Šumadinka

-OCV ' Д/|

E P A. Epa дође у Смедерево, и кадт. муе да има онде една врачара кол ће му све погодити, оде одма нбоизи. Врачара мј млого коешта погађаиа изђ нћгове прошлости , и шта ће му у будуће бити. наипосле заиште да iofi плати за нћно врачанћ. Ера се зачуди, и почне е грдити: „каква си тн врачара, да знашЂ све шта е бмло и шта ће бмти. а да незнашЂ да л немамљ ни паре кодђ мене."

ДОМАћЕ НОВОСТИ. —• У засћданш свомђ кое 11-га Марта прошле суботе држала, комисс1н школска занимала се са пмтанћмЂ, кое iofi Попеч. ПросвештенЈн у томђ смотрен1К) предложило : ,,6ли цћли сходно у обзиру школски обстоателства нашји да се што cKopie педагогическо заведенје едно оснуе, и ако е, каковимтз бм начиномЂ, узевши у призреше духљ и станћ просвете народа нашегљ, таково заведен5е устроти требало." KoMHccia е еднодушно р!>шила да е то заиста врло нуждно , нити о томе може бмти сумнћ, и да е то едино средство коимт> се обштеполезна пондтјл и знана народа нашег-Б распространити и умножити, и у срце и ДухЂ нћго†честита начела како нравствено — релипозна тако и обштинско—грађанска улити могу. Што се самога начипа устроеша тиче, коммисон е дала мнћнје, да бн се заведеше ово морало устроити гдигодђ у средини самога народа, на пр. у Крагуевцу; да бм у томђ заведен!к> морали сви питомцм за садЂ имати о правителственомЂ трошку квартирЂ, рану, огревЂ, пранћ и цело наставлеше; далћ заведеше ово требало бм снабдћти са три npo^ecopa, катихети и учителв црковногЂ пћнја v заведешго овомђ. могао бм бмти тамошнвш еданЂ за то наиспособши светтеникЂ; ш ! томцб 1 учили бм све нарочито за учителћ нуждне и у оваковимЂ заведевЈама редовно предписане предмете, а осимћ тога и основе разумне полБСке економје; свакЈи питомацЂ морао бм наипре сђ добрБЈМЂ успћхомЂ свршити основне школе и полугимназ!ГО, свагЈи питомацЂ при ступанго у заведеше морао 6ti имати наиманћ навршени петнаестљ година; течеше цело траило бм крозљ три године; сви питомцбх морали 6ti се обвезати, да ће за неколкко опредћлени година учителБско зканie одправлати , и правителство морало 6б1 се старати, да ови кои заведенје ово сврше, и обштши испмтђ сђ добрммЂ успћхомЂ положе, буду одма после свршетка ухлМлћни. — Ззтбзмђ е почастна KOMMiiccia, кон е две читанке Г. Ф. Христића прегледала, дала излснеше свое коммисс!и да е дћло ово тако цћли сходно, за наставлеше израђдно, да ће оно прелазећи по степено одђ наилакшш и наиобичнЈи пондт!н, све кђ тежимЂ и вмшимђ , развЈлгоћимЂ се способности-

ма и душевнммЂ силама малм ђака, добро одговарати, и да ће у нБима наичеститЈе ммсли и начела о Богу, о свету и о лгобави према ближнћму и према отечеству пробудити и укоренити, а заедно и сва полезна знана на лакЂ и пр !атанЂ начинЂ сообштити iiiMt. KoMMHCcia е школска одобрила дћло ово и спровела Попечителству сђ тммђ мнћнЈемЂ, да ће се не само у основнммђ школама сђ ползомђ и успћхомЂ предавати, но шта вмше, да ће полезнммЂ своимђ поучен!емЂ о наиразншмЂ предметима, а нарочито о нашемЂ роду и отечеству и изванЂ iukoле читагоћемЂ свету много користи принети. КомMHccia е заклгочила и то да се поменутомЂ господину за обе читанке у име награде 40. дуката цес. дадеСТРАНЕ НОВОСТМ. — Енглезка у еднои руци држи саблк^ а у друroii конте, па иде одђ државе до државе те наплаћуе ваикадашнћ дугове , и тражи по свету кавге као Муса Keceyia, ерЂ текЂ uito се оканула Грчке, — задржавши уваћени 100. лађ!и —- приближила се Лаворну, и тражи одђ Флоренфе неколико милшна Форинти , с 6 огђ некакви ланБски рачуна. А међу тбшђ поручила е и кралго неаполитаискомЂ да мора платити , све оне трошкове ков е лане Енглезка имала подпомаж ^ћи сицилпо дасетуче проти†нћга. — У обште пишу све готово новине да ће Папа предт> У скрсЂ на велики ПетакЂ у Римђ стићи, допратиће га Француске лађе до Чивита-веч1а. — Француска вонска спрема се да полази изђ Рима, и говори се да ће место нћно заузети аустриска воиска. —• У Паризу променомЂ министерства само се едно слово променуло, ерг> ономђ старомЂ име e бмло БаротЂ, а овомђ новомђ име е БарошЂ. — У Минхену одђ некогЂ доба води се еданЂ процесЂ с 6 огђ вештица. (Кодђ иасЂ Фала Богу таквогђ процеса шштђ nie бмло.) •—• У селу Парданго недалеко одђ Темишвара no6iro се Срби и Немци соогђ воиводовине, и будући да е у томб селу половина Срба а половина Немаца, то су се дуго тукли и то са оружћмЂ, гди iii е млого мртви и ранћни 6 јлло. Воиска ifi e едва развадила. Потомђ Срби оду ц. комесару на тужбу и буду добро примлћни, а Немци оду на тужбу МаерхоФеру, а онђ ia отера. — У Панчеву у еднои каФани слуга Генерало†псово е и ружјо воиводство и Србе, но Срби небуду ленБи него га почну тући, на кое онђ извади ножђ изђ чизме, и едногЂ рани у прси а другогЂ у бутину, и утече у кућу Генералову кои га е текЂ иа повторително зактеванћ грађанске власти морао предати.

У КНБИГОПЕЧАТНБИ КнЛЈКЕСТВА СрВСКОГЂ У БеОГРАДУ.