Svet

ž

| 69%

Olga 0

Svet IO. 6. I996.

r

MOVAČCEVIĆ, portparol SPO

+ Šta podrazumeyate pod 'preduslovima za ekonomski oporavak zemlje?

Polazeći od činjenice da ova zemlja raspolaže sa značajnim privrednim potencijalima i resursima i da je dobar deo tih potencijala van funkcije. da se dobar deo nekontrolisano troši, odnosno nedomaćinski gazduje i da je značajan deo tih potenci'jala u funkciji očuvanja ı zaštite političke vlasti, Jasno se nameću odgovori.

S obzirom da znamo, sa ko-

- jim privrednim potencijalom ı _ Tesursima raspolažemo,

- treba -dati odgovor. kako ih treba ko-

" ristiti, radi stvaranja novih ma-

terijalnih vrednosti, a koje će isključivo biti u funkciji egzistencije čoveka. odnosno naroda.

Normalno bi bilo očekivati : od svakog sistema državne vlasti, da je ciljna grupa tog sistema egzistencija sopstvenog naroda. To podrazumeva da se sistem - vlasti “mora staviti u funkciju

_ čoveka, odnosno naroda. Taj

cilj se ne može ostvariti u daaašnjem Vremenu. bez demokratizacije društva, a pod demokratizacijom društva podrazumevam slobodnog čoveka kao osnovnog subjekta društva u kome

~ je on kreator ı stvaralac novih

___vrednosti. To znači. da bi čovek

bio u funkciji stvaranja. mora biti slobodan. slobodan da stva-

SB aaa ORRRRORIPNIK,

ae paaaaaapinaea ateanı

ra ı slobodan da raspolaže dobrima koje je stVOTIO.

Da bi se zadovoljio ovaj faktor, politika se mora staviti u funkciju. privrede koja Je Jedini izvor egzistencije čoveka.

To podrazumeva da je neophodno izgraditi osnove privrednog sistema koji, po mom mišljenju, treba da se zasniva na:

— demokratizaciji kapital-odnosa. odnosno pravu na vlasništvo nad kapitalom.

– liberalizaciji tržišta, roba, rada ı kapitala,

— svođenje društvene potrošnje na nivo koji ne ugrožava privredni rast ı raZvVoJ,

— sistem vlasti staviti u funkciju regulatora privrednog sistema, bez prava na političku zloupotrebu privrede.

Ispunjavanjem ovih uslova stvorili bi se preduslovi za ekonomski oporavak privrede. a samim tim ı ekonomsku motivisanost naroda za rad.

Sigurno je gospodine Kovačeviću da Vaše pitanje zahteva daleko više prostora, nego Što mi je dozvoljeno ovim putem. zato sam odgovor morao maks!-

malno sažeti.

+ Kakve su mogućnosti političkog delovanja van političkih stranaka?

Politička stvarnost SOVOTrI, da su vrlo male mogućnosti političkog delovanja ı parlamentarnih političkih stranaka koje su u opoziciji vladajućoj partiji, a mogućnosti samostalnog političkog angažovanja su daleko manje.

Politička nezrelost koja vlada na ovim prostorima, sa vrlo izraženim nedostatkom demokratske svesti u društvu kakvo je naše, ne dozvoljava plasiranje novih pojitičkih ideja putem samostalnogz političkog angažovanja. Individualno političko angažovanje je u direktnoj korelaciji sa nivoom stvarne demokratizacije društva.

DANILO, PANTOVIĆ, poripnrol JUL-a

+ Ako ste vatreni branilac Avramovićevog programa, kako objašnjavatc deo tog Programa koji predviđa otpuštanje milion radnika? Da li Vi ili Vaša korporacija nudite neko

fie

ddeazoi

Š i

(iORSn; MespiL Wabašcik arapi

rešenje pitanja radnika koji bi

trebali da budu otpušteni? Gospodine Pantoviću, kao

prvo, nisam vatreni bramilac

Avramovićevog programa. jer na isti imam dosta primedbi ı dosta sugestija za njegovu dogradnju. Kao drugo. gospodin Avramović nije razrešen dužnosti

guvernera Narodne banke Jugo-

slavije zbog ekonomskog programa. Kao treće, gospodin Avramović je razrešen sa te dužnosti zbog njegovog političkog delovanja van sistema vlasti. Moje gledanje na stvarnost jeste da, programe koji daju rezultate i ljude koji su tvorci tih programa ne treba smenjivati, naprotiv treba ih čuvati.

Imali smo mi šanse SOSpOdine Pantoviću, da danas imamo milion radnika akcionara, materijalno obezbeđenih ı motiv!sanih za rad, umesto što Imamo armiju od milion neradnika koji se objektivno moraju otpustiti.

Ja se zalažem za takvu transformaciju društvenog kapitala, gde će radnici koji su stvarali taj kapital, biti većinski vlasnici tog kapitala.

Mislim da se JUL. kao politička partija koja se pojavljuje kao zaštitnik radničkih ınteresa, treba opredeliti za radničko akcionarstvo u postupku transformacije društvenog kapitala.

Od radnika je otuđen kapital koji su oni stvarali, a samim tim su izgubili mogućnost upravlja-

nja nad tim kapitalom. što nas je dovelo, dobrim delom. u situa-

Pantović, Aleksandar * Stefanović, Slobodan _ Jović, Marko Lopušin

ciju da objektivno treba otpustiti milion radnika.

Moje mišljenje je, da država u svim društvenim preduzećima koja su nerentabilna ı neproduktivna treba da sprovode postupak sanacije, ukoliko ima ekonomske opravdanosti za sanaciju, odnosno, postupak stečaja ukoliko ta preduzeća nemaju perspektivu, odnosno njihovi proizvodni programi nemaju tržište, nemaju kupce.

Ukoliko se ovaj postupak ne sprovede, preti opasnost i zdravom delu privrede da doživi istu sudbinu.

U Korporaciji "Vik", programski smo se opredehli da svaki zaposleni mora za sVOj radni vek. kroz proširenu reprodukciju, da reprodukuje tri nova radna mesta. Za poslednjih pet godina, broj zaposlenih u Korporaciji "Vik" je udvostručen.

Osnove poslovne poliike smo razvijali baš na radničkom akcionarstvu gde. danas, imamo preko 400 akcionara radmika ı kao suvlasnici kapitala imaju

o