Stražilovo

335

СТРАЖИЛОВО

и сложајем потпуно доликују представљеном догађају или предмету и износе му природу и садржину онако, како је види и појми прави уметник. И око и срце налази уживања гледајући слике Ерстићеве.

КЊПЖЕВНОСТН. МЕСЕЦ ФЕБРУАР: Јавор. — Бр. 5. : Ехо. Песма од С. А. С. — Јогуница. (Наставак.) — Доста пута... Песма Вукосаве Б. — Неверница. (Наставак.) — Владика Петар Петровић-Његопг и т. д. (Наставак.) — Осам дана по Црној Гори. (Наставак.) Љстак: ГЈисма из Америке, од Вицка. III. (Крај.) — Позориште и уметност: (Српско народно позориште. II. Рецензије на прво пет представа у другој десетини.) Књижевност. (Наставак рецензије Ст. Милованова на „Начела Физике" од Вука Маринковића. Да ли ће стручњак наћи у овоме што да забави, не знамо; лаику се може само допасги начин рецензовања Миловановљева. Овим поводом изрекли бисмо само жељу, да би се стручњаци латили, те нам и о другим струкама дали овакав критичан преглед, шта се- и колико се у нас у којој радило.) — г 1итуља. (Свршетак кратког животописа дра Јов. Суботића од О. Ј.) •— Разно. („Септемвирски не палатински", каламбур познатог нашег каламбуристе Цазе Костића, који је лане или преклане прибележен био, ако се не варамо, у „Стармалом". — По „Илустров. културној повесници" К. Фаулмаиа: „Почетак путовања".) — Нове књиге и листови. (Леп приказ у неколико речи књиге: „ У1вз1;1 с!ги21:уа шит1га 1 агћ11:ек^а. СгО(1. 14. ХЈгв(Ио зћ К1ко1а Ко1аг. ХЈ 2а§тећи. Види 18. број „Заставе" о. г.) Бр. 6.: Зимњи дан. Песма Мите Иоповића. — Јогуница. (Наставак.) — Ој ви очи! .. . Песма од М. — Неверница. (Наставак.) —• Владика Петар Петровић-Његош и т. д. (Наставак.) — Осам дана у Црној Гори. (Наставак.) — Једна примедба на чланак: „Осам дана по Црној Гори. Од Ник. Љ. Мештеровића (из Херцеговине).— Листак : Позориште и уметност. (Српско народно позориште II.: друго пет представа у другој десетини.) Књижевност. (Наставак рецензије из 5. бр.) Белешке. (Беседа у Карловцима, извештај од М. Смешно је, да извештач задире у проФесорске породице, што нису све биле на беседи тој 5 а најсмешније, кад примећује, да то „никако не би требало да се догађа". Шта, напослетку, још неће бити!?) Разно. (Старина српска у Херцеговини: петохљебница у цркви на Завали у Попову пољу од године 1776., прибележио Вид Вулетић-Вукасовић. — Нрве цигаре у нашој царевини. — Ал су насели, шала из сри. народа.) Нове књиге. Бр. 7.: Мирисави луже. .. Песма Мите Поповића. —Јогуница (Наставак.) — Из „ХаФиса". Газела. Превео Рајко (из дружине „Слоге"). — Неверница. (Наставак). — Владика Петар Петровић-Н>егош. (Наставак). II. Писма. — Осам дана у Црној Гори. (Наставак.) — Дистак: Ори1)инално писмо Карађорђево послато светоме Петру (црногорском) за помоћ и братски савез, приопћио протођакон и секретар митрополије Филип Радичевић (на Цетињу). — Књижевност. (Начела физике, насгавак.) Разно: (Лесаж, од В. М. Миљковића глумца. — Ко ;ико живе птице). Статистика (Становништва Угарске: од године 1880. до 1884. прирасло с 713.584 душе, а 1880.

Лепота замисли у њих, композиција и колорит дижу их на ступан. данашњег живописа у културних народа. Г. Крстић ће и ове новије радове своје изложити јавно у своје време. Михаидо Вадтровик.

било 15,642.102 душе. — Кретање људства у Новом Саду г. 1885.: родидо се свега 916, од којих је православних 334; умрло свега 763, од ових је православних 311; прирасло дакле свега 153, православних 23 душе.) —- Нове књиге. Бр. 8. : Мој цветак. Песма Милутина Трбића. — Јогуница. (Свршетак). Ђорђе Јовановић, писац „Јогунице", показао је овом приповетком, да зна добро живот нашог народа, да добро ћознаје особе, о којима прича; с тога мујеприповетка иСтинита, карактери природни. Али му треба порадити доста још и око тога, да стече ириповедачке вештине и Финоће; јер у композицији није најјачи, а у језику до зла бога греши противу ортограФије и чистоте граматичне. Јовановић је ударио добрим путем, надајмо се, да ће се боље осврнути и на ово, што му замерисмо; а замерисмо му из најбоље намере. Препоручили бисмо му, да прочита приказе, што су изишли на „Слике и прилике Павла М. Јовановића" у Љску 172. бр. „Заставе" године 1883. и у 10. броју „Јавора" год. 1884.; нека и он узме на ум оно, што се тамо замерило писцу „Слика и прилика". — Сатани. Спјевао СНозие Саг<1исс1. Метрични пријевод Ника III. Црногорчевића. Неверница. (Наставак.) — ГроФица Репеијева. Написао Мавро Јокаји. Иревела Милева Симића. — Владика Петар Петровић-ГБегош. (Наставак писама). — Осам дана по Црној Гори. (Наставак). — Љстак: Стари српски натпис на звону. Из Архива за словенску Филологију, VIII. св. Саоп. др. Конст. Јиречек у Софији . (Преписао П. Падејски). — Књижевност. (Наставак: Начела Физике). Друштва (Седница „Матице Српске" књижевног одбора 16. (28.) јануара 1886. — Друштво за српско народно позориште, седница управнога одбора 11. Фебруара. —* Разно. Нове књиге и листови. Нове музикалије. Књижевне вести. Исправци. Глас Истине у 3. бр. доноси: Један услов на унапређење наше црквене књижевности од пароха Бачиначког Јована Јеремића. Писац налази, (и ако је наша црквена књижевност у новије доба добила јачег полета,) да је од преке потребе фонд за издавање и награђивање црквено-богословских дела. Заиста то и јесте једна од дневних потреба у нас. Докле ће, ето, да прах гризе оне огромне Фолијанте рукописа те руке нашег неуморног богослова арх. Јована Рајића! С правом се осврће писац на наше високопреосвештене архијереје и на све родољубе, који новцем могу помоћи. „Напредак црквене књижевности биће напредак цркве; напредак цркве биће напредак народа српског." Ваљда ни у ког народа није црква тако тесно скопчана са особинама народносним и очувањем иародног имена као у нас, па с тога и ми с писцем желимо, да глас његов не остане „глас вапијућег у пустињи" ! — Беседа на нову годину. Говорио је Кузман Станић, парох темишварски, — Митрополит црногорски Висарион Љубиша. (Наставак.) —- •(- Др. Јован Суботић (Некролог.) РдЗћнотћТбнн; »акотормнм. мистћ кп слокг.нскннхб гевднегсдннхј,. VII. Пџод го ет&уџгјсгси атгјд. Од Јована Жи-