Šumadinka

v идивбћон разновидности вссвлл провбсти. Ништа ce nie могло у томе са нћговомг. стварашћомљ досетлвивости успоредити. БаронЋ одђ Врбанић-t познао ое сг. нбимђ мало пре свога доласка у Н — Б и повео га е са собомг. нао ираву драгоцћноств, могло би С е рећи, и зато, iiito се Крстачићљ радо и на велике суме коцкао, и то не свагда срећно, па се барон-b надао, да ће му и оваи принети нешто кђ опоравлешо поремећене ч>инанс1е. Кадг> су зимни дани наступили, падие овомг. младомг. ветренлку на умг., да бм валало едномг. држати балг. са маскама и то тако, да свако себи по волби . необзирући се на станћ и порекло, лепотицу изабрати може, бмлоизг. сусћдства, бмло изг> вароши. Ж А заиста и есте ово весело друштво младБ1 кавалћра трпило оскудицу у красномБ полу. Млада бароница Врбанићг. и две три нћне другарице губиле су се сасвимг> у велиномг> брош младе господе. „Што бм гледали на порекло онде гди се тражи уживанћ весела" , говораше К р с т а-

чићг.: „лепота свакомг. станш приличи као и самимБ кралБицама; и у селдчкнмг. колебама налази се таковм лепотица кое н1еданг> дворг. небм презрео." Сви излве свое задоволБСгво плћсканКмг. руку премда су девоичице мало и носг. протрллле. Сви крончи, накиткинћ и други вештацм у варошицм па и у оолижнбимб другимг. варошима, дођу у движен1е, ерг. е 6 б | ло наручбина за свакоаке ношн! : . за маске. ГроФЂ Долинскји хтео е и ту с во и вку сг> isao наи бо лх> i и по казати. а Крстачићг. и овде као и свагда Русе са блескомг. надвисити. Онђ потражи себи наивештЈегг. кролча и наилћпшу девоичицу, koio ом на ба .гБ довео. Обое нађе подг. еднимг. кровомБ. ЈМапсторг. II а л к о в и ћ г* бмо е наиболБШ крончг., кои е одча начертанја грофова разумео, а нКгова кћи Нлисавета, у првомг. цвету свое дражести, вмше e rpo^i-a зажарила, него што бм можда требало бмло. (продужиће се)

ДОМАћЕ н СТРАНЕ HOBOf'TII.

С Р Б ■ ». ф Београдг. 1 3. А в r у с т а. Овм дана изишла е изћ кнБигопечатн К Кнажества Сроскогг. кнБига ЈШМ? ]Vi'itlVi'koeurbi 'аоба у Кннжеству Ćp6iu досадп rtosHarbt. Списао ДрЂ Ем. II. ЛинденмаерЂ, ПачалникЂ Санитетск огЂ Одд^ленгн Кннжества Cp6ie и пр. и пр. СписателБ е у д!.лу овоме, кое е болутћемг лгодству посветјо, лепо обнсн!о лековите воде и употреблаван!'. H^iово у ова четири оддћленн : I. О води уобште и нћнои важности; II. О постанку минералнм вода, и дћиству лековитб ! вода уобште, т. е. како кои родљ воде , ма у комг. краш света она се налазила , на човечш животг,, по доакошнћмг. искуству обично дћиствуе ; III. Обшта правила, кон се имаш наблшдавати при употреблнванш цћлителнм вода; и IV". Минералне и цћлителне воде у Книжеству Cp6in засада познате. Ове су наведене по азбучномг. реду, и обнснћно е у каквима се болестима кон употребити може. КраткостБ овога листа недозволнва намг>, упуштати се у пространо разлаганћ о врстноћи овога дћла са сваке стране. бдино само неможемо пргћутати, да е дћло ово одг. врло велике важности за Србство тога ра^и, што отечество наше у цћлителнимг. водама изобилуе, и што поредЂ све добре волћ , помоћи се овимђ божјимг. даромт^, млопи збогг. незнанн, гди се и коимћ начииомг. при употреблнванш цћлителне воде помоћи може, преважну цћлБ поболБшана свога здравлн промашава. Како е дакле г СписателБ овимгз своимг. дћломг. нутг> кг> надлежнои помоћи страдашћима показао: то се налазимо силно побуђени нћму , r. Списателш, кои е и као ревностнБЈи званичникг, ове землћ, млого принео кг> по-

дизанш и цћлисходномБ употреблаванш наши цћлитеинБ! вода, како одг. наше стране, тако и одг. стране болушћегг. лшдства топлу благодарпоств изнвити.

О владанш рускогБ кабннета у смотренш повлаченн руске воиске сб турске землћ у A3in, далћ у смотренш заузимана 3 mi'hmm острова и утврђиванн острова Каске-а у Финскомг. заливу ( источномб мору), пишу изг> Петробурга едномг. ФранцускомБ листу, да су приликомг> састанка гроФа ЈМорни-д са царем!> Александромг> (27. ШлЈн) дата таква изнснена, услћдг> кои се моry исте точке и пмтанл сматрати као расправлћна. У смотрешо Змшнм острова увћраваш сирћчБ, да руско правителБство nie ни на краи памети имало, узпротивити се извршенш паризкогг> уговора о миру. кадг> е наредило, да се на реченомг> острову наново подигне светлећа кула за безбћдностБ морепловаца. 1Нта BHiue руско се правителБСтво досадг. ioniTt сасвимг. уздржавало,изрећи свое мнћнје о начину преустроенл подунавски кннжества, па бмло то у сммслу сединћне или у счислу одвоене управе. У истомб писму изг> Петроб.урга пориче се гласг>, као да PyciH намћрава, нодићи на балтЈискомБ за.шву еДно утврђено место , кое 6bi имало замћнити тврдинш Бомарсундг,. ђенералг. Beprt путовао е по Финскои . да сам° надгледа, к&ко тамо стои ; као што е то чинјо ђенералг> Мурав1*евг> на Кавказу или ђенералБ Строгановљ на К Р ИИ У; и ло томе нема се право , да се то путованћ ђенерала Берга доводи у еавезг> са некимг> великимљ намћрама и плановима.