Svet

Silovana u prepunom liftu!

"Bilo je užasno... osetila sam oštricu noža na svojim leđima. Nisam smela da ispustim glas, kamoli da uzviknem: ТЈротос!’", počela je svoju priču vidno potrešena Pamela Pauel (29). Kratko nakon što je bila žrtva silovanja u prepunom liftu, mlada Australijanka se odlučila da iznese svoje tragično iskustvo u jednom lokalnom časopisu i njime, kao poukom. pomogne drugim ženama da ne dožive isto. Pred kraj prošle godine Pamela je krenula u jednu od velikih sidnejskih kompanija. Posle ulaska u luksuznu zgradu uputila se ka jednom od šest liftova. Strpljivo je sačekala dok nije primio sve putnike koji su je bukvalno pritisuuli uza zid. Situacija u kojoj se našla. uobičajena za velike gradove. nije je posebno uznemirila pa tako nije obratila pažnju na mišićavog muškarca u kožnoj jakni priljubljenog uz njen bok. Vrata su se zatvorila. lift je krenuo i dok su se putnici još uvek vrpoljili zauzimajući najkomotniji položaj, Pamela je osetila vrh noža u svojim rebrima. Neprijatan zadah joj je dopro do nosnica i začula je reči: "Da se nisi usudila da pisneš! Vikneš li, prosuću ti utrobu!" Potom joj je podigao suknju, šapućući joj sve vreте da hoće samo da je voli i da je, ako bude mima. neće povrediti. "МоШа sam Boga da bar neko primeti šta mi se događa. Ni sada ne mogji da shvatim da čak i oni koji su bili udaljeni od тепе bukvalno centimetar nisu ništa posumnjali. To je užasno, naprosto užasno!" Kada je monstrum obavio ono što je .naumio. lift je stigao do 67. sprata. Kao da nije ništa bilo. elegantno je izašaOj ostavljajući za sobom svoju žrtvu i preostale putnike. Citavih 15 minuta, uz plač i krike. Pamela je pokušavala da skeptične putnike i obezbeđenje zgrade übedi da je bila žrtva silovanja. No, izgubljeno je dragoceno vreme i nasilnik je bio van domašaja. Potom su je odvezli do bolnice gde je pregledom potvrđena istinitost njene priče. Pošto nije zadobila teže fizičke povrede, otpuštena je kući da se sama bori sa pretrpljenom traumom. "Policija još nije uhvatila ovog monstruma i sigurna sam da on i dalje sprovodi svoju gnusnu, bolesnu praksu". kaže Pamela Pauel. "Želiin da sve žene budu svesne da nisu više sigurne ni na jednoin mestu niti u jednom momentu - čak ni kada su njihovi Irližnji’ pored njili. Tragično je to saznanje da niko neće dići ni mali prst da vam pomogne u nevolji. Moje iskustvo, kao i iskustvo mnogih žrtava silovanja bi trebalo da nas konačno natera da prestanemo prećutno tolerisati ovu vrstu zločina. Krajnje je vreme da se razljutimo i zatražimo bolju policijsku zaštitu i strože zatvorske kazne. Učiniću sve što je u mojoj moći da poštedim bilo koju ženu ovako tragičnog iskustva", odlučno izjavljuje Pamela Pauel.

„MOLILA SAM BOGA DA NEKO PRIMETI ŠTA SE DEŠAVA”: Pamela Pauel

Upoznajte najdosadnijeg čoveka na svetu!

Zasigurno ste, barem jednora. pomislili o nekom vašem prijatelju. poznaniku ili kolegi: "Bože. ovo je najdosadmja osoba koju znam!"

* Provodi večeri štrikajući, a u pauzama ove delatnosti, hvatajući moljce u. svom ormaru.

Verovatno to mišljeuje delite sa većinom koja čini najbliže okruženje dotičnog "daveža". No, manje je verovatno da će se nosilac tog epiteta složiti sa varna. Pošto se ipak radi o subjektivnom mišljenju i jedne i druge strane, argumentovano übeđivanje ne donosi rezullat i intercsani-

nijem delu čovečanstva ostaje samo da izbegava onaj manje animativau đeo. Ipak. ono što je za većinu razlog za sramotu. za Amerikanca Lesa Makstona (43) je titula najvećeg gnjavatora na planeti izvor ponosa. Gospodin je ovu "laskavu" titulu dobio na nedavno održanom takmičenju za najdosadnijeg čoveka na svetu. Konkurencija je bila izuzetno jaka a broj takmičara. njih 1.376. pokazuje verovatno koliko su Amerikanci iskreni prema sebi. te se ne libe da priznaju svojemaue. Pogo-

* Glanca svoje crne cipele 17 puta nedeljno da bi imale savršen sjaj-

tovo. kada se one mogu dobro unovčiti. Nagrada koju je dobio Les. kao prvoplasirani, iznosila je 10.000 dolara.

* Sakuplja prazne kutije od voska za poliranje nameštaja, krpe za brisanje prašine i gumice za tegle ne duže od 5 cm.

Lista aktivnosti koja je ovom američkom obućaru donela übedljivu pobedu je sledeća: ♦ Les provodi večeri štrikajući, a u pauzama ove delatnosti. hvatajući moljce u svom ormaru. ♦ Glanca svoje crne cipele 17 puta nedeljno da bi imale savršen sjaj.

♦ Sakuplja prazne kutije od voska za poliranje nameštaja. krpe za brisanje prašine i gumice za tegle ne duže od 5 cm. ♦ Pretplatio se na 11 industrijskih časopisa, od kojih je jedan iz oblasti proizvodnje veštačkih đubriva. ♦ Poslednjih 11 godina Les je proveo pišući. brišući i ponovo pišući knjigu pod naslovom "Ljubitelji ptica koje bih voleo da upoznam". ♦ Na njegovim policama se nalazi kolekcija od preko 300 knjiga i brošura o šrafovima i ekserima. Sam ih je prikupio na hiljade.

* Pretplatio se na 11 industrijskih časopisa, od kojih je jedan iz oblasti proizvodnje veštačkih đubriva.

♦ Obožava da kupuje polovne video-kasete sa filmovima iz tridesetih. U stanju je da najomiljenije od njih gleda svako veče u toku jedne nedelje. ♦ Sebe smatra stručnjakom za odgajanje obične zelene salate, koja je na njegovoj trpezi svaki dan zastupljena u svakom obroku. "Znam. dosadan sam, ali sam vrlo ponosan na to. Neki Ijudi možda žive uzbudljivije živote. no, ja za to uopšte ne marim. Samo mi dajte neku dobru knjigu o šrafovima ili khipko vune i igle. i ja ću biti najsrećniji na svetu. Sve što radim, apsolutno me ispunjava. Ushićen sam što sam spoznao svoje pravo ja i što to mogu da budem svaki dan". zaključuje Les Makston. Sudija koji je iz užeg izbora takmičara izdvojio Lesa i doneo odluku o njegovom proglašenju za pobednika, kaže: "Могат da priznam da je to bilo najdosadnije iskustvo mog života. Nisam znao da li da se smejem ili plačem. Na krajti sam, ipak. počeo da se smejem. ali kroz suze."

* Poslednjih 11 godina Les je proveo pišući, brišući i ponovo pišući knjigu pod naslovom „Ljubitelji ptica koje bih voleo da upoznam”.

42

17. 2. 1997. Svet