Svet

DA LI ĆE TO MARGIT ZGLAJZATI

Piše: Olja Bećković

SPOUA lIZNUTRA isam baš sasvim sigorna da je tačna teza da "izgleđ ne čini čoveka". Recimo kad je-u pitanju Ratomir Vico, ili samo kao primer Ratko Markovič, Margit Savović, Vladimir Stambuk, a nije loš za taj ogled ni onaj dečko Pavić Obradović... Ne želim ništa određeno da kažem, više mi se ova stvar čini kao zgodna tema za razmišljanje. (A šta je bogati sa Pavićem? Sto ga nema češće na televiziji?) POI.TROM oltron (fr. poltron, ital. poltrone, nem. Polster jastuk) plašljivac, kukavica, junak na jeziku, razmetljivac; kod nas i u značenju: ULIZICA PUZAVAC BESKIČMENJAK PODREPAŠ LIŽISAHAN (M. Vujaklija - Leksikon stranih reči i izraza) iiiiiil lem, gledaoci jeđne tv emisije profesora Ratka Markovića nazvaše poltronom. Samo zato što je rekao "Gospodine predsedniče, ja imam najlepši posao na svetu, predaaaajem na policijskoj akademiji" i što mu se dok je to govorio glas znojio. Jedan zlobnik mi je čak rekao da je do sada jedino mogao zamisliti da se takvim tonom izgovara rečenica koju ja ovde iz pristojnosti neću napisati, a koja takođe, počinje sa "gospodine predsedniče , a u nastavku se odanost izražava uz pominjanje poljubaca i sedalnog dela kičmenog stuba. Ovaj komentar kao i sve ostale osude profesora lično smatram potpuno neumesnim, i na Vaše veliko iznenađenje odlučujem da kroz sledeće redove ustanem u njegovu odbranu, uz punu svest da mi on neće reći hvala. Dakle, branim profesora Ratka Markovića, pre svega zato što sam ja jedna lako ganutljiva osoba. Kad vidim da čovek onohkog glasa i stasa za sve ove godtne jos nije uspeo napuni stomak ida ga glad neutoljiva primorava da javno .kamči topli obrok i na ovom radnom mestu, duša mi zaplače. Kao da on ne bi voleo da je već sit i da ne mora to da radi. Kao da postoji čovek koji ne bi sve dao da ne bude poltron. Zar neko veruje da postoje poltroni dobrovoljci. Šta bi dr R.M. dao da može da živi, a da ne bude TO. (Ne kažem da jeste, ali ako su gledaoci pomenute tv emisije slucajno u pravu). Kao da neko voh da bude ulizica, puzavac, beskičmenjak, pogotovu ližisahan... ali šta ukoliko stvamo mora. Šta ako je to preduslov za sve druge uspehe u životu. Nije li u poređenju sa profesorom univerziteta, potpredsednikom vlade jedne države, ekspertom za ustavna pi- ' tanja, biti usput malo i poltron samo bedna i minoma I činjenica koja ne zavređuje’ spominjanje. Budite dobri pa priznajte da sam u pravu. Sa dmge strane, čujem da su studenti pravnog 1 fakulteta zamerili profesoru što je istom prilikom izneo I ocenu da nikada nije imao generaciju čestitijih mladića I od pitomaca policijske akademije. Da sam na njihovom -r

mestu pre nego što bi se uvredila, ja bih proverila šta je on mislio pod tim Čestitijih. Možda je hteo da kaze da nikada nije imao generaciju koja mu je više Čestitala, recimo što je i ovog puta pronašao zgradu, pogodio gde se otvaraju vrata iz druge, zakopčao dugmad na košulji po redu... Mnoge su stvari zbog kojih bi se mladi pitomi policajci mogli diviti svom profesoru. Poslednji i najozbiljniji argument u odbranu R.M.-a je što je svima jasno da u slučaju da je on to sve isto i istim tonom rekao na Pravnom fakultetu nikom palo na pamet ne bi da ga poltronom imenuje. To što je takav slučaj teško zamisliti i što ništa nije slučajno spada pod drugu i veliku temu o kojoj ja ništa ne znam i koju uopšte ne razumem, samo je živim baš kao i vi i sve manje verujem da toj priči ima kraja. NA LIVADI re pet dana na nekoj livadi predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić izjavio je da je Srbija danas ekonomskd, privredno i socijalno stabilna i plus da ima stabilau dinar. Bilo je to ’ na dan Uskrsa. Ne znam čoveka, ali u >vom činu vidim neke naznake poštenja. Pre svega, iretpostavljam da kao što Marković mora ono, tako i omić mora da priča ovo. A šta tu ima pošteno? Pa prema mom viđenju stvari nnogi njegovi saborci i partijskd dmgovi se nimalo ne i libili da takve i još gore obmane pričaju za orodičnom trpezom okupljenoj familiji za uskršnjim rčkoni.

