Svet

Svet I0.BG.1996.

EP DE LU Bleksa Šljivančanin

edavno Je, na kon godinu ipo dana funkcioni- sanja, "tehnička koalici-

raskinuta ja" Reformmske demokratske stranke Vojvodine ı Socijalističke partije Srbije. Reformisti su odlučili da uskrate svaku dalju podršku partiji

na vlasti, a svi članovi

RDSV koji su se nalazili na funkcijama u ızvršnoj vlasl u Pokrajini ı Novom Sadu podneli su neopozive Ostavke. U namern da saznamo pozadinu čitavog ovog slučaja. zamolili smo za intervju Aleksaudra Popova, predsednika Izvršnog odbora Reformske demokratske stranke Vojvodine.

+ Gospodine Popov, bilo bi dobro da nam na samom početku ovog razgovora objasnite zašto je RDSV raskinula "tfebničku koaliciju" sa SPS-om?

Direktan razlog za napuštanje ove koalicije bilo je smenjivanje guvernera AVramovića. Mi smo tada konačno uvideli da vladajuća ekipa nema iskrenu nameru da izvrši privatizaciju 1 Sprovede neke reforme koje bi popravile situaciju u zemlji. Moram Vas podsetiti da smo mi počeli saradnju sa SPSom da bismo podržali reforme ı da bismo podržali miroljubivu politiku koju je u to vreme vladajuća partija počela da zagovara. Tada je Avramović postao guverner, stabilizovan Je dinar, najavljene reforme ı privatizacija... Sve su to bila ı naša programska opredeljenja. Međutim, kako Je vreme odmicalo, stvari su počele da se menjaju nagore. Nije se sprovodijo gotovo mišta od onoga što je najavljivano. Treba napomenuti da smo mi još nekoliko meseci pre Avramovićevog smenjivanja počeli razmatrati efekte našeg učešća u ızvršnim orgauma vlasti u Pokrajim ı Novom Sadu. Bili smo vrlo nezadovoljni odredenim potezuna vladajuće ckipe. Rušcnje guvernera Avramovića u

A

"Prvi pu? je reformc srušernci kade je smenjen Ante Markovic, šada je propala i pos ednja prilike da se spreči ra?ž. Druge mosgsucmnes? se pojavila delasicom Milema Pamičć, koji je bio čevek rofl čijeg oče! i koji le takođe, najuavlji ivao privafizaciju i reforme. Pomislili smo · da je Dragoslav Avramović šreće prilika; međdušim, sadu je i on srušen" RAR RUR IT OBE KOTOR a E A Aaa VKI Skupšuni Jugoslavije predstavljalo Je poslednju kap. Smatramo da Je OVIm ČIIOII po treći put srušena reforina. Prvi put je srušena kada je

sa SPS-

LEKSANDAR POPOV predsednik Izvršnornj odbora Reformsko demokratske stranke Vojvodine. za "Svet" govori o tome zašto je RDSV raskinula koaliciju m na pokrajinskom i

gradskom nivou:

"oaaakaens

smenjen Ante Marković, tada je propala ı poslednja prilika da se spreči rat. Druga mogućnost se pojavila dolaskom Milana Pamić, koji je bio čovek drugačijeg profila i koji je, takođe, najavljivao privatizaciju ı reforme. Pomislili smo da Je Dragoslav Avramović treća prlka; međutim, sada Je ı on srušen.

+ Kako će, po Vašem mišljenju, sada funkcionisati vlast u Novom Sadu i Pokrajini?

Na to pitanje Je u OVOm trenutku vrlo teško odgovoriti. Na prvim sednicama Gradske ı Pokrajinske skupštine našim predstavnicima će biti usvojene ostavke. Kao što znate, socijalisti ne mogu sami da vladaju. Dola21, međutim, letnja pauza nakon koje će situacija biti mnogo Jasnija.

+ Glavni odbor RDSV smatra da je trenutna situacija u Jugoslaviji (samim tim i u Novom Sadu i Pokrajini) katastrofalna. Osećate li, kao dojučerašnji koalicioni partneri SPS-a, bar deo odgovornosti za takvo stanje?

Ne možemo deliti odgovomost za sve negativne stvari koje se dešavaju u ovoj zemlji. Mi, jednostavyHO, nismo učestvovali u donošenju odluka. Nismo učestvovali u zakonodaynoj vlasu. Samo smo participirali u izvršnoj vlasti sa po tri milistra ı sa nekoliko pomoćinka ministara. To je sve bilo na lokalnom nivou. I vojvođanska Skupština se nalazi na lokalnom miivou. Prema {oTC, IDOŽCINO SNOSI OdgoVOTnOSI salo u [OJ proporciji. Medutim, ne sme se IZgubiti iz vida da sino uešio ı

uradili. To se posebno odtno-

si na našep ministra saobraćaja Tešića. Pored toga, naši predstavnici u IZVIŠnIm OTganima ukazivali su na pro-

" vincijalizaciju Vojvodine ı

sve posledice takvog njenog položaja. Dokazivali su da izjednačavanje nivoa VoOJVOdine i juga Srbije ide na štetu Srbije, da put u Evropu ide preko Vojvodine.

