Topola

45

Miloš Karadjordjeve mošti ispod dveri prenijeti i sahraniti na današnje mjesto i postavio je nadgrobnu ploču sa ovim crkveno-slovenskim natpiso'm:

»Ovdi leže kosti Georgija Petroviča Černago,podavšago serpskome narodu načatok ko izbavleniju u 1804. Ijetu, bivšago po tom verhovnim voždom i gospodarom do 1813. Ijeta togože naroda, a u ovom naveden intrigami neprijatelja srbskih uklonisja u. Austriju, i otuda poslje edinogodišnago aresta preseiisja vo Rusiju, gdje vozmožnoju počestiju ot pravitelstva primljen; no neizvjesno iz kakova uzroka izbježe otuda i vo Serbiju vozratisja i ovdi ot turskago pravitelstva usječenijem glavi života lišisja mjeseca. julia 1817 godine.«

I dan danas narod, vjerujući u moč iscjeljenja,. dolazi u velikom broju do topolske crkve, da se pomoli Bogu nad Karadjordjevim grobom, a Ijeti dnevno sa sviju strana naše velike države dolazi svijet, da se pokloni ne samo grobu Karadjordjevu nego i grobu kralja Petra u njegovoj zadužbini na Oplencu.

Kako je pokojni kraj Petar u svojoj zadužbinl Kraljevoj Crkvi na Oplencu podigao grob za Karadjordjeve mošti i namjeravao svečano prenijeti ih onarrio, ali u tom spriječen bio svojim velikim ratnim pddvizima i smrču, to je Njegovo Veličanstvo, današnji naš vladar Aleksandar 1., dao za svog oca KraIja Petra s lijeve strane onog groba, u koji imaju doći Karadjordjeve mošti, sagraditi grobnicu, u koju če se iz kripte ispod crkve na svečan način prenijeti mošti kralja Petra u isti dan, kad i mošti Velikog. Karadjordja, razumije se: iz njegove zadužbine topolske crkve.

U porti topolske crkve više oltara nalazi se starinsko groblje a u tom groblju naišao sam na grob Karadjordjeve kčeri po imenu Poleksije, u kojem leži i njen mladjani sin Stevan. Nad tim grobom stoji oval zapis: