Svet

oalicioni, marketinški i svi prateći treninzi za predstojeću izbornu utakmicu u punom su jeku. Pored učestalih javnih aktivnosti mitungaške a ı propagandne prirode (od tribina ı opozicionih zborovanja, do ubrzanog i obilatog učlanjenja svežili Mladih socijalista). sprovode se 1, više-manje, tajna spremanja unutar svih stranaka. Kadrovske komisije rade ubrzanim tempom, lome se karijere ı ambicije pojedinaca, merka se cena svakog imena ı funkcije.

Značajan deo u analizi ı pripremanju taktike za nastupajuće izborno takmičenje zauzima procena raspoloženja Javnog mnjenja. Sa tim ciljem nedavno je jedna od Jačih opozicionih stranaka od agenc1je INPRES T.D. naručila anketu sa dvadesetak interesnih sfera.

Pošto naručilac nije bio u potpunosti zadovoljan rezultatima — što ı mje iznenađujuće — komipletan sadržaj ankcte verovatno nikada neće biti predočen javnosti. a ı ovo što se dozirano., preko izuzetno poverljivih izvora. pušta u odabrane medije, može da posluži tek kao Jedan od orijentira za neko buduće vreme u kome će se (tome se svi nadaju) stvarı značajno izmeniti. Bilo kako bilo. na osnovu odgovora tačno Miljadu ispitanika, agencija INPRES T.D. sačmila je nekoliko tabelarnili prikaza koji u procentima pokazuju trenutno stanje njihove poliučke

volje.

Najinteresantniji deo odnosi se na međustranački rejting. (Pogled na tabelu daje mogućnost ı da se nasluti ko je naručilac ankete, s obzirom na to da on ne želi da otvoreno ponudi ove i kompletne rezultate.) Elem, raspoloženje upitanih glasača, na pitanje za koga bi u ovom trenutku glasali, izgleda ovako:

- SPS LO -– SRS 8,6 — DS 759 — DSS 6,8 - JUL 339 — SPO 359

Na žalost, naručilac nije tražio, iako se to očekivalo, pokazatelj odnosa javnosti prema koaliciji, koja je do sada najaktivnija u predizbornim delatnostima.

Kao što se može videti, u odnosu na neke ranije ankete slične ili iste vrste, velikih promena nema. To naglašava i agencija INPRES T.D., sa opaskom da je njeno prošlogodišnje (septembar mesec) ispitivanje dalo tek nešto malo drugačije rezultate. Na osnovu toga, može se zaključiti da ni krupne promene dejtonskog tipa ı novi pokušaj okupljanja opozicionih stranaka nije poremetio davno ustanovljene odnose na našoj političkoj sceni. Kompleksno ı osetljivo pitanje "zašto je to tako”. ostaće kao prioritetni zadatak našim mudri političarima, kojima bi odgonetanje tog srpskog Gordijevog čvora razrešilo političku budućnost.

Interesantni su i rezultati pojedinačne procene mogućeg uspeha vodećih stranačkili lidera.

- Milošević 26 Koštunica 9:2 Dinđić 9

- Sešelj 6.6

Na tvrd odtjovor

SPS-a da od posla nema ništa odgovorio onako kako jednom radikalu i pristoji tvrdo! Nema cile mile. Bez stana, nema ni promene Ustavnih zakona, pa nema ni novortj mandata za Slobu! Tako treba! Racun mora da se plati, pa

makar ko da ga ispostavig.

— Drašković 6,4 S obzirom na to da anketa nije ponudila

neka krupnija iznenađenja, njeni rezultati biće ubrojani u korpus ostalih, vrlo brojnih ı ne odviše pouzdanih, parametara na osnovu kojih treba praviti strategiju nastupanja na sledećim izborima.

Ovaj pokušaj pipanja pulsa javnosti nije

mnogo ohrabrio stranku koja ga je inicirala. Ipak, sa strane gledano, opoziciji u celini, a samim tim 1 toj stranci, OVI rezultati ne bi trebalo da izgledaju suviše crno. Kad se sagleda šta se sve događalo i kakva politička zasićenost ı apatija vladaju, gotovo svi koji su pomenuti u anketi moraju biti zadovoljm.

E, sad, da li narod treba da bude

zadovoljan, to je drugo pitanje. Odgovor će dati izbori, kad ih bude.

PARTNERSTVO ZA

ANJE

Vreme ističe a Demokratska stranka

Srbije Još bira partnera za sledeći ples. Iz Koštuničine perspektive izbor nije lak. Naprotiv, svodi se na ono: šta god da uzmeš — kajaćeš se.

