Šumadinka

88

жде нема, да ne оздравити, него види се да одт, дана на данг. ске горе у болеств пада. ГосподинЂ. А шта раде онн на Криму ? ВврберинЂ. . Дуго имђ е време, и изђ дугогљ времена забаве ради туку се по маио. Али досадило имђ се веће да ее изђ иЈшаиа туиу. него туку се сада са кундацнма, и погине i'H ио неколико хиинда. ГослодинЂ. Долази ли iouire Сава и Дунавт> ? БерберинЂ. Непрестано вода расте. Сваку ноћБ нарасте читевј 7 шаку. Сава е поплавила са†макишљ. сву аду циганлЈго, и у мало се сви зецови у ади нису подавили. КадЋ су видили да e вода све оплавила, а они ее HijH едно 15 на едну киаду поиели . и почели викати за помоћв, еданг. курнкт, и лисица са еднимЂ малммЂ чамцемЂ нритрче у помоћћ и потоваре ifi све у чамацг.. FleзнамЂ есу ли на суво извезени, али како сада нки ветро ви дувада, или ће се подавити у воду, или ће iS куракЂ изе(-тн. Шта е 6buio сђ нвима вви ћу вамЂ, како чуемЂ.

Д 0 М А ћ I И ТЕАТРЂ. ГослодинЂ. Купе се новцм да се подигне споменикЂ на гробу МушицкогЂ; шта ћемо mbi жено дати ? Госпоп. А хб сладкји човече , л бм дала мои петЂ велики дуката, само кздђ 6w то 6 бјло да се на твомђ гробу сооменикЂ подиже.

НОЛЕЗНЕ ОПОМЕНЕ. ВоздухЂ у затворенимЂ просторима, собама, нарочито гдћ болесници леже. врло е нездравЂ. Лгодска и друга HcnapeHia укваре воздухЂ у собама. ria никака†лекЂ болеснику помоћи немонге , и да се други здрави Ј оштђ поредЂ нћга разболе. ПокеаренЂ и кужанЂ воздух'!? по собама чисти се каденћмЂ и вћтренћмЂ. Наиевтише и наибол!. е кадити сирћегомљ, просутимЂ на угреанЂ црепЂ. каменЂ, гвожђе. — Но при свемЂ томђ вктренћ собе едино е средство, да здра†воздухЂ шнодлбивђ замћни. У лћто треба с.обу наиманћ двапут-j. преко дана провћтрити т. е. уготру по изласку сунца и одма по подне- Вечернши и ноћнми воздухЂ врло е нездравЂ. Гдћ болесника у. соби нема тј треба и чешће собе вћтрити; а гдћ iu има, ту треба или за време вћтренл у другу со бу однети. или iu ондћ оставити, но врло добро умотати и покрити, да in ниеданЂ вћтрнћЂ недодирне. Ни здравимђ лгодима иетреба за време вћтренн у соби остати. НЗнаштво неко у томђ показивано подлећиће кадтадЂ заслуженои казни. Зими е довоиђно еданпутЂ гобу- вћтрити, ерЂ и како безЂ вћтрена збогЂ разлике топлоте воздуха у соби и онога напо.ио доста, чистогђ воздуха у собу улази. Да се неби зими зидови собни прптомЂ млого изладили. накболћ е све прозоре и врата на еданпутЂ отворити. и соба ће се како кадЂ вћтра буде за no' до 2 минута сасвимЂ добро изчистити, а то е болћ него 15 минуу |;нг.игош :ч4ТН1 ,и i

тји оставитм н, пр. еданЂ ирозорЂ отворенЂ чииђ се со» ба излади, али опетЂ непроићтри. ЛритомЂ треба наро» чито горнћ прозоре отворити, ерЂ e у горнвои половини собе наинездравш в <>здухЂ.

Д 0 М А ћ Е Н 0 В 0 С Т И. — Ноставл-ћни су: Нача.шикћ смедеревскоп, окр. АнтоHie Р. Маисторовићт. за прив. помоћника попечителкства внут. д4ла; а на нћгово мћсто Ранко Матеићт, досаданБИ началнмк-в окр. подрннскогт., сђ производствомт. у чннт. полковника > а на нћгово место досаданБИ ужичкјб началникт. ll.iifl Чворић*. — Ађутантт. кннжеск!и Александерт, X. Тривковићт. за начадника окр. црнорћчкогт, св пронзводствомт, у чннђ Maiopa и почестногЋ ађутанта. Коста Антоновићт. за началника среза омолбскогт , окр. пожарев. ст. производствомт. у чинт. Maiopa. —! Минило Раичевнћв премеЈптенБ е за началн. среза алатИ' борскогт. окр. ужичк. и ГованЂ Радовићљ произведент. е у чинт. Maiopa.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Царт, Александер -б иосланнцмма у Петерсбургу казао е: да ће онт» продужнти намћренн свогт. отца, алн да е такође готовт. и мирт. Европи повратити, ако му се, за Pycito честна yc.ioeiH понуде. иначе да ће пре умрети, него безчестна и штетна vc.ioBifl прнмити." —■ Млоге новине пишу да е царт. Николаи при смрти млоге промене у cboioh дипломацш и у воисци y4hhio, а тако псто и наруч1о е свомт, нас.гћднику да се млоге промене учине. —. АђутантБ цара Александра кппз-б Галнцинт. приспћо е нзт. Цетерсбурга v Бечт>. О нћ путуа у Атину, да кралго Грчкомт. званично нви смртБ цара Ииколав, н ступленћ на престолт. руски цара Алекеандра. •—■ Изт. Крима готово ни едне новине ништа новога недоносе. У томе се само сва извћст!н саглашаваЈО, да се Руси све Bbiuie и вБ1ше нза леђа сагозне воиске умложаваго. ПТта се у зас-ћдашнма опуномоћенм днпломата' у Бечу ради н говори ништа се неможе да дозча. Овн ће преговорн траати у наивећои таиности докле се годт. сва прегчтваранн несврше. — Турска воиска непрестано се iouiTe изт. Варне у ЕвпаторЈго превози — Вћсти нз'Б Цариграда авлаго да се Менчиковт. опасно разболео, и бечке новине нвлпго да се у Одеси у вћчностБ npeee.iio, али џезна ре 10ште нзвћстно. — ГраФт. Неселроде попечителБ иностр. дћла у П^терсбургу, приспћ ће у Бечт, да cboio важну рћчБ прн свршетку конФеренцЈн рекне. Одгонетке: КазанЂ капакЂ и лула одђ казана, све е одђ бакра. fiyiipia преко воде. Тестера. Главица белогЂ лука. Течап новаца: сребро 126% злато по 5 Фор, 53 кр* ;нажЕствл срвскогђ