•+ Tokom lefa 5. RDSV je odigrala vrlo značajnu ulogu u zaštiti nacionalnih manjina.

Posle onog sirašnog iZgona iz Krajine ovde se našlo preko 100.000 n>srećnika koji su ostali bez igde ičega. Režim nije odreagovao na pravi način, a verovatno nije bio ni spreman za tako nešto. I vrlo brzo su počele da se dešavaju neke neželjene stvari u mestima u kojima su Hrvati činili većinu. Došlo je do incidenata u Petrovaradinu, Kukujevcima ı nekim drugim mestima u Sremu. Tim prognanicma je neko jednostayno dao spiskove kuća u kojima su živeli Hrvati. Počeli su da upadaju u kuće ı napadaju hrvatsko stanovništvo. Mi smo onda enerpično zahtevali da specijalci ı druge suage reda

reaguju i zaštite te ljude.1 u.

tome su postignuti vrlo dobri efekti. Ne kažem da je postignut pun cfekat, jer su ovi incidenti ipak uticali na to da se u pojedine ljude uvuče strah. Bez obzira što mm je bila obezbeđena fizička sipurnost, neki od njih su sc kasnije isclili.

+ Da li sa ove vremenske distance odluku o stupanju u "tfelmičku koaliciju" smatrate štefnom”?

Mislim da nije bila štetna. Nije bila štetna, Jer Ino mi učinili sve ŠUO sio Inopli.

- ALEMSANDAR POPOV (RDSV): ZAŠTO SMO RASKINULI KOALICIJU SA SOCIJALISTIMA

O O an

Mislim da bi politička scena Vojvodine bila mnogo lošija da nismo uradili ovo Što jesmo. Smatram da bi ı situac1ja u Novom Sadu bila gora da nismo stupili u ovu koaliciju. S druge strane, treba da znate da se ljudi uče vlasti. Verujem da ćemo mi jednoga dana postati vladajuća stranka, makar u Vojvodini, kad Vojvodina postane ono što treba da postane, ne drŽava, nego jedna moderna evropska regija. Stoga mi naše ljude moramo pripremati za vlast.

+ Smatrate li da bi SPS što pre morala da ode sa vlasti. Verujete li u njihov poraz na sledećim izborima? Nisam prorok, ali mislim da bi bilo dobro da odu. Da konačno dođe jedna ekipa koja je, pre svega, odgovorna, koja zna da radi i koja je pod kontrolom.

+ Kakvo je Vaše mišljenje o novom izbornom zakonu? On je donet zato što vladajuća stranka nije bila sigurna da će po starom zakonu obezbediti sebi većinu. Zbog toga Je išla na povecanje broja izbornih jedinica i faktički proporcijalni sistem pretvorila u većinski. Time samo tera opoziciju aa Veće okupljanje.

+ Verujete li u jedinstYo Opozicije?

Svi govore o jedinstvu opozicije, svi smatraju da se ona mora ujedimti, ah pogledajte šta se u praksi događa. Pogledajte šta se dogodilo sa alternatynim parlamientoi. Cim sc došlo do konkretnih stvari, videlo sc da to ne funkcioniše, Ne niogu, ma primer, na Zakon o manjinama na ISL način rča-

MIR, REFORMA 1 VOJVODINA: Aleksandar Popov

govati DZVM ı radikali. Neke su se stranke već izjJasnile da idu same na izbore, tako da je kompletno ujedijenje opozicije nemoguće, ali postoji mogućnost stvaranja Vedih koalicija.

+ Postoji li mogućnost da RDSV pristupi koaliciji "Partnerstvo za promeTe Konkretnih · razgovora još nije bilo. O mogućim koalicijama se, naravno, TaZmišlja. Međutim, mislim da je rano govoriti o tome. Vi znate da se kod nas u Srbiji većina stvari desi u minut do dvanaest.

+ Znači, za sada ste u koaliciji samo sa Demokrafskim centrom?

RDSV je postala kolektivni član „Demokratskog centra. Ova odluka je doneta na pretposlednjoj sednici Glavnog odbora. Postoji ı jedna klauzula u kojoj se kaže da će najmanje godinu dana RDSV zadržati kompletno svoju infrastrukturu, svoj Statut, program... Vreme treba da pokaže da li je ova kombinacija dobra ili nije. Posle godinu dana mi ćemo doneti konačnu odluku. RDSV je, inače, od osniyanja stranka centra ı mislim da bi i u narednom periodu trebalo raditi na učvršćivanju te limje.

+ RDSV, dakle, ostaje dosledna svojim programskim načelima.

Ne odstupamo od njih mi za jotu. Mir, reforme ı Vojvdina kao jedna moderna evropska regija u kojoj vladaju demokratija ı prosperitet OStaju naša programska opredeljenja .