Tomic izgleda Gije takav, On je svoje bližuje r dan poštedeo. Pustio ih je da na miru obeduju, a i izašao da obavi svoj posao na livadi. Ono što moi priča ispričao je onima koji to moraju da šlušaju. limdajetoO kej. UZGRED a livadi je tom prilikom bila i Mć Nosila je žutu kosu i crvenu halj: Ovih dana ministarka Perišić je dodatna objašnjenja povodom cije ministarstva za kulturu pi kiča i šunda. Kako je rekla rad prevashodno o "borbi protiv lošeg ukusa" Da li će to Margit zglajznuti? DRUŠTVO BELIH ČARAPA a pitanje šta je zajedničko Sav komunista Jugoslavije, Socijalistii partiji Srbije i Jugosloven; udruženoj levici, budući da je funkcioner u sve tri organizacije, j fesor Štambuk naveo je neko stvari; slobodu i demokratiju, društvo bez siromašn: tržišnu privredu. Ni reč nije rekao o belim čarapamć. nije ni morao, same su se predstavile. Više n. ponosno izdizale su se iz njegovih cipela i nežncr umiljavale oko njegovog članka. Bile su te bele čar enke sa njim i u SKJ i u SPS-u, i evo ih zajedn JDL-u. Iz ceiog sveta su proterane, svuda obeležene ’ sirabol primitivluka, kod nas ne. I čini mi se da sam tim belim zoknama leži celn prića o torae gde smo Sve dok DRUŠTVO BELIH ČARAPA predsta većinu nemamo se čemu nadati. PRILOG SEĆANIU NA V.I. LENIINA KPJ - Novi komunistički pokret goslavije obeležio je stogodišn rođenja V.I. Lenjina. Televizi izveštač sa ovog skupa poslužio frazom da je lr priredba bila pt simbola iz prošiih vremena", verujem da je bid zlonameran ali da se malo potru. da nas istinito inforrcSše ne bi pominjao reč "bivš ništa što ima veze sa komunistlma ovde nrje bivš glupo je da se ložimo, a i da se lažemo. Što se tičekamog Vladimira, on je bio super, uč sam to u školi. Sećam se predavanja na kome : : učiteljica pričala kako je Lenjin bio velika faca. Pozv se na sećanje baštovdna Vladimira Djiča. Prema t< svedočenju Lenjinova radna soba bila je okreai prema dvorištu u kome su se igrala deca, Jednog popc neva Lenjin je uzalud pokušavao da se koncentriš< sroči precizan spisak državnih neprijatelja, ometala je dečija graja. U nekom trenutku Vladimir je došao prozora i obratio se deci: "Deco, idite igrajte se i drugom mestu." Gledali smo u učiteljicu i čekali nt tavak. Suočena sa našinr telećim pogledima (tek dan mi je jasno koliki smo bili kreteiri) iznervirano je reki "Pa, šta biste još hteli da čujete, mogao je sve da strelja, samo zato što je bio toliko dobar i što je voli decu priča ima tako srećan kraj."

Na livadi je sa Draganom Tomićem tom prilikom bila i Margit. Nosila je žutu kosu i crvenu haljinu. Ovih dana ministarka Perišić dala je dodatna objašnjenja povodom akcije ministarstva za kulturu protiv kiča i šunda. Kako je rekla radi se prevashodno o "borbi protiv lošeg ukusa" Da li će to Margit zglajznuti?