Student

Други актив Пољопривредно-шумарског факултета преузима нове обавезе

Народна студентска омладина треба најмање једанпут v месецу да дискутује на конференцијама група и актнва НСО-а о свим проблемима где he сваки члан Народне студентске омладине говорити о томе како нспуљава дате обавезе v погледу посеНивања предавања и вежби, тешкоћама v учењу и осталом. како би се сви недостаци на време отклонили. (Из закључака Пленума универзнтетског одбора НСО.а)

На гвома Iгогледн>вм састанку други а.ктив Пвл.опривредно-шумароког факултета у кп,ји улазв атрономи П, Ш и IV године, ооврвуо се на резултате рада у зимском семезтру. Из реферата друга Паријеш као и из јшскусије могло се зажључити да је други актив ттодбалио у своме раду на најважнијем сектору сектору учења. Други актив није, успео да да ни оно што је обећао, иако су та обећагва Рила мала према ономе што је овај актив могао дати Резултати исшгга само нојачавају ово аапажттве. јер кад од 2.740 пријављених другова' одустане од jicniiта 700, а падне 340, то зннчи да внше од једне трећине другова пријављених за лспптс ннсу иопнтв положили. Као један од најважнијих неуспеха у раду. изнели су дискутанти не. довољнб полагање пажње предмету којн се спрема- Огуда долази она немила појава дошаптавања и дотуривања цедуљица на испитима. Или што је јвш горе, као друг Пешенски Влада По;лв иеуспеха на испиту пз ботанике, демонстративно баца на под скриптс и виче како је то један конгломерат! А професор Глишпћ важи не сз,мо код нас, него и у иностраиству као одличан стручњак за овај прелмет. По неки су нсуспехе правлалн радом у секпијама. али како су код нас* баш најактивнији лругови као Рала Милетић, П. Мпленквви>!, Миливоје Ћирић и др. управо и најбољи ђацн. то се овакав разлог не може узети за оправдање. Актив је подбацио у учењу. Али ;iie само то, акгив јс подбацио н у фискулгури. Од 450 другова, који су трчали на јесењсм кросу, за значку фцскултурника такмичи се 120; од Јњих јс .једва зо испуннло обавезу у смучаљу.

Актив је увидео недостатке, схватио је да ry планбви били пренатрпани низом нвпотребних стзаои и зато се актав трудио да прими реалне обавезе. Прихватио је такмичење I и Ш актива по следеђим тачкама: 100% испуњење датих обавеза :за летњи семестар, 90% посећквање предавања, 100% посећивање вежбм, да he сваки здрав члан HĆO-a поћи на Омладлнску пругу. Но обавезе, које је дао II актив у поглеДу испнта, мало су нереалне и биће полвргнуте ревизнјн.

На састанку' су подељена награде најбољнм друговшга. а тдкођв оу и похваљвни многи друтови. За одлавак на Омладниску rrpvrv једнодушно je примљвн преДлог да сваки здрав члан ,НСО»а идв на пругу Шамац —Сарвјево, Нредно је истаћи да су сви професори и асиствкти нашег факултета изјавили да желе да учествују на градн«и Омладинске пруго Шамац — Сарајево.

В. ПавловиК, ст. агрон.

СТРУЧНЕ ЗИДНЕ НОВИНЕ РУДАРСКОГ ОТСЕКА

У ходнику, пред салом рудара, можо ce увек ввпети група друго|ва који радознало прегледају ра. дове ш математико, фжшкв, напргне геометрије и друтих предмета, као и цртеже n олике из Области металургијв и рударства. Разашврсност задататса, цртежа и слнка привлачл пролазника да се зауставп п добро прегледа радове на отручним новинама. Важност овпх нолина за нас н наше стручно усаврша.вање је врло велпка. Стручне зидне новине по своме задагку треба да буду омотра нашег знања, и да помогну струЧно подаазање наших кадрова, да буду пропагатор учења у кружоку, повезаног с индивидулним радом, као и да помогну продубљнвању сарадае са професорима. И. С.

