Svet

DBwet 10.86.1996.

ožda nema boljeg dokaza da u Beogradu pos»dnjih meseci SV O može la radi šta hoće od nedavne 'ljačke čuvene zlatare "Zolijak" u Balkanskoj ulici.

iv og puta, međutim, policia je nanjušila da sve nije inako kako JE izgledalo, pa ž nav odne počinioce "Ćapi-

” i to bez mnogo ustezanja.

Sve Je počelo 20-tog maa. Tada Je Jedan od bogatiih Beogradana Oliver Sollatović (32) prijay io pljačku

woje c PGAe "Zodijak". Us-

)lahiren poziv vlasnika na gslefon dežurne službe beomadskog Sekretarijata unutašnjih poslova odmah je udarmirao tih dana uspavane »olicajce (Biža Je likvidiran ek sutradan). Glas zlatara soldatovića je podrhtavao: "Opljačkan sam, ljudi, doTHite brzo".

Ceo kvart oko železničke Titanice u Beogradu ubrzo je 510 potpuno blokiran. Tražio je pljačkaš "sa maskom”. Jviđajcima beogradskog SUP-a gazda zlatare je ızjavto: "Oko pola devet (uvcše) u moj lokal, uleteo je momak sa crnom pletenom maskom, naoružan mnajvcZovatnije Skorpionom” i pljačkao me. Potpuno mc

»pljačkao"

CC <:

Policijskim operativcima naviklim već na svakodnevne pljačke u Beogradu (samo ovog meseca ıh je bilo desetak po danu — napadač obično ulazi pred kraj radnog vremena i "kupi" ono što stigne) na licu mesta, ništa mje bilo sumnjivo. Priča je, zapravo, bila izuzetno uverljiva.

Mladić višeg rasta Jednostavno Je uleteo u zlataru jer je znao da Je vlasnik, u to vreme, sam. Po priči jednog jedinog očevica, vlasnika Olivera Soldatovića, Tazbojnik je preko lica nosio masku sa prorezima za oči, imao je na sebi teksas jaknu i trenerku, ı bio Je "neverovatno krupan”. Sedamnaest kiloprama zlatnog makita i 30.000 dinara neznanac je strpao u ranac, pošto je prethodno iščupao kabl od telefona, ı pobegao. Bez traga...

LOUIIOIIO STOLEĆA ILI

PREVARA STOLEĆA!

Kada su krenuli u obilazak takozvanog užep lica

mesta, "uvidđajci” su se našli u čudu. lako u okolini "ZoRO postoji miz prodaviuca. kafića ı sličnih lokala,

uiko od zaposlenih u vreme

"pljačke" nije ništa sumnjivo primetio. "Pljačka, maskirani pljačkaš" — čudili su se ispitan. — "prvi put čujemo". Dnevne novine, bliske SUP-u, sutradan o ovome ništa nisu objavile, iako pored ostalog imaju ı direktnu vezu sa dežurnom službom policije putem radio-stanice. Naslovi su se pojavih tek prekosutra: "Puna torba zlata", "Opljačkano 17 kilograma" ı slično. Svim upućenim bilo je jasno — to je pljačka stoleća! Naime, nikada u Beogradu nije opljačkana tolika količina dragocenosti. Vrednost opljačkanog procenjena je ma 750.000 nemačkih maraka ih, prevedeno u domaću valutu — oko dva ı po miliona dinara.

Caršija je odmah počela da priča o neverovatnom plenu. Sutradan, kad su se inspektori Odeljenja za imovinske delikte gradske policije skupili na poslu, dobili su Jasan zadatak. Pronađite razbojnika!!!

Ali... Kad Je operativni rad počeo, nekima je odmah "zasmetalo" nepostojainje očevidaca, osmu pazde, Što Je | poOlOvo DOT COO. Druga stvar koja ih je "bunila" bila j Je Čmyjenica da ova zlatara. poseduje u svOm

obezbeđenju ı kamere. One, pak ništa nisu zabeležile jer je "'maskiram" bio toliko vešt pa ih Je na vreme "onesposobio". Najzanimljivije je sledilo. U "Zodijak" se mije moglo tako lako ući. Svaki posetilac prvo je morao da pozvoni pred ulaznim vratima. Preko interfona, ako bi kojim slučajem bio sumnjiv, objašnjavao je zaposlenima "kakva mu je namera". Tek tada su klijenti ulazili u zlataru. Inspektori su ubrzo počeh da uviđaju nelogičnosti, a kada su ofkril: da je zlato osigurano kod Osiguravajućeg društva "DDOR Novi Sad”, klupko je počelo da se odmotava, pa je u sredu 22. maja uhapšen Oliver Soldatović. Nedugo nakon njega iza rešetaka se našao ı Danilo Momčilović, agent beogradske filijale "DDDOR Novi Sad".

