Svet

li. i na taj način nismo učinili svojoj domaćici ništa neprijatno". Jedan od prisutnih hovinara "Politike” je nagađaO: "Upad studenata je naručena stvar. jer se ne bi moglo desiti da stotinak Ijudi uđe na jedan ovakav skup pored toliko policije u Beogradu". Mogli su se čuti i komentari da su studente "navukli provokatori u njihovim redovima da naprave ovakav skandal, da bi se razbio studentski pokret". Cim su studenti upali. neko je pustio "buvu" da su među Tanjugovim novinarima počele konsultacije kako da se plasira vest o tome da su akademci došli, zapravo, da pruže punu podršku mudгој i mirotvomoj politici nove ministarke, koja je otvorila vrata, kako je rekla, svog Ministarstva i za režimske i za one druge medije. Ovakvom scenariju špekulisalo se u krugu oko direktora Tanjuga Zorana Jevđevića (koji će. možda, dok izađe ovaj broj "Sveta" već biti direktor RTS-a umesto Dragoljuba Milanovića, ako je suđiti prema glasinama o ovom transferu na prijemu ministarke informacija), pogodovao je i sticaj okolnosti da u atrijumu Muzeja u trenutku skandala nije bilo kamera RTS-a, TV Politike i drugih TV-kuća. izuzev kamera NTV "Studija B". jer su svi drugi otišli da montiraju priloge za udarne vesti o iKpešnom prijemu koji je bn * P' 'čc, l 11. I S ea>o\ a.

Ekipa„Sveta” istražila je šta se dešavalo iza kulisa i ko je režirao skandal na prijemu republičke ministarke informacija Radmile Milentijević u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu

GOSTI BACALI OSTATKE HRANE I PIKAVCE U ISTORIJSKE EKSPONATE LILI MILANOVIC SE NIJE ODMJALA OD UfflOßlLN@® Д FAMOZNJIJ KHRAS JOVOVIC DOSAO NEROZV'ANj!

Na skupu je kao nezvani gost. nakon najezde studenata, ostao samo Miodrag Gavrilović, jedan od prvaka studentskog pokreta, da se übeđuje sa novinarima i "Ekspres politike" kako su akademci u pravu. Sinu narodnog poslana DS Slobodana Gavrilovića. nije bilo pravo što je ministarka Milentijević potcenila ovu "grupicu" studenata, rekavši da "ogromna većina od 85.000 akademaca na Beogradsom univerzitetu ne misli kao ovi što su upali na prijem. već žele da uče i Srbiju grade znanjem i radom. a ne demonstracijama". Razglas preko koga se ministarka obraćala "grupici’ .oropadnih studenata bio je isključen dok je ona govorila. a uključen je tek kada su studenti već bili izleteli iz Muzeja u istom tempu u kome su se u njemu i obreli. Da je razglas isključen, prva je u opštem krkljancu primetila Vesna Prl ja. ali kada je već bilo kasno. kao što je \eć bilo kasno i da se naredi uključenje tog istog ozvučenja. Prlja je. kao pr\a medu tri pomoćnice Radmile Milentijević (zadužene. valjda.

za strane novinare), podsećaja na uspaničenog sekundanta u "ringu" u kome ministarki nisu bili pruženi ravnopravni uslovi da sa studentima ukrsti "rukavice". "Ponovite to i na engleskom". upućivala je Prlja svoju šeficn, dok je ova hvatala dah između uzaludnog obraćanja studentima i izjave nestrpljivim predstavnicima sedme sile, koji su se na nju lepili u rojevima. Vesna Prlja. donedavna šefica Međunarodnog pres centra, prema nekim prognozama na ovom prijemu. direktna je naslednica Radmile Milentijević u ministarskoj fotelji, bez obzira ko bude na vlasti. Takve prognoze podgrejane su nagađanjima o partijskom prešaltavanju Prlje, koja se sada, navodno. približila JUL-u. ali i podsećanjima na njenu bliskost sa Demokratskom strankom i srdačno pozdravljanje, čak i Ijubljenje, sa Vukoni Draškovićem. liderom SPO-a. kada je održavao konferencije za štampu u Medunarodnom pres centru. Ni Prlja. ni druga pomoćnica Milenti jevićeve.

Ljilja Jovanović, nisu znale ko obezbeđuje ovaj prijem i ministarku. "Pa valjda MUP", rekla je Jovanovićka. I drugi iz Ministarstva informacija očekivali su da taj posao odredi beogradska policija. a "odredio" ga je samo jedan čovek iz obezbeđenja Muzeja na ulazu iz Vasine ulice. On je, da bi se zadimljeni atrijum "izluftirao", širom otvorio vrata na koja sii ušli studenti. Taj čovek je samo poslu.šao naredenje nekoga iz organizac i je.

Ministarku je na prijem dovezao njen šofer i ostavio je na brigu Vladinom protokolu. Ni jednog bodi-garda oko nje nije bilo. "Nemam lićno obezbeđenje, ali se ne bojim studenata, јег su oni, u neku ruku. moja deca, budtići da sam 30 godina predavala na univerzitetu", izjavila je Radmila Milentijević za "Svet". Možda je gospođu ministarku neko trebalo da posavetuje da i nezvane goste posluži srpskim specijaliteti-' ma sa pladnjeva te \ečere.

komentarisalo se u nekim grupicama na partiju. kada je već studentski uragan protutnjao. Ali. bio je jednodušan zaključak, onda se ne bi moglo govoriti o "Slobodi predsednika Slobodana Mtloševića", o kojoj je ministarka zborila svojim gostima, a koju su zajednički demonstrirali i studenti i priređivači partija. Na prijemu se samo LjiIjana Milanović, novinarka RTS-a i supruga direktora državne tele\'izije Dragoljuba Milanovića. služila mobilnim telefonom u jednom kutku muzejskog hola. Studenti su svoje mobilne telefone, koje su dobili od Bogoljuba Karića, ovog puta držali u džepovima. Karić im je podelio petnaestak mobilnih telefona i pejdžera nakon povratka predstavnika Studentskog protesta iz Amerike kada ih je i pozvao u njegovu rezidenciju u Beogradu. Nisu hteli da odu.dok im nije od Karića poručeno da "neće doći zabadava". Na ovom prijateljskom razgovoru Bogoljub Karićje. navodno. izneo studentima da su mu neki američki prijatelji preporučili da beogradskim

akademcima pomogne. "Pritisli su ga u Americi, i valjda su mu zapretili da će mu zasmetati u biznisu, ako nam ne pomogne". izjavio je za "Svet" jedan funkcioner Studentskog pokreta. koji želi da ostane anonirrtan. Bogoljuba Karić je tom prilikom studentima nagovestio i da će se možda kandidovati za predsednika Srbije, pa u tom slučaju očekuje i podršku studenata. Na ovom prijemu je šef dopisni.štva podgoričke "Pobjede" Slavoljub Sćekić. po sopstvenom priznanju, prepoznao kolumnistu novosadskog "Dnevnika" Mira.ša Jovovića, za kojega se nije znalo ni da postoji dok nije u svom komentaru naslovljenom "Od džemperaša do mafijaša" napao cmogorskog Mila Đukanovića. Niko drugi osim Sćekića ne poznaje ovu tajanstvenu ličnost, čak ni ministarka koja se sa njim rukovala, jer joj se lažno predstavio. Na prijem je upao bez poziva. baš kao i studenti. Sninici: Budiinir Ostojić

aSIPAJTE Ml JOŠ JEDAN V15K1...: Zoran i | Jevđević u društvu

Svet 17.3.1997.

9