СТУДЕНТИ ДРАМСКОГ СТУДИЈА ПОЛАГАЛИ ИСПИТЕ ПРЕД РЕДИТЕЉСКИМ ВЕЋЕМ

fCao ц на свим осталим факултвтима одржани су пспигги и У драм. оком стулиу при Народном позорншту. Члановн прве године студиа полагал« су концем јануара колоквиум №J теориоких предмета: руоког језика са књижевношћу и психологије. Сви су положили и општи угосак је задовољавајући. Испит из практнчних прелмета одржан је 12 фебруара. Сваки ученик приказао је пред комисијом једну реиитадију н одломак улоге из неког кома. ла. На. испит су иаишли сви чланзви. њих гринаест. Дегет .ie положмло и тиме стекло право на аа.ги рад у Драмоком сгудиу. док су троје одбијени. Члановн друге гбдине имала су неку врсту. смотре пред редитељскнм већлм Ндродног позоришта глв оу се претотавнкпи већа упознали са досалашњим ралом а опособностима будућих глумапа. IToevne крфтког распуста. одржана је конференпија са другом директором и донете су одлутсе ла се у о■вом завршном семеотру повећа број часова посвећених обрали улгге, тако да би завршна претстара буДућих млалих утаетника. која ћб бити у јуну месецу, дада још боље резултагв. М. Марковић члан Драм, ei уд.

I година медицине озбиљно се спрема за испите у Јуну

Ма да није прошпо много врамена од оснивања кружока на првој години Медицинског факуптета, и то кратко време бипо је сасвим довољно да потврди да се кроз рад у кружоку постиже темељно знањв. То се поиазало на колоквијуму из остеологије: другови који су радипи у кружоцима давали су боље одговоре од оних који су се оспањали искључиво на икдивидуапни рад. Један од најбољих је кружок Брзакови|» Слободана, Мипосављевип Живорада, Мипосављевић Петра и Михаиловић Алексанlдра. Користећи се искуством старијих другова они су међу првима на првој години основапи кружон,- Рад њиховог кружона илуструје копоквијум из остеологије. Полагали су међу првима и попожипи са средњом оценом 9,79. ■' Порвд тога видело се и овда као и код свих испита досада, да су баш најбољи ђаци и најбољи НСО-вци. Тако су и ови другови међу најактивнијим чпановима НСО-а. Брзаковиђ Слободан је чпан здравстеанв секције, Милосављевиђ Живорад чпан наставно секција, док су другови Милосављевић Петар и Михаиловиђ Алаксандар чланови секрвтврмјата НСО-а прве годинв.

М. Радосављввић, студ. мвдицине

У ТОКУ МЕСЕЦА ФЕБРУАРА ДЕМОНСТРАТОРСКА СЕКЦИЈА ЕКОНОМСКОГ ФАКУЛТЕТА ПРЕМАШИЛА ПЛАН

Преко демонстратора, руководидаиа кружока и група омогуhnui студентима боље градива обухватајући тиме све студенте и контролисати знање код сваког студента пред излазак на испите, како-.бн се онемогућило Одустајрње и падање на иопитима. ' закључака Пленума универзитетског одбора НСО-а)

У прошлом месецу д&монстрат jpска секција Економоког факултвта дала је 43 часа више него што је ллАио.м предвиђено. Међутим, анализирајући свој уопех, демоистратори су увлдели да . ie .ово поотигнуто захгаљујући поједини'М друтовима који су давали много више него што јз било предвиђено (из спепијалног кљиговодства премашена обавеза З а 11 часова), јер неки демонстратоои нису уопште испун!или план, а леке нису били у могућности да га ио пуне. Главни розлог Је слаба noich наставног одбора (демонстратори из књнгородства нису добил.и спи.ак нружока коЈе треба да обиђу, двм>астратори ш руског не могу да одржавају чах»вв јер нема студената, итд.). На курсевнма, колективннм ча х>вима, на којима одржавају предгвањл демонстратори су стекли већ ауторитет и углед- На по неким колекthißhhm часовима има више студ*ћата него на нашим редовннм Чаоовима Професори су задовољни радом демонстратора. Раду демонстратора много би киристила боља и сталнија веза са да* ста®дашнма- Двмонспратори из ртско4 ту су везу успоста»или. Позед савета, п&дагошкнх иск.устава, поофесор им редовно увасује помоћ при састављању плана рада итд. Из књиговодства, трговачке рачуничв и пелитичке екоиомлје постоЈи к>итакт са наставнишша. али- он auie CTiUiam гако да. прпроднп. не може

