Šumadinka

108

одт> Дееингове со5е и видећи га у читанћ удублЈ.на зааита ра ко е oHt „fl самв Евангелист!, ,1ука' - одговори узнемиренми Лесингт>: ербо поредљ мене во' стои," — Колико има MpTBbi , запшта докторт> служитела шпиталнскогљ „деветљ" одговори момакг. „како деветљ кадч, самв н за десетљ медецину ириписао" викне докторт.. бдаић nie хтео узети „одговори уплашено служителл. — Кад1> е ФридрихЋ на престолЂ ступјо и у Потсдаму cawh се тетао . миадићв еданљ прође покраи нћга и видећи свогћ новогђ крали пунт. радости викне „добро! готро господине кралго." - — Славнми едан-fc генералт. американскЈи нриповедао е радо у друштву по гдишто изђ нћговогг. живота. бдномн приповедаше онђ да су га напала три лопова. али in OHi. сва три надвладао и y6io. Странацт. неш'н утрчи му у речг, н рекне, и мене су такође ipn лопова пре некогт. вре!«ена напала и н самБ двоицу y6io. А шта в бмло са трећимт. упмта ra лготито ђенералЋ. Странацг, се noKpie рукама по образу и рекне „о боже, о боже, таи Tpehifi y6io е мене."

ПОЛЕЗНЕ ОПОМЕНЕ. Американци круте (штиркуго) п р а н +. обичним1> tipjTn.ioMi, као и мм, но притомљ муте скувано крутило (штират.) едномг. ми.новомт. свГ.ћом!. (мниикерцномг.) iioa се притомг. одчасти растопи, и сг> крутиломв помћша. Накрућено пранћ буде тимг> круто , но не ралаво и окорело. свћтли се лепо , и неприма таио лако прашину и прлКгкЕ. на себе. — К о ш у л 1, свое моЈкешг? врло евтино и добро овим-b начнномћ означити (мерковати): Растопи 10драма шећера у 5 драма воде, и намажи тимг. мћсто кошулћ, гдћ оћештз знакљ да ставишг.. На опетБ осушено ово ошећерено мћсто притисни усчннг. печатг. сг. узвишенимг. писменима свогђ имена; носле неколико секундш ће се шећер1. сљ нешто површине платна осмудити, безг> да платно изгори, и тако ће ние напечатано остати, ное се никад»> испрати неможе. — Добро м а с т и ,i о прави се изљ ; 16 драма галице 5 4 драма витршла , 3 др. гуме. 4 др. соли , 40. др. воде и 40 др. пивскогг. сирћета. Ову смћсу оставн неколико дана да стои. мутивши и мћшавши е свакш дан -b uo неколико пута. Посие тогг. времена, кадг. се талогт. слегне, одаспи чисто мастиио, а наталогт. долји онолико воде и сирћета као и пре . кое ће по времену опетг. добро мастило бвгги. —

С Т Р А Н В Н 0 В 0 с т н. —. Страпе новиис доносе нз ' б Kpima вксти, да Омерт,паша засад-b неће никако моћп до Сеиастопо.ш продрети : вдно што 6bi се на нуту ra многимт, незгодама 6opio , а друго што 6bi морао у Евпаторш до ao.ooo мом. оставити , а ст> оеталомт, силомт, одт. Зо,ооо мом. ст, ko I omt . бм у Севастополв ггошао, ударго бм на млого већу руску силу. —• —- Алн-паша вревуо се 25. ов. м1;с. изт, Царнграда за у Бечт> на коиФеренц110.

— Францускш мнниотерт. Друеи-дели iipHcnto е у Вечт, 24. ов. Mtc. — Изт> Нариза нв.шго , да ће Морми предећдателБ законодавне скупштние ђенерала 1Лангарн1а на удвои позватн; но будућн да е царт, овомт, удвого противант. , го ће HCTbift предећдагели на свое 3Bauie оставку дати , na онда у Be.iriio отићи, да Шангарнја потражи, — Нодт, ку-ie малавовске у Крнму ćbi.ia e страшна ctча, незна се управо, кон 6 страна мегдант, одржала. —- Царт. ФранцуекЈи бавиће се v Лондону l дана. —- Финландезн етрашно се оружаго, врт. су нко на Енглезе огорчепи, што су ihmt , више м1>ета приморскн топовима пролетост. разрушилн. — Енглеска Ф .гога , кон е за воеточво море опред"ћлена, сва се еабрада , и ово дана кренуће ее на путт>. — У Галацу стов на ленгерима 189 лађа; међу овима 51 ауетр1нека, м хановеранскн, 5 тоскански . 4 олденбуршке, 58 грчки — остале cv одт, други неутралнм нацјн. — Два учредника грчки новина у Атини затворени су у тамницу зато, што су у свонмт, новинама препечатали слово, кое е владика одески rosopio кадв е освећавао барнкт, грчки своеволћника у Одеси. — ТаимСЂ ве.ш , да су у Беч_\ на конФеренцш кушали, да и четврту точку разнсне : али кннзт. Горчаков-b и Т итовћ одговоре, да мораго на упутствјн нзт> Петерсбурга чекати , а ова ће тект> 5. илн 6. Априла доћи: и тако Pycifl, вели Танмст,, oneT'b продужуе н времена добмн. ТПто се друге точке гиче, остае Танмст, при свомт. старомт, плану; да се cnptub нзјмеђу Черневоде н Кистенџе каналт, ископа , и овнмт, бм тек-b начнномт, пловидба на Дунаву слободна бмла. А што се греће точке тнче , опетт, e наново почео говорнти (Таимст,) Delenda est Sebastopolis! Збрнсати треба Севастополв ; вр-в Pycifl, вели он-fa, опетт, немисли поштено са своимт, миролгобивимт. предлозима. — Сардинска воиека , кон се за у Кримт, спрема, екуплн се у Генуи и Александрји; доцн1в ће наредба одљ министерства изнћи, кадЂ ће се иста на путт, кренутн. —- Бечки лнстови садт, су противни трећон точки, по koioh бн Дарданелн н вовнимт. лађама отворени бмлн: ерт. веле , да башт. трактатт. одт, l в'i), год. оснгурава Европи мнрт, одт. стране Pvcie , што e нћзина Ф.гота у црноме мору као у некомв затвору и гнвилоети лежала ; а кадт> буду Дарданели отворенн, онда ће руска флота изт, свогт, затвора изићи и по редиземномт. мору пловити; а ова ће onacHOCTb наивншеАуCTpifi г[)озитн. Руска e сила, веле онн, за ово 25 година страшно нарастла. У Нкмачкои, <"кандинав!и, Азји, Америки н свуда, гдн e годт, рука руска допрла, добила е н физнчногт, h полнтнчногт, интереса. Само e Ита.ил слободна остала, а то збогт, тога, што Hie Флоте руске на ередиземноме мору бмло — чимт, она н овамо дође, добиће и овде уплива. Дал1ј веле, да се Сустрјн досада чувала Pycie само одт, Галицјв а Ердела, а садт, бм морала на опреау бмти н на аджнимг обалама границе.

Течаи новаца: сребро 27 ® о ; дукати no 5 <top 55 кр. ср. за банке.

У КНБИГОНГ.Ч4ТН!,И КНПЖТ',СТВА СРВСКОГТ,