Šumadinka

185

почеии и шалу зб\ати Офииири почеше момке уређивати да се далћ ступа. Валнло намљ е ићи на бедемљ. Капетанг. тект. што Hie изустЈо „ступаи". У истбш таи ма паде бомба у ав.н'к> и распуче се. Наш-b капетанЂ удари о землго. Цела кумпашн нагну бегати. Д потрча тамо овамо. као потеранЂ зецљ незнак>ћи куда ћу ? Све самг^ долазш до зида. У ав.п'и као да Hie било врата. СамЂ Богђ зна како мие бмло и на кош бм страну пошао? Брзо нисамв могао ништа чинити. ОдкудЂ бм ми бнло дисанн ? одкудЂ снаге да тегкку мон) особу као перо крећемЂ ? ИпакЂ трбу, кои ми е у таи парЂ теретанЂ бмо, таи ми е гкивотЂ избавјо. БезЂ сумић разлупао би главу о зидове да ме брдо мое исподђ стомаха Hie свагда одб^ало. Одскочивши одђ зида, насрнуо самБ на едну жену. кон е сђ децомЂ на една врата изишла и леденици исподђ подрума упутила се. На велику срећу дочепа се hI.hI , кецелћ, и тако мене бедногЂ наредника одвуче она као разбЈену лађу у пристаниште покод. Неки мои момци спазише ме, па истм мис.пи као и сзмђ . или по прнродномЂ нагону, или што су за дугкностг, дргкали за своимђ наредникомЂ свуда путемЂ чести ићи, бргке бо.гћ дођопЈе замномЂ у леденицу. Ту смо седили бедно и сгрблћно. Деца су дрекала; жена нукала ми е у лево уво ; у десно молтсе Богу еданЂ шеширџЈл са бродницама у рукама. Двоица одђ могђ друштва посадише се на мое цеванице, а друга двоица, коима се конакЂ Hie допадао, псоваше да се леденица тресла. Мое станћ, као што свакЂ види, зло се поправило. У зђ гадну музику око мене свирало е пуцанћ изђ топова, прштанћ кугла, прасна одђ црепа, страшанЂ ба("h. Н пакЂ, задоволннЂ што еамв подђ каменитимт. сводомђ, нисамЂ wapio за мое нажулћне ноге и заглунуте уши; нит' самх. се срдјо на нескладне тонове око мене. НаеданпутЂ пуче нешто надЂ нама; са†се подрумЂ аадрма и затресе. Они што су испредЂ мене седили, сурваше се одђ стра на мои трбу ; они замномЂ ударише ме у леђа, а деца главама о мол ребра. Цело самБ мисл1о да самп подђ развалинама леденице бедно саранћнЂ, и почео самп изђ гласа запевати. Чимб друштво мое зачу вику свога наредника, а оно поче такођерЂ нукати; садт? сзмб подпуно бмо уверенЂ, да смо заронћни.

У то неко примћти, да е кућа надЂ нама могке 6wтн пала. На ма сви умукнуше и свакш поче казивати свое мнћн1*е. Н запБ1та ели се opyiuio подрумЂ? Нико то Hie могао дознати, али е свакш држао, да е когодђ одђ насЂ изубЈннЂ и саранћнЂ. Чимђ се сви читави нађосмо. почесмо мирно о своши судбини размишлнти. Бомбарданћ пакЂ nie стало него е бмло све жешће. У аднои тои пећини валвда самЂ чита†сатЂ провео; тада се npocipe оно насЂ нек!и задаи на палћвину. Сви се носови у томђ сагласише, да има у подруму дима, нико незнаде одкудЂ е ? Али брзо дознадосмо. Седилисмо у запалћнои надЂ нама кући. СадЂ нека свакЂ наше станћ разсуди. Набрзо се димђ накупјо, да смо мислили удавити се. Маалисмо марамама, склапа.ш очи ерЂ нико ненађе за добро да изђ сигурногЂ нашегЂ места изађемо на кишу одђ к/г.пи . fl баремЂ ни наиманћ нисамћ томе радЂ бмо. Да само остане животђ , па-ма се тело мало и надимило. Али наипосле пође димђ тако густЂ. да смо се морали рћшити или да се овде удавимо или да наполго погинемо. ТегкакЂ случаи за савеста, а нисмо имали кога да насЂ научи. Наипосле отворисмо врата одђ подрума и почесмо болћ дисати. Него уитрисмо. (свршиће се)

3 jft *f И Н

13.

1. Ко млого троши а мало заслужуе, таи е на путу да пропадне. 2. Сђ каквима птицама ко лети , сђ таквмма бмва и уваћенЂ 3. Свака нтица тако пева, како ioft е клгонђ нарастао. 4. КадгодЂ што предузимашЂ узми ге на умЂ, да те каиић неуеде. 5. Ко неиде напредв, осгае острагЂ. 6. Добра роба сама се продае. 7. КадЂ стражарЂ небди, онда бди крадлвивацЂ. 8. Кола мораго онако ићи , како iK конђи вуку. 9. Празна кола мораго сврнути сђ пута пунима. 10. Што мора бмти, на то се брзо склонити вала. 11. Ко првми дође на воденицу, првми и мелћ. 12. Ко при почетку каквога посла размишлава, таи ће одђ нћга и моћи видити користв.

ДОИАћЕ и СТРАНЕ НОВОСТИ.

С Р Б I Д. По гласу „Званичнм новина" поставлћнЂ е досад, РачуноводителЂ при Главнои Контроли г. ЛазарЂ ДимитрЕевићЂ, по потреби службе за Рачуноводителл Суда Окр. БеоградскогЂ.

Т JF Р С К А. Цариградска заклгочени и подунавска кнажества. Цариградска заклгоченн у смотренго подунавски кннгкества (Влашке и Молдав^е.) учинила су на едну частв народне партае у МолдавЈи врло непово.шно и рђаво у.печатленћ те е еаставила едну протестацпо проти†исти,