много да корисга за побољшан>е оала. Кривиоа за овако слаДу в*зу оа настаВlШци:ма лежи и на двмонстоаторима- У свом будућем раду демонстрагорн he главну пажљу посветити св>л личгном уздизању, свом даљем стручном усавршавању кано би мопи дд одговоре CBO.iiMM задатцима у потпуности. Они оу објавили такмичање осталим свкцијама НСО-а у томе ко he бол»н успех постиКи на испитчма и ко he дати више испита до одласка на Пругу- Лемонстратори су О) обавезали на тгросечно 8 иопнта са просечном опвном 8.

Б- Стајновић, ст. виономија

ПОМОЋ СТУДЕНАТА ЕЛЕКТРО. ТЕХНИКЕ РАДИО АМАТЕРИМА

Друг Цвекић Војин, отудент електрогвхнкке, кала је демобилисан ;е један ралио-аматерски курс на комв je било око 20 посетилаца. и приличан број од њих завршио je са одличним успехом. Oiija, за времв раопусга ов је у свом селу Меленцима, срез Зрен.анин, имао намеру да створи кратак курс, али пако јо одзив био велпки он је уз помоћ маоовних организадија створпо радиоаматерско Дфуштво од близу S0 чланова. За време распуста друг Војин је олржао низ пре.тавааа, како стручних тако и популарних, употпуњавајући све то екоперименгимв, пристуначнем сваком раддоаматеру.

Дијаграм помаже да контролишем своје време

Л-ха, опет техшшарш hojitj комллнковано шмисјшлж, шшисл ibe другови са. осгалих фан.ултста, вртећп сумњмво ГуЈавомА виде да ое и ту радн о леким дијагрфмима. напусгиће рваку помиоао о контроли овога врем-наОтвар јо,’ међутнм, врло Јвдноотазча. —: сам комадић, кодкасте rauги је вз јодне свеске, оОјапгњава студент треће године електротехнике Добривоје Живковић, и горе написао датуме за прву половину мессца, neцимо до 16-ХИ- На једној стоани оам сталио бројеве до 24, који означавају сате. Да видимо, на прагмер шта оам радио првога децембра- I.'nвена боја до пола два значи: учкоЗатиlм, опавање до седам, на изг,бљено времв на доручак и остало. ттел< пре подне сад« провео на црелавању, ове до четири по подне, оа гзгубљенпм једаим сатом за ручак, затим учење, а потом спавање до седам, јер сам био уморан од учењаЗаткм опет учио, све до три с*ча ујутру.

Мислим да овакво учење дубоко у иоћ ни.је добро. јер се човек лтјс* iccipo. Најбоље је седети до двана*ст сати- v Ди.јаграм даље показује да је дтгуг Ж,и вковнћ за време од шеонаест ланх учио 103 часа, био на предавању 31 сат, чптао дневну шталшу и осталу литоратуру 18 чаоова, провео на састанцпма и швршавању задатака по ссзстору 39 сатн, док је на шаван>о утрошио 121 час- На посету бассдоша, позоригата и прмредби оттада 15 оати. Из дијагрљма ое види да ја посвећемо доста времена учењу и предавањима. али да ®ма прнлично изгубљеног времена. Наравно, ту долази ручак. всчера, долазак на факултет, али ипак би ое могдо уштздети. Погледао оам ситуацију у октобру. Тамо је било неоразмерно много Iсонференција и састанака— Дијаграм ми помаже да појачам рад по онОм сектору, који сам занемарио у протеклом месецу. каже Живковић. Тако сам појачао учење у децембру, у поређењу са ожтобром.