S Jedne strane, DSS može lepo ı

perspektivno da se udomi u koaliciju sa DS ı SPO. Razgovori o toj temi – doduše, pod firmom priče o oživljavanju ideje Demokratske altıjanse (ako se neko seća šta Je to) – između Koštunice ı Đinđića opet su zaživeli upravo u trenutku kad se otvoreno najavila koalicija DSS -— SRS. Đinđić, verovatno, nije imao mnogo novih reči za svog starog demokratskog saborca. I nema šta da se priča, osini o cem.

Tačno se zna šta ko može da ponudi. Điuđić Koštunici nudi miku spasa od

tavorenja ia margini političke scene. To je

FOTOGRATIJA NEDELJE: Drašković i Pešićka u strastvenom zagrljaju na mitingu u Kraljevu (snimio: M. Petrović, DT)

više nego povoljno, s obzirom na perspektivu haosa ı propadanja koja očito preti Demokratskoj stranci Srbije. Naravno, Koštunici Je Jasno da odbijanjem ulaska u zajednički voz sa Đinđićem, Draškovićem ı Pešićevom ostaje na vetrometini, bez velikih izgleda da nađe mesta glavi. Svestan onoga što čeka svakog preterano probirljivog ženika, Koštunica će morati da smogne snage za kompromis sa tim, Jedinim načinom koji ga ostavlja u političkom životu. Naravno, time će nestati ı poslednja priča o njegovoj stamenoj doslednosti, vlastitim principima političkog delovanja, o njegovim kao hrid · čvrstim stavovima, pogotovo nacionalnim. Od toga danas hleba nema.

Zna to ı Sešelj.

Zato Koštunici spušta cenu. Radikali uveliko trijumfalno najavljuju koalciju sa DSS, ističući svoju velikodušnost što ıh uopšte primaju u svoje osvećeno društvo. Ni cena mije mala. Od eventualnog glasačkopg tala, SRS bi dobila 70 odsto, a DSS 30.

Pored namere da taj odnos preformuliše u svoju veću korist, Koštunica neminovno mora da ima na umu i štetu koju će dugoročno stvoriti prihvatanje koalicije sa radikalima. Kao iskusan ı ozbiljan političar, on odlično zna kako su se proveli svi Sešeljevi politički partneri. Sa takvim iskustvom, dobro se treba čuvati takve saradnje!

Kome će se carstvu privoleti, Koštunica će morati vrlo brzo da preseče. Kampanja Je, sudeći po opozicionmn mitinzima po Srbiji. uveliko odmakla, a DSS tavori po strani, daleko od medija ı interesovanja Javnosti, na pola puta od SRS do DS.

Zrelo je, što bi rekao Koštunica.

I0.6.1996. Svet

arpicaayobnceorOcO

Boa YagpdOdOrV Oe

NOVA CENA STAROG

GLAMOCANINA

Sednica Saveznog parlamenta, predviđena za kraj maja, morala je da bude otkazana iz neočekivanog, ali nezaobilaznog problema, zbog — Jove Glamočanina. Poput najmlađeg Topalovića, "maratonac" Jova je Kontiću lupio šakom o sto i rekao: E, ne može više ovako!

Istog dana, na redovnoj konferenciji za štampu Radikalne stranke "Nikola Pašić”, Jova Glamočanin je obavestio Javnost ı Kontića da neće više podržavati predloge zakona režimske koalicije SPS-DPS. "Ja neću, a ostali naši članovi neka rade kako im je volja" — odsekao je Jova i drastično podigao cenu.

Kao što je to praksa u političkom radu jugoslovenskih stranačkih aktivista, iza takve principijelnosti — kako saznajemo 1z pouzdanog, vrlo konspiratiynog izvora opet stoji cenkanje. Naime, Glamočanin je jasno zatražio da Vlada obezbedi specijalizaciju jednom njegovom članu, kao ı niz sitnijih ustupaka reprezentativne prirode, dok ie za sebe zatražio Još jedan stan, pošto — kako saznajemo — prvi koji je dobio namerava da pretvori u poslovni prostor.

Na tvrd odgovor da od posla nema ništa, Glamočanmi je odgovorio onako kako jednom radikalu i pristoji – tvrdo! Nema cile – mile. Bez stana, nema ni promene Ustavnih zakona, pa nema ni novog mandata za Slobu!

Tako treba!

Račun mora da se plau. pa makar ko da ga Ispostav1o.

r7

avans

Japsed

# \ i