. На то се диже Диоген и стаде ићи. Диоген из Лаерте. Две ствари свака за себе лепа, кад се саставе могу да буду накараде. Лукијан Телесна врсноћа не зависи ни од лепоте, ни од снаге, ни од брзине, ни од висока стаса, па ни од здравља, као што се обично мисли, али не зависи ни од својстава, што су томе свему противна. Знатна средина међу тим противним својствима може далеко пре да нас научи умерености, јер она ирва својства пуне душу обешћу и уображеношћу, а ова друга рађају у њој ниске и ропске осећаје. Платон.

Савршена срећа јесте биљка, која расте цигло у врту Зевсову. Софокле. Видео Вион једаред богата човека, пгго беше познат са ципилука. „Ено, рече, човека, који није господар од свог иметка, него је иметак њему господар!" Диоген из Лаерте. Доброчинство најбрже уједно је и најслађе. Ко оклева са доброчинством, престаје бити добротвор, па и не заслужује тог имена. Лукијан. Је-л ком учињева каква услуга, ваља увек да је се сећа, али онај, који је учинио, треба одмах да је заборави. Само тако може се први назвати благодарним а другим племенитим. Телалити доброчинетва значи скоро пребацивати их. Димостен Више вреди имати данас јаје него сутра кокош. Народно. Нема слађе и веће среће, него кад муж и жена, испуњени истим мислима, сложно и саглаено управљају својом кућом. Они су очајање својих завидљиваца а радост својих пријатеља. Они најпре долазе до лепа гласа. Омир. Кад ти ко поклони коња, не гледај му у зубе. Народно. Исправак. У прошлом броју, у чланку „Ив Гетеовог Ф*ауета" нашла се штампарска погрешка. У првом ступцу, у 21. реду од доле стоји: „Што вадох се", а треба: „Што внадох се ..." — Ур.

Од администрације. Са овим бројем истиче прва четврт „Стражилова". Учтиво молимо све наше поштоване претплатнике, који су досад платили само за прву чегврт, да продуже претплату за времена Уједно молимо оне, којима посласмо први и други број, а не претплатише се, да нам те бројеве врате о нашем трошку. Учиниће нам велику љубав. Неки су нам од наших гнтованих претпл^тника платили или више или мање но што иде за прву четврт. Молимо их, да се тога сете, кад узашиљу за другу четврт. По четврти стаје наш лист 1 фор. 25 нов. Слободни смо навеети, ко нам је преплатио или није доплатио ва прву четврт: Пречасн. г. Теодор Петровић из Арада платио 2 фор.; г. Ал. Јанковић из Багаахида 2 фор.; г. В. Миленковић из Баваништа 2 фор.; гђца 3. Пиколић из Београда 1 фор. 38 н. (а треба 1 фор. 50 н.) пречасн. г. В. Вељков из Грабоваца 2 фор.; г. др. Лаза Томановић из Ерцег-Новог 2 фор.; г. К. Машић из Ирига 1 фор.; штов. свештенство јагодинске цркве 6 дин. (а треба 7 за по године); ђаци манастира Кувеждина 1 фор.; г. II. Бибић из Ст. Пазове 2 фор.: гђа Е. Грујић из Парага 1 фор. 50 н.; г. Душан П. ђорић из Пожаревца 2 фор. 50 н. (а треба 3 фор.), г. Ана Марцикић из Паланке 2 фор.; пречас. г. П. Н. Јовановић из Сирига 1 фор. 50 н.; гђца Јулка Пантелић из Шапца 1 фор. 25 н. (а треба 1 фор. 50 нов.); сл. читаоница у Шаицу 2 фор. (а треба 3 фор. за по године.) САДРЖАЈ: Хавет. Написао Драгутин Ј. Илијћ. — Кнез у купатилу. Приповетка Јаше Игњатовића. (Наставак ) — Путник. Написао Војислав. — Разни путеви. Приповетка Милана Савића. (Наставак.) — Жалиље. Од Љубинка. — Море. Превео А. М. М — Књижевност. Оцене и прикази. Низ бисера. — Љстићи: Позориште и уметност. — Књижевне новости. — Ситнице. — Афорисме. — Од администрације. „СТРАЖИЛОВО" излави еваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. Рукопиеи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. СРПСКЛ ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТ. МИЛЕТИћА У НОВОМ САДУ.