На другој години Медицинског факултета састанци актива група још увек немају радни карактер

Конфвренциџе и састанци актива група биЛи су много пула прелмет коментара наше штампе и састннака руководства. Раније смо губили много времена на њкма, а Што je глатшо. нису нам много користили. Дгаскутовало се због дискусије, мање важне ствари су претпостављанв актуелнкм и сл. Ланас то изглеfia другачије, кле со правилним путем, ajm успех још увек ннје потпун Скоро је олржана конференци.ја голтвне са кратким дневним релом: стручни рад и Омладинска пруга. Руковолство је логало са припремљеним материјатом: преглед рала наше голине, гата смо урадили, шга пропуотили, шта треба ла урадимо и како да то успемо. Потом дискусија. Ова конференпија je примвр како треба ла се одржавају и састанци актигва група. Они до свла ниоу уопевали ла реше нноге наше проблеме потпуно. Оно што ce не може третирати на конференпнјама голлне, унутар групе може и мора ла се реши, ако конференпи а ■има заиста ралии карактер. На пример: пнпање ааосталнх испилл, другбва који не рале по секпијама или су неактивни и слично. Оваки овакав појединц случај треба ла се претреоа на састанку акгива. да ое пронађ.У узропн таквот олноса према .тужностима и обавезама и ла Hahe начин т се то исправи. Да ce оваки појелинац, који не олговара поттгуно својим дужносгтима члана НСО-а позове и пред целом гру-

пом каже раз.лото овога нерада, да I му сс укажв на његов неправилан став и води рачуна о његовом на. претку кроз даље састанке. Hani стручни рад и ОмладиИока пруга су пргамарни у ođom трепутку. Наш успех и учешће на Прузтт биИе потпуни оамо онла, ако олемо тамо са максимнлним бројем положених испига. Да би то. постигли, морамо кроз састанко контролисати рад сваког појелиног друга и дпугарице. Са лневног рела састанака мора ла ишчезну сви мање важни пробломи, којт* могу да се окончају н после вежби за десетак минуга. На Ш групи, на ilp »рални ссоганак« је дуго расправљао о претплати на »Народног студента« и »Борбу«. Днскутовало се чак Н о томе да ли је за »Наролни стулент« важна страна претплале, или ie важније да се он што више раор-ри међу студенти<ма! А кадл је требало тгрећи на то ла се запитају оИи ол другова који својим дужностима стулената нису олговорили, зашто се то логодило Сшто би несумњиво довело до тога да oßai састанак буде плолонооан), сдстанак се onrerao, већ је било допкан и преко овога се прешло веома броо. На другим група»а само почетак је био лобар. МеbVTHM. претставниии наставних комисијА нигу имали свула припрем. л>ен материјал: имена лругова које нису лали прву толпну, оннх који оу дали нервалне обавезе и друго.

тако да ни многи други састанцн нпоу одговара-жи оасвим овојој наMCUIL Са oipoif пракоом троба ирвкинути. Наше драгбиено време вреба да утрошимо корнсније. Дневни ред састанака треба ла будв са минималнмм б{х»јсм гачака. Руковслство мора ла изнесе конкретне преллоге за лиск.уснју н да је усмври правилно. ПротставиИци наставних комисија треба да имају potobg иифре успеха п имена добрих и рђавнх примера. Пред цслом треба прочигати имена другова ко.ји нису далп ®спнтс на време, оних којн још увев ив раде по секцијама или им секције служе као заклон за н>нхов нера.д и сада, конкрегно, оних који из било којих ра-здога не же.ле да иду на Пругу. Све ове припреме треба, детаљно расмотрити н могу т Не случајеве непријатељског односа ■ према на* шнм обавсзама и дужностима жи. госати. Само на овај напш. оастанци he добити облик какав MOpajy Да имају. Наша ажтивност на овим сежторима рада he ce појачаги, моhu he да се прати такмичен>е, које је у току, моћиће благовремено да ce иоправе грешке, и неће се догађати да другови Са нестрпљењем очекују крај конферендије.

М, ЈвшиК ОТУА МвД.

БРОЈ 17—18

НАРОДНИ СТУДЕНТ

СТРАНА 7