Šumadinka

336

мо ко шта зажели. предику и то честиту предику изговорити, па пошлћ по нћга и дозове га . да се самтћ о истики тога осведочи. Тако му е неколнко пута задатак -б подђ печатомЂ давао кои e онћ текљ на предикаоници морао отворити и сђ места ; како е задатакЂ прочитао, почети предиковати. Увидивши виадика отмћно знанћ и вештину свештеникову налпасли да га у забуну доведе. па едаредЂ му да запечаћенЂ листђ папира, као да 6ti на истоме задатакЂ исписанЂ 6wo. СвештеникЂ кадЂ на предикаоницм папирЂ одпечати, нађе да е истми са CBiio страна чистђ , неисписанЂ. па окренувши едну страну рекне : Овде нема ништа; затимЂ окрене другу страну па опетЂ рекне: И овде нема ништа: дакле е Богћ светЂ изђ ништа caTBopio; и изђ тога тако красну предику изговори, да е и лш 6 овђ и почиташе и кодђ владике и кодђ слушатели задобЈо.

ре, у коме се ptKa ДнЉпрт! н ljvrt иас :aa.iflio. Кинбурнљ e на гожнон а Очаковљ на сћвернои стравн. КннбЈрнљ е аче утврђенћ, н по томе може се заклк>чити д а ће н Очаковг скоРо тои истон СЈ-Дбини моратн подиећн. Ц-ћлн овогђ предузећа одљ стране сагозннка та е, да пресеку Русима путЂуКрим -б кодђ ГХерекопа, и по тојгб да воиску гу извезу , и вонсци pvскои са леђа да аађу. — И зђ Одесе пишу , да се тамо ep.io плаше одт, приб.шжаванн Флоте. Све су улице пуне натоваренм кола. и евц се на брзу руку селе нзљ Одесе. На лађама сагозника нма око 'so хи.1, кои су спремни да се на суво извезу , али гд-ћ ће се извести ioiuTi. нико незна. ГенералЂ Лидерсљ повратјо се изђ Ннколаева са 6 б 1 В шнмђ посланикомЂ у ЈЈ,ариграду Озеровомђ. О иђ е одма прегледао воиску, и 6wo е дочеванч, са весе.1им'Б узклнцима : „ура ! " — По наиновЈемљ попису, нашло се , да у Аустрш има : 20,138.699 женски', а 19,272 мужки' душа; свега дакле 39,4i 1 .зое душа. — Велнкш кназт. Константинг пошто е разгледао у Ннкола еву сва нова утврђени, нашао е да су млога одвећт. несигурна и навалице слабо зидана и рађена; зато е одма наредш да се развалгого, н друга нова утврђена подижу, а инџнри и онн кои су надт. тбјјгб пословнма надзиравали, да се строго изпитаго и осуде. Тбшђ ВБ1ше сумнн се на неко издаиство, што су инџинири, коима е таи посао повћреиЋ 6Б10 totobo самн немци. — ОсманЋ паша, когђ су Русн на Синопн заробнли, одпуштент, е са !оштт. 'i 1 Tj'paKa у размену за руске зароб.гћнике. Онљ се хвалн да се у Pycin врло човечно сб нбнмђ поступало. — Из 'б Петерсбурга увћраваго , да Јоште ни една регимента рускн' гренадира nie на 6ofo бмиа. Они кадљ су молиЕнглезскои и Францускои мало е што су паробро- лн д а И ду у Кримт., казано и>гб е да ће се они тући за цара и отечество и без -б Крима, само да се претрпе. — У Варшавн цена x.it6a ако е скочила, и млога еиротинн гладуе. бдно мало д^ћте нађено е на сокаку, кое неуме да каже чне е и одкуда е, око врата 6bio му е привезанЂ комадт. apTie, на ко!ои е написано : Свакљ се умолнва да прими ово дете, Н4гова е матн удовица и неможе да га ранн, Оно е хрисп'анске вћре и име му е Kap.ii. Милевски.

СТРАНЕ НОВОСТИ. — Француске новине пишу : Турска вонска у Криму нма млого болестника, алн опетЂ добро е разположена ; они еду само пексиметЂ н у бистрои води (беЗЂ икакве масти) куванЂ пилавЂ, алн нп А ђ задово .1бни су, —. KoMiicia у Севастополго кон е прегледала задобнвене ствари, нашла е да нма : 3800 већи' и маш>н' топова, 6. машина за пароброде. 18 хилнда бомби н разнБ1 ђулета. Нста коMHcia заклгочила е: да се све што се као троФеи сматрати могу, између Француске н Енглеске раздћли. О турцнма у томђ рћшенго нема нн разговора. Сардинци примиће неку частБ плћна одђ Енглеза.

дима само на неколико сати едиа одђ друге раздвоене , него хоће сада да почну копати путЂ изподђ мора (тунелЂ) гдћ ће потомђ направити гвозденБШ путЂ. ДрхитектЂ ФаврЂ пре. дузео е таи посао , н већЂ се нашло едно друштво кое ће то извршити. Оваи тунелЂ изподђ мора бБ1 -ће лакше градити и бБ1 -ће постолнн него онаи у Лондону нзподђ р4ке Темзе , ерЂ ће оваи нзподђ мора ићи крозЂ каменЂ. То дћло ако се сврши ОБ1 -ће круна ceiro чудеса, кое е рука човеч!а начинила.

— Кннзђ Горчако†одђ 5. Окт. авла : да непрестано сагозне лађе довозе воиску у Евпаторпо. У долини баидарскои налазе се три непр1ателБске дивизје, иишта ВБппе догодило.

О Г Л А С И. У осталомЂ ние се — у трговини Дуке Пешике и СБЈнова. налазе се на продаш Лозе ве.шке назване к л а c е н-л у т р i е , кон

По свнма извЉстЈама потврђуе се: да су сагозиицБ! 3' ће ce овогђ месеца изигравати

Окт. после жестокогЂ бомбардирана оевоили градЂ КинбурнЂ. У томе граду 6бјло е 1500 Руса, подђ командомБ генерала Коновића. Они кадЂ виде да ће безЂ икакве ползе изгинути , а немогу се жестокои ватри одбранити, предаду се еагозницима, и као воени заробл-ћници послани су у ЦариградЂ ; а сагозна воиска заузела е градЂ , гдћ су нашли чо топова. Руси у тои битки изгубили су lao воиника. Сагозници заузели су оваи градх. исто онако лако као што су пре неколико месеци КерчЂ освоили. КинбурнЂ бомбарданЂ e са 6. военБЈ пароброда. Сва изв"ћст!а правдаго генерала рускогЂ што се предао , и ние хтео свое воииике безЂ ползе жертвоватн. КинбурнЂ н Очако†леже едно према другомЂ на ушћу лимана у црно мо-

— У кнт.игопродавницм Саре удове Возаровића, налазе се на продаго по спуштенои цени: Басне, СовЈ.ти здравогЂ разума, и Етике Доситен, кое е ВозаровићЂ изђ кнБига ДоситеемЂ печатанм точно препечатао, а тако исто налази се и забавника Дим. Давидовића , и прочи разнв! кнвига све по спуштенои цени. — У кући кодђ К р а л ћ в н ћ а М а р к а има два квартира сђ едномЂ и две собе , и два дућана, одма за издаванћ подђ Knpiro

Течаи новаца; среб. 112%: дук. 5 Фор. 15 кр. банке.

v КНБИГОПЕЧАТНБИ КНИЗКГ.СТВА СРВСКОГЂ.