• JJ: •

SJBNE{E

ZOOM {e 1 Il

Istražni sudija je pokrenuo istrapu protiv Soldatoyvića zbog osnovane sutmiije da Je izvršio krivično delo pre-

vare u pokušaju ı poreske utajc. Momčilović je OSU

njičen za krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

Kako "Svet" nezvanično saznaje, vlasnik zlatare, OLHver Soldatović nije Još uvek saslušan pred sudijom jer Je hitno prebačen u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenop stanja. Ako Je verovati našim izvorima u MUP-u, zlatar je prethodno preživeo brutalnu policijsku torturu, da bi sve priznao, pa nije bio u stanju da bilo šta izjavi.

U krivičnoj prijavi, podnetoj istražnom sudiji od strane. beogradske policije stoji: "Soldatović je lažno prijavio oružano razbojništvo u zlatari kako bi od osiguravajućeg društva naplatio odštetu od 750.000 nemačkih maraka. Nakit je prethodno odneo Kod prijatelja i zamolio ga da mu zlato pričuva Jer nekoliko dana neće biti u Beogradu, a i radnja mu je loše obezbeđena". Sumnja se da je Soldatović u zapisniku o priJavi štete naveo kako je sa Mombčilovićem zaključio polisu osiguranja od 15. februara do 106. maja ove godine. Međutim, 17. maja, priJavio Je policiji da mu Je neko obio BMW odnevši pr tom dokumentaciju o poreklu zlata.

Policija sumnja da Je Damilo Moinčilović, u rubrici o

količini osigurane robe uvećavao podatke tako da je osigurana mnogo veća količina zlata od postojeće u Soldatovićevom posedu. Inspektori su inače pronašli 8 kilograma i 873 grama zlata u stanu Soldatovićevog — prijatelja, što Je, kako stoji u prijavi, verovatno "prava količina".

AGENT DDOR-a

ĆUTI

Dakle, pakleni plan nije uSpeo, ako Je uopšte postoJao. U čitavo) gunguhi, SUP Je došao do saznanja da je Soldatović sam iščupao telefonski kabl (policiju je pozvao sa mobilnog telefona), ispreturao radnju ı povrh svega — sam sebi razbio glavu udarajući je o ogledalo. Na teret mu je stavljeno ı neprijavljivanje zaposlenog radnika — u ovom trenutku nebitan "zločin" — čime je oštetio državu neplaćajući porez u vrednosti od 4.660 dinara. :

Raspitujući se u upućenim krugovima o Oliveru Soldatoviću. "Svet" Je došao do saznanja da Je on Jedan od veoma bogatih žitelja glavnog grada. Pored zlatare, poseduje odnedavno ı privatnu avio-kompatiju koja Je, do sada, kupila Jedan

9

43

avion manjeg "gabarita". Niko nikada nije sumnjao da će mu na pamet pasti ovako nešto, kažu upućeni.

Agenta Osiguranja DDOR "Novi Sad" Danila Momčilovića našli smo u njegovom stanu (gde mu je ujedno ı kancelarija) u Južnom bulevaru. Ljubazno je odbio da govori za novine.

"Verujte, i nemojte mi zameriti — nisam irenutno u situaciji da vam bilo šta kažem. To ne može ni moj advokat. Cenim vaš list, ali zaista ništa ne mogu reć ći" rekao nam je Momčilović.

Pričajući sa komšilukom, doznali smo da se Momčilović skoro doselio. Pre godinu dana oženio se ı iz Novog Sada prešao u Beograd. Stan im je veoma mali, nikada nisu ostavljali utisak porodice koja raskošno Živi tvrde stanari.

Mnogi od upitanih su nam kazali da su uvereni kako iza svega ovoga stoji "neka ujdurma".

Jedan od Momčilovićevih prijatelja, pak, kratko nam je odbrusio: "Sve što su novine pisale o ovom slučaJu, jeste Jedna neviđena poluistinita svaštara".

Sta Je tačno u toj svaštari, po, svemu sudeći, pokazaće istražni organi.