Šumadinka

168

у оетали риба, него нзч> костин) и иишића , као у пред-. ннимћ ногама екоро свшо сисан)ћи животинн. У трбуу ностура воде едне спуттене степени, као uito се горе на ртеничи столице за седенћ иалазе, а и асталн са природословнимт. инљигама, да би се човект> по so.itn забавлнти могао. (Очи муве). Ништа ме тако неувесеиава , као очи мува и нћио†саставг> , подћ у величателнимЋ стаклама. epij ii» има мло»остручии. Очи имт> се саетое изт> две полукугле, !■ ои округиа иовршина подћл|-,на е у чистоиравилне шестоуглћ. У средини свакоггг стои зеница Свакн е даиле илестоугалћ едно око. Почемг, мува у свакои полукуглн 4000 такви шестоугла нма, то прита5кава она 8000 очивд; по неки лептир-b 17хилнда; госпоице ( бубе неке ) до 36 хил. — Три мала од-h зенице у троеуглу стоећа проста ока, немогу се у свиго чието видити. Наиболћ се виде иодђ велики стрмлћна. Управо се незна, нашто имћ служе; али посредствомт> велики гаставлЈини теиескопа, лептирт> ifi Teiti> у свомћ совршеHOivrb станго, кадЂ и крила има,добие, почемљ пре тога у чаури сасма мале кратковидне очи има. По неии ноћни лептири имаго поредљ велики очиго ioiuTn и два манн ока, да би ноћу ioiuTt болћ видити иогли. —- Израчунато е. да е годишнћ потребно четрнаестЋ хилдда милиона свилени буба, да би се свила начинила, кого Енглеска само годишић троши. ђ М. П.

ГГ. ПРЕНУ МЕРАНТИМА. Шумадинка nie престала излазити, само оваи мееецт, дана неуредно е излазила, а то ее чешће догађа .10 cuv. sia србскимт, листовима, и непрестано ће се догађати, докг> се неуведе она поштанска уредба, кон ио сишљт. земллма постои. да се гг. пренумеранти на поштама могу пренумерирати и иовце положити. Свак-b ће се зачудити кадт> чуе да е изг> окружнм места t ano нби 4> платило за целу i-одину а 18. за прошла три месеца. При оваквомг> плаћанго кодг> оваивогг> трошка кадг> трипутг> на неделго оваи листб , излази, ние никакво могуће излазити на краи. Предплата ние се тражила напредљ, али требало е по истеченЈго она три месеца по!*лати е. Ми некривимо гг. пренумеранте у окружиама, ерг> требало е свакол1г> доћи и поискати а то ние имао i:o cbvда чинити, ми iK молимо сада учтиво да по 4 цванцика за ова прошла 3. месеца незабораве што пре послати, а тако исто да пошалго и одг> iipom.ie године кои шта имаго давати, ерг> одг> прошле године остало е 8'И). фпр. ср. Bepecie. Шум адинка едино сбогг> тога неплаћанн, иеће моћи за ову годину излазити трипутг> на неделго rtao до садг>, али излазиће непрестаио, и то сваке субоге; шта знамо друго чиниги, в К штђ л1>карг> одсече ногу болестнику да му д1ивотг> спасе, то смо ередство и ми узели, и одсадг> ће Шумадинка излазити еданиутг> на неделго, да iofi се само животђ одрЈки. Цена е од ^ ј 1. Априла чакг> до нове године 4. цв. и по. Онима у окружинма што еу за годину илатили иовратиће се по 7 и по цв. — Учредникг> одсуетвуе на дуже времена изг> Београда.

(2—3j Подписани препоручуе почитаемомт> иубликуму садг> башг> ii3i> Беча дошавше готове ХАЛ b И Н Е, одђ разне вели чине , кроа и квалитета , подг> наиевтиниго цену. Наручбине такоће примагосе. Стовариште е у кући r. Ш о п о в и ћа у чарппи.

%АЕ9Е!1>1Ш> \КРШЛТ> si;s'Be iieoia, ш'1'о i-assC' цн^а £з Tj^rje са a*«io Himii (9ап<'тг<1«»1>,

препоручуе свогс новоснаодћвену продавннцу нанразличитп1 политирани ствари наиновиегт> вкуса а цене врло евтине. Притоме ирима се и наручбине, кого такође oneћа.ча нансавестние илвршити. Обитава у Београду у зданиго „код-b елеиа." (3—3)

МОРТОНТз Беча.

ФИЛИПТз

Свима кои су намерни да зидаго цћлиеходне и леие куће, као н онима кои би око Београда или ма гди у внутрености Cp6ie полћсча добра за нремеравапћ има.ти: нудимт> мое услуге као Архитектг> и Инженћрг> у вандужностно доба, ст> томг> приметбомЋ, да се послова изванг> Београда само за време годишнћгг> школекогг> одмо ра примити могу. (Z—3) Професорг> Госимовићв.

КаФана постоећа на теразји кон се 1 путг> 1осиФоиа^, 2 путт> кодг> златногг> паупа звала, hb.ihmt > почитаемомт. публикуму и странимг> гостима да се иста каФана одт> сада кодт> ,,Аидукт> Ве.шка" зове. У исто време давагоћи на знанћ да сами означену каФану ct добрнмг> квартиромт>, пићемг>, еломг>, шталомт> и посиугг.мт, снабдћо, за кое п долеподинсани свакомг. госту амчи мг>. Илиа Николићг>. (3—3) каФеџин

БрДћА Вклнчковићи У БЕОГРАДУ премеетили су свого трговнну, кон e до ђурђева дне ов. год. пистонла у чарппи СПроћу еедамт, звезда, у свого кућу на ве -ј ликон nianH. (98 — 1,з)

О F Л А С 12.

Подписанми продаемБ нзг> слобо. дне руке мои еданг. просторг. землћ, подтј старомг, родномг горомт>, постоећи преко могине у атару села Трннна у окруж. Ио:каревачкомљ кои се граннчи, сг> восточне стране до кривога раста на утрини речеиогт> села, са западне стране до шанца Петра Митровића и нћгове браће изг> Ио жаревца, са сћверне стране до старогг> друма. са нтне стране до ливада села Трннна и коловозскогг> пута. Зато ко бм имао волго оваи просторг> землћ, кои ее може за врло добру ливаду употребити, куиити, нека се мени поради погодбе пр : ави. У Смедереву, 25. Апр. 1857. (1—3) AKCEHTI6 МИХАИЛОВћЂ. Прак. канцела[Нб среза поду навачног-в.

Издае »lio^orasijpii« II. Hi'»sa,^t«nli Ji. У Кнвигопечатнви Кнлжества Србскогг>.