Šumadinka

РЕДКОСТк у Ин Д ; и стакло , у Египту снегЂ . у HopeeriM вино, у Маурита1ии бело лице , v Ита.пи плава ttoca, у Немачкои Елвфанти , у Аиерики /гси, у Хиникоиаи, а нодћ дворова и ве.чике господе истина е редка.

ИЗБАВИТЕЉ. вданљ шваба штрангарљ, проговори едномг. капетану : ,,зарг> ме више непознаете, гоеподине ШтрассерБ — ваша е милостб мени некад-в шивотђ спасла !" — ,.fl теби?" — ,,Да богме, н самв 6wo воиникг. у вашои роти, и кадт> сте вш у битки кодћ Н. нагли бегати , n самБ бмо првми, кои самљ вашемтз примћру слћдовао, и тако самг. се спасао. ;г Д. Ав. ДОМАћЕ НОВОСТИ. — 3. т. м. Друшство Србске Словесности држало е свое редовно засћдан1е, у комђ е прочитано иисмо члена Г. П. Тирола у смотреноо кш.ижевнћ! предмета, и писмо корешпонд. члена Г. Тим. Илића ст> прилогомг. „уводв у рачуницу." ПредлоHsio е Г. fl. ШаФарикЋ землвовид-в окружЈа пожаревачкогљ кои е Г. Др. Медовићљ изргд^о, и кои е землбовидђ у свимђ своимг. частима и у свакомт. обзиру наиточше израђент., сг. тимђ да ће истми господинт. н описаше поменутогх. окрунпа иослати. да друшство обое, ако одобри, нечата, и наупотреблеше публикуму преда: Рћшено е да се и описаHie OKpyHiia набави, и да обадвое одређени зато членови друшства ирегледаго, и у првомг. идућемг. засћдан!ш друшству свое извћст^е и MHi.Hie предаду, и онда ће се о печатанш рћшити. Међу тнмђ да се Г. Дру Медовићу на томђ великомт. труду одт> стране друшства благодари. Г. Д. Аврамовићђ поклон10 е друшству свош кнвигу: србске древности у светои гори. Г. ШаФ. поклошо е еданЂ бакарнми новацг.. — Госп. Стевант. 1озипђ Веселићт. поклоnio е за србски музеумт. 13. комада различнм стари новаца. — У засћданјго школске комише 6. т. м. дрн«аномт., спровело е Попеч. Нросвештешн I. частт. ФинансЈе израђену Г. К. Цукићемљ проФ. државне eKOHOMie, ст. тнмђ да ће и друга частБ за кратко време бшти готова , како бш се до 15. Септ. обе части прегледале и за употреблеше ђака печатале. Предато е подкомисш да се прегледа. — Затммљ разговарало се дуго о називословнммт. речимасрбске граматике. — Совћтт, е ptmio , и Кназт. е одобрјо да се на место донкошнби каика кои између Београда, Земуна и Панчева возе, едант. малми паробродт. набави,коиће брже и уредн!е ићи, таи ће се пароУ К .НБИГОПЕЧАТНБИ К ННЖЕС'

бродт. куиити на акдје, и тога ради већљ е наложено правит. банкеру Гос. Кумануди да ту бригу на себе узме, и да се цена акцЈа опредћли и скупи, и да се парабродт. одма набави. — У неделш 7. Ман 6bi.ia е свадба Госп. Милана А. Симића едногт. одљ наиболБи помоћника и пр!ателн овога листа. Веселћ бмло e у пуномт. сммслу речи лепо и весело, на ком-б су осимт. србске господе и грађана и Кннзћ са св. Кнлгинбомђ, и Конзули и 11аша присуствовали. И то е свакомђ бмло мило видити да е све постаромв србскомђ обичаго ии1ло. — Овм е дана добовало овде да сви аустршски шестацм кои су до сад -б ишли no 50. паоа, да се од' садЂ непримаш скуплћ одђ гроша. ^Невреде ни толико). — ДанасЋ е велика воена маневра сђ палвбомт. на топчидерскомЂ брду. СТРАНЕ НОВОСТИ. — Са стране нема ништа новогђ што бм се могло назвати политнческомЂ важностћу. СвакЂ чека да види шта ће у Паризу бмти. Правителство Француско садЂ е у наивећемЂ страу, ерЂ види да се све спрема да нћгову пропастЂ ускори. ГенералЂ Шангарн !е издао е io штђ ако еданЂ прогласЂ кои прети с' наивећом' казнго онмма солдатмма кои неузхтеду на побунћнми народЂ пуцати. Луи Бунапарта отишао е у Фонтенебло. Полихцн дала е из' два сокака сву калдрму извадити и иродати, а на мћсто каменн шлгонакЂ е насутЂ. Но на то су радини дали протестацјго и викали: ,,зарЂ наше последнћ оружћ и обрану оће да намЂ одузму, с' чимђ ћемо се ми противу наимлћни богонета бранити, од' чега ћемо мм барнкаде правити?" Шта више 5. хилада безпосленм Енглеза дошло е преко Хавра изђ Лондона у ПаризЂ, ни зашто друго него да прис}'ствуго и да гледе комешанћ и буну у Паризу. Будућн да се Шумадинке првм петт. броева кои' е манћ печатано сасвммЂ разнело, тако да намЂ ни еданЂ брои ше сувише остао. и да смо на честа потраживанн бмли принуђени у JVS 6. обнвити, да вшие нема од' првв! петЂ броева , сбогЂ чега млоги нису се хтели пренумерирати , ерЂ е свакш радЂ бмо све броеве нмати: зато смо овм дана сви петЂ првм броева у кратко као допуненћ у две Шумадинке све што е важше препечатали, и можемо садЂ свакоме колико годђ ко оће с тмм' допуненћмЂ и далћ са свћзма броевима служити. Цена остае иста. Ко дакле жели иматн све доакошнћ и будуће до Петровадне броеве, нека намЂ напредЂ пошлћ rio пошги 4. цванцмка и одма ће и' добити. Они пакЂ кои су само одђ Л# 5. добили, примиће ово допуненћ препечатано у два броа одма бадава. гва Срвскогђ у Београду.