Šumadinka

284

маго дрсга ракј«, и овега другогљ што е нудадво; шуа више, нцгда руск1в солдатљ нн у каввоиљ ра»у нне се бол4 paHio, него сада у Крнму и на Дунаву. — бдна руека бомба случавно е na.ta у магацннв сашзнички, гд-ћ боибе и барутт> стое , и запалн га , сбогт. чега е »— 300 лгодн животт. изгубило. — О немиру кон ое у Францускон у Анжеу и Терлазу догод!о, пншу новине, да нема никаквогт. полнтмчногт. значенн, премда су млоги писали, да е то сазаклвт1е кое е разпрострто по већон части Француске. — 15. т. л. скупило се око : 2000 лн>ди и маширамћи на Анже, внкала су: да живи република. Ст. почетка полицаине слуге и чиновници укловили су се овои гомили; доцше пакт. после векогт. малогт. пуцанн разиђу се сви побун^ни, по томт. сл^довала су млога затворана. Та мала незнатна побуна, ние никакво д^ћиство произвела у полнтики ни у трговини. -— По писмама изт. Дариграда одв 16. Авг. види се, да и тамо држе, да ће Русв, прииуђенн обстонтелствама, морати почети наиадати; збогт, чега и прибиравд се све могуће bqhске и средства. — 26. JtO.iia заузели су Русн сва важшв мћста око Карса: по чему се види, да имаго таИ плант., да прннуде глаljy да се та тврдина преда. — Варошв Паризт. давала е за честв Еиглезке кралБНце едну частБ, кон е коштала 5 ми.пона гроша. — Изт. Париза пнше едант. о шпанскимт. сгварма , да одт. дана на дант. све се већма замршуго. Л1лого се говори да ће кралБИца дати оставку, н онда неће никакво чудо бћгги, ако шпаш.олци прогласе репуб.тку. — Изт. Одесе пишv: 15. Авг. ноћу, иа еданиутт. чуе се пЈцанБ едногЂ топа, и у истомт, минуту затути^ добоши крозг све сокаке. Премда е тан позивт. са cbbimt . изненада 6tio, ипакт. sa 5 апнута 6 bi.io е 25 хил. воиника са своимт. пушкама на своимт. опред-ћленимт. местима, сви готовн да се туку. Цела е варошБ узбунћна бв1ла, ннко ние знао шта е. На мору пакт. ние се ни една непр иателБСка лађа видила. Сви су 6biли у иеизв^ћстности. Одма затммт, понвв се генералт. Двдерск са Шефомт. штаба Непокоишчинскимт, и свуда прође, и благодари воиницБша, што су тако "хитри н готови за неколико м1нута, да се могу v случаго нужде спремити и нзаћн у редг. — Мемед-беи, с i.i н б Решид-паше, кои е сада у Паризу за турскогт. посланика намћштент,, n3.1a.3io е 20. Двг. предт, цара Наполеона, кои mv е измеђ' осталогт, казао: „Н хоћу да буде Турска, не само независима, него н силна и ика." — Подкрепленн у bošickb за Кримт, еднако се у Марзелго навозе; неколнко регимеитн изт, оне воиске што еу Булонби , опредћлено е и спремлћно да буду готове, да иду преко Марзелн у Крнмт,. Одт. битке кодт. Малаковске куле до сада, отишло е до 75 хил. воиника, а ст. почетком-Б Септем. навешће се опетт. 30 хилнда. Царт, Наполеонт,, кои обично све спокоино очекуе. садт, e врло нестрплћливт, посгао, м као што се види врло важне н рћшителне новостн нзт, Крима очекуе.

— Прорачунато е, да су страицн (l50 хвлдда) кон су приллкомт, долазка Енглезке кралБвце у Паризу 6 б 1 Л и , потрошилв око 15о ми.пона Франака (i Франкч, око 5 гроша.) и у ту суму рачунато е само одт. прилике оно што су за ело пиће н квартирт. морали трошити; а што е свакш по нешто куnio да понесе кући, о томе нема рачуна. Паризљ иигда ние имар бол-ћгт, вашара, и 6o.it продае у свему што е имао на продаго. — Руси са сви страна вуку рану и мјниц Ј го за воВску у Крвму, они ће све колико е потребно за зиму прибавити пре него што кишовита времена настану и путови се искваре. По гласу полузваничнБ! изв^ћст^а, има руске врнске у Кримт свега 160 хил. са млргрброиномт, кавалерјомт.. Нико неможе представити, какве су ту теготе, за тако велику вонску потребе нз-б уда.гћнвг мћста и то све на келнма дрнрсити. — Са истрчногћ мрра ништа се да.гћ гртрво нечуе, осимт, то да се сагозне Флоте опетт. на едно велнко бомбардн. рамћ спремаго. Та пос^та по свои прилици снаћн ће Кронштатт.. Одеса, Вомарсундт., Керчт, и Снеаборгт, издржали су свое; сада е редт, на Кронштатт,, и ако се што са нсточногт, мора чуе, то ће прво 6 bith то ; да су сагозне Флоте удариле на ту поноситу морску тврдннго — У години прошлои 6б 1 ло е руски солдати болестнб! у шпиталБима свега 156 .333 одљ кои умрло е 6653. Дакле недолази ни 'i на сто. -—• Француске званичне новине нвлаго: да е при последц-ћмб бомбардиранго Свеаборга изгорело 11 лвнбј здаи1н 3 п приватнБ! кућа разорено, 18 лађн повређено. и 2. хил. лгодп погинуло. — PycKiB министерт, иностранв! д^ћла граФТ. Неселроде, добБ1о е одб цара дозволенћ да може здравлн ради, неко време путовати. —. Изт. Крима нишу: у р^ћки-Чернои толико се лешева налази, да се вода ввиле неможе никако пати. Нуцан^ одт. стране сагозника трае непрестано, на кое Руси одговараго изђ свои трпрва, а наррчито ст. картачима туку. Осрбитр е жестрка ватра бмла 9, т. м. при kp I ph су Енглези нмали приличне штете; и гдћ су имт. два Maiepa пргинула. Руси еу иза Малакрвске куле направили едант. новт. шанацт. ва подо6ie срца. — Неаполвтавско npa вителство све се внше заплнће у омразу са Францускомт.. Шта ввпие последнн изв"ћст!н гласе, да ћс Француски конзулт. за кратко време оставити Неаплт,.

Течаи новаца: среб. 117|/ 2 ;, дук.5фор. 28 кр. банкн.

С ђ данашнвимЋ броемЂ шал ^ћмо читателвима у прилогу: „Изеледг Кронгитата ", сђ тбгмђ ув4рен &мт> да ћеадо чешће , а нарочито одђ нове године, иодобне прилоге слати; ако се брои гг. пренумеранта неумаии. ОиисанЈе пакњ Кронштата, саобштићемо доц1ие. 5 чр.

У КНБИГОПЕЧАТНВИ КННЖЕСТВД ГРИГКИГЈ.