Šumadinka

лкели скорашнћ заклмченћ мира, будући бн она у сваKOMb случаго. то еств или излсннванћшЋ своимђ , за Руciio или противЋ h I i наивећоЈЗ оиасности излагала се , а неутрална небм никако више остати могла. Има истина случаева.у коима ратугоће дршаве имаго право, неутралностб забранити и казнити. али сагозници то право немаго, иначе бм они ioirn, у почетку рата проги†неутралности Праиске морали протеетирати. Нико немогке потврдити, да Немачка нема и свои непосредственм интереса у онвгаг. пштанама, кол ће се у Паризу рћшавати. Та сто е пута већг. речено , да се една одт> гдавни цћлји овогт, рата састои у томе, да се ослободи Немачка одг> надмоћногљ убмтачногЋ уплива рускогт,. Праиска мора строго као немачка држава участвовати у конФеренц1 - ама. То се iouit, већма дае увидити. и при посматранго старе свезе између Енглеске и Праиске, о коiofi су енглески државници ioun, одг> ваикада казивали, да е то паибол1>и и наицћлисходши сагозг, у Европи , неузимагоћи у рачунт, и то, да е Праиска едина протестантска тврдоземна сила . одђ кое се Енглеска живои симпатш и снажнои помоћи у своимћ начелима верозаконе слободе надати може. На концу прим!,чава ,,Прест>": да

е Праиска лвно на руску страну прешла, онда се о пу гц танго нвномђ на конФеренцје ne6fai ни рћч& водила. у частвованћ h I .ho подразумевало бм се сир1 ,чг> само по себи. Може ли дакле то. што она Hie на рускои странц воевала, бмти важећш ос-новб за нћно исклгочаванћ ? — И зђ Париза пишу : Овде влада у свимт, добр 0 извћштенимв круговима ммшл 1,нl>. да ће париске конФеренц!е бмти само едант> голми ФОрмалитетЂ. кои се д 0 душе може дипломатскимт, обичаима на дуже или краће време прогегнути , но коега ће извћстнми н несумнителпми резултатт, бмти мирт>. Говори се, да е царЋ Францускји пре нек1и данЂ едномЂ дипломату , кои е израз1 0 сумнго и бригу, да ће неопредћленостг, познате пете точне заилгоченћ мира отешчати и може бнти осуетити, peuao са наивећимЂ поузданћмЂ и увћренћмЂ : „Будите спокоини, Францусиа неће на конФеренцЈнма сачинавати уговорЂ мира по начину адвокатскомЂ.

Течаи новаца : Дукати. 5. Фор. 58 кр. за банке

0 Г Jl А С И. (3—3) Како е ПетарЂ Алексићт, бећарЂ родомЂ и31> Турске овде у Гургусовцу беЗЂ наслћдника умрео : то СуДЂ ОкружЈн ГургусовачкогЂ отварагоћи сходно §. 199. поступка судеискогЂ надЂ истомђ массомЂ стћцмште, позмва све оне поверителћ кои што изђ исте массе траа ;ити имаго, да му се до 27. дана месеца Фебруара 1856. npiaBe, а уедно овимђ oгласомЂ позмва и све сроднике реченогћ покоиника, кои hito изђ массе у име наслћдја тражити имаго, да му се за годину и еданЂ данЂ са свмма право HtioBO осведочавагоћима доказима npiaBe; ерЂ ће СудЂ по истечен1го ременог-Б времена по надлежности поступити са овомђ массомЂ. JVS 237. И зђ засћдан!а Суда Окруж. ГургусовачкогЂ. 21. Лнуара 1856. у Гургусовцу.

мао, овммђ позмва . да се до 2. дана мћсеца Марта 1856. године, са своимђ потраживан1 ,мЂ и доказима, кое о томе има, Суду овомђ прјнви: ерЂ у противномђ случаго СудЂ ће массу ову по пр1нвлћнммЂ и оправданммЂ тражбинама расположити , и свакога , кои бм што у исту массу положити имао, беЗЂ призрћша на нћгово непр1авлћно право, по коме бн онђ одђ покоиника примати имао, на исплату принудити. И зђ засћдашн Суда Окруж. ГургусовачкогЂ. (1—3) Обштина вароши вел. Градишта у окр. ПожаревачкомЂ, жели свого ново-озидаиу цркву сву изнутра малати, чега ради позива гг. живописце, кои бм сигуранЂ бмо овога посла примити се и кои о томђ искусна свидћтелства поднети може , нека на данЂ 20. Марта тек. г. ради погодбе кодђ поменуте обштине предстати изволе. Одђ стране обштвне вел. Градншта f/pedct дател^ С тефанћ Нк1ИИћ 'б. (1—3) Како е подписанми отвоpio Фабрику винскогђ сирћега , то се препоручуе гг. купцима, кои бм тако-

ће свакога врло добримЂ сирћетомг и умћреномЂ цћномЂ послужити. Фабрика се налази у Палилули кодђ „два голуба", но моћи ће свакш, кои на манћ узети желн. добити и у нћговои кући . гди е OTBopio продавницу истогђ сирћета. ђ о р ђ е М о л е р о в и ћ ђ .

ПодписанБ1и учтиво мо- Ш ли гг. скупителћ уписника на 8 'Ш кнЂигу подђ насловомЂ „ПЛАЧЂ i ® РАХИЛИНЂ" да изволе што Ш пре послати имена гг. уписШ ника . и то на г. Филипа Валтера Фактора Прав. Типограpl ^ie , ербо ће се кнвига шшђ овм дана већ-1> печатати. Ш ђорђе СтаићЂ, 6biB. Словосл. Прав. Типогр.

(3—3) СудЂ ОкружЈл Гургусовачкогђ обзнангое евакоме кога се тиче, да е на основу 199. §. грађанскогЂ поступка судеискогЂ, стецБппте надг^ целммђ ПОКреТНБ1МЂ !I НвПОКреТНБШЂ иманћмЂ почившегЂ Живадина Петровића 6 бпз . дунђерина овд. огворено; и зато се свакји , кои 6 б 1 што одђ по- вогђ имати желили, 6б 1 ло на мало илиј коиника ма коимђ правомЂ тражити и- ! на млого, па и у своимђ бурадима, да

С Стакло , одђ киселе воде , добра натурална карловачка бермета, може се npei.o пута одђ Читалишта кодђ „Арапина", добити за 7. гр. безт, стакла, са стакломЂ 8. гр.

fg^jT Б злђ кои е у 3,i,aniK> коД£> „блена" за 9. Фебр. ( у Четвртакв) обзнаи^нЂ, неће се држати С а в а Б е л а, угостителБ.

У КНЂИГОПЕЧАТНЂИ K Н Л Ж Е С Т U А С Р В С К О Г Ђ