Šumadinka

630

На то господинљ Жарковић-t отвори уста , ерљ. е дри;ао. да е eehii време . да и ом. одг, свое странеј штогодљ учтиво проговори. И заиста е на срећну мм- ! сао дошао ; али бадава, уста осташе онзко отворенаЈ ерг. о нђ ни речи проговорити могао nie. Христина брзо се окрене и измакне изб друштва; господинг. Жарковићт. пакт. изгуби сво поверенћ у себе и у целми свегн божш. 10. Онх. се, колико е пређе то бмти могло, спреми да пође кући, и зарече се, да ннкадљ нога нћгова на оваи предћлЂ ступити неће ; да ће удалКнг. одг. целогг. света ашвити у cboioh самоћи, уживагоћи оне просте радости. кое му лепота природе даривала буде. Гослодинг. Лшбибратићг, примћти , да му е суседх. овак иарг> нешто чудноватг.. Онг. се старао на сваиш начинЂ да ra разведри и развесели ; но бадава. Пођоше ладомг« крозљ еданг. редг. кестеновм дрва; у далвини видила се Христина гди хода; господинг, Ж а рк о в и ћ т> почне презока гледети на ту страну. и — жалитн се. да га лево око боле. „VI оа нећака", одговори гослодинг. Л го б и б р атићљ , „разумева се у .letsapiii 60.1 i. од 1» мене. Она се томе одг. нћне тетке научила , коа го е восиитала. Жене су за таи посао врло изредне, млого болК него лшди. Лшди раде то површно , а гкене сасвимг. подробно. Мм судимо о стварима у целости, оне nani, у поеДинимљ частима. Мм смо способни начинити што ново, велико и цело ; оне су наиротивг. вештје то украоити. окрпити н поправити. Требало бм, по момг. Miil .Hiio, женама оставити, да оне ране лече. — Одите, да вамг, X р ис т и !i а у sauie лево око мало погледа !" „Проћи ће то одг. самогг. себе 1 ' рече господинг. Жар иовићг. туа«но: „не боле ме башг. тако лко" „Тимг> болћ" приваги речв господинг. Л ш б и б р атићг., „само немоите унапредакг. толико у звезде гледати. Може бмти да е полезно у звезде гледати, а.ш то само докј , се човекг, неожени. Но небоите се, н вамг> ништа за лекг не прописуемт,. „Вм говорите," уздану господинћ Жарковићљ, T auo тавно, да вамг> в на то ништа одговорити неумемв.

Међутиг .гб морамЂ вамг. примћтити, да сг> мојомљ шенитбом-b тралаво стои; в нисамв лепв, нисам1,доста богатг., нисамг. ни доволг>но продрзлвнвг>, а и нежелимг. то никадг. бмтн, и тако ти одг. мое женитбе нема ништа, нити ћу а кадгодт, жену имати " „Hie него јоштћ нешто" одговори господинг> Л ioбибратићг>, „зарг> вм мислите, да су наши очеви анђели 6 б 1ЛИ, баронство стекли, па онда текг, наше матере просили и сг. нБима се отенили. Ништа на свету ние лакше, него оженити се. И при свемг> томђ . што наше Еве тако поступаш, као да одг. мужа нема на свету непотребше и излишше стварн: опетг> оне, уверени будите, не бм за оваи светг. нимало мариле, кадг. мужа у ul>viy не бм било. Кадг, бм сте вм, место да гледате v звезде, прислонили око на клшчаницу, вн бм сте се уверили да гди се три жене састану, ту се мора разговорт> о човеку започети, а сђ крштенћмт, детета заклшчити. — И в имг. кукаквицама то не примант, за зло. Оне немаш да управлаш државомг«, да на ратг> иду, да кнвиге списуio, нроповеди сачиннваш и на паметв iii уче; а неuito опетв мораго радити . Играш се наипре ст. луткама, потомб ci> лшдима, и наипосле сг> децомг.. Шта ћу имђ н, кадт, е опредћленћ нг.иово , восписати се и воспитавати." (продужиће се) 3 А Ч И 13 Ц И. (Руске пословице.) У туђемг. винограду вфтино е грожђе ести. Одб Бога се неможе нико сакрити , већљ ако у пакао. Лебт> е наиболвш советг>, кои можемо гладноме дати. На гроблго се стичу сви путови. K okouii > дотле само вреди докле носи ла. Што в ише псето лае, то гланћ уеда. Можепљ ли бмти орао, то немок владати само надљ врабцима Лукава е лнсица , али е лукавш онаи, кои е увати. За богатогћ е ефтин1и колачг>, него за сиромача лебацЂ. И црвено- злато болћ е одг. жутогг, бакра.

ДОЛАћЕ н СТР4ИЕ НОВОСТИ.

С р Б i а. По „Званичнимљ Новинама" премештент, е досгд. Стар Писарт, Начал. Окр. Валћв. Васил^е Бошиозићч> за Писара Ср. Трнавскогг. Окр. Чач., а на нКгово место досад. Писарг, Ср. АрилБСкогв Окр. Ужич. Вук <)манБ Новаковићг., на овога пакх. место Писарв Ср. Лененич. Окр. Крагуев Паунв Поповићт> — сви по CBoiofi молби; далћ на овога последн l.r i> м есто досад. Писарг, Среза Банћскогг, Окр. Алекс. Атанасје Радосавл1.вићг>. а на овога место Пис. Ср. Азбуковачкогг,, Окр. Подрин. Ми-

лошб Здравковићг>, обоица по потреби службе, а на овога место Пис. Ср. Параћ. Окр. !iynpific. Панта Поповићг. по молби, на нћгово пакт. место досад. Приврем. Пис. Ср- МоравскогЂ Окр. Пожар. Жпвоинг> Блазнавацљ као дћиствителант., на нћгово место по потреби службе Пис. Ср. Подгор. Окр. Валћв. Тома Л. Протићг>, на овога место Пис. Ср. Ресав. Окр. ћупр. MiaiMO Велвковићг> за казнБ, а на нћгово место по потреби службе Пис. Ср. П осав. Окр. Беогр. Лнић!е Гавриловићг> ; напојследакг. на овога место млађЈи Пис. Начал. Окр. ћупр.