Trgovinski glasnik

Б ;ј 152

/

(ЛЉНСКН ' Л/ ,СНИ1

Странз 5.

по коме уговорене силе сматрају као начело, да између њих не могу да настану непријатељства, пре него се противна страна у облику образложеие објаве рата извести, ни пре него се преда ултиматум са условном објавом рата. Нота аустро-угарске владе не садржи ни образложену објаву рата ни ултиматум с условном објавом рата. Она не вели ништа о томе какве ће последице настати, ако српска влада не би у одређеном року одговорила или би постављене услове одбила - " Добро је причувати нас, да се Аустрија, и преко обавезних одлука хашке конференције, не угледа на — Јапан. ПОЕНКАРЕ У РУСИЈИ. Одлазак Поенкареов. Петроград 11. јула По свршеном рунку на броду „ Француска “, на коме су учествовали: Цар, царица велики кнежеви и великс кнегиње и вели кодостојници, председник француске републике г. Поенкаре отпутовао }е око 10 и по часова зо Шведску у пратњи француских ратних бродова. Коминике о посети. Петроград, 11, јула. Посета, коју је председник француске републике учинио руском цару, дала је прилике двема при јатељским и савезнинким вла дама да констатују потпуно слагање у мишљењима односно разних ироблема, које поставља пред Великим Силама брига за миром и европском равнотежом а посебице односно источног питања. Припреме за одбрану Валоне. Рим, 11. јула. Агенција Стефани доноси из Валоне: Спенсер, командант кнежеве гарде јавља да ће кнез 12. ов. м. стићи у Валону.

пре регулише реку, која плави взрош ра у злату, што је досада највећи чим су велике кише. прилог. Учитељсна задруга.

Дарак из Америкв.

Учитељско Удружење израдило је Из Америке лпимљено је до сада

ШКОЛСКА СВЕЧА НОСТ. Београдска Трговачка Омладина навршује данас, хвала Богу, два десет и пет година ненрекидна рада у својој Трговачкој Школи. Свечаност завршетка ове школске године извешће се по већ објављеном реду. Данас ће ученици са члановима Управноги Школског одбора окупљени у школској згради (Душанова улица) корпоративно ићи на службу божију и благодарење у Саборној цркви за срећно заврше ни и успели рад у овој двадесет петој школској години. По том ће се у сали основне школе у Савамали у присуству пријатеља и члапова Београдсче Трговачке Омла дине саопштити ученицими постигнути успех, па одличним и врло добрим разделити награде у лепим књигама, и оним, који свршавају школу, сведочанства о томе. На данашњи дан пун значаја по наш целокупни интелектуални рад ми са своје стране честитамо ученицима на постпгнутом успеху, рев ности и марљивости, участвујући у њиховој данашњој радости. Онима пак, који тако предано и са пуно љубави и оданости врше тешке дужности широких размера, школском Одбору, изјављујемо на шу дужну захвалност и честитке на показаним видним резултатима њихова врло корисна рада. Нека им је срећан овај дан!

пројект о осниваљу учитељске задруге којој је циљ да у кредиту помаже учитеље. Задругари могу бити само учитељи и учитељице, школски нздзоркици из учитељског реда, удове и породице учитеља. Пожаревачке железнице. Кроз неки дан приступиће се трасирању нове железничке пруге уског колосека, која иде од Ждрела преко манастира Горњака до Жагубице. Зем/ворадници из Ческе. Савез ческих земљорадника у Брну понудио је Министарству Нар. Привреде, да организује колоиизацију ческих земљорадника у новим крајевима. Извоз стоке из нових крајева. Одбор за издржавање грчких исеље ника из Тракије и Мале Азије, одржао је 8 . јула ове год. лицитацију за на бавку 6000 грла говеди и 400 бивола. Услови су били: да су грла из нове Србије, да су стара 4 до 8 година и да су висине од 1.08 до 1.12, 1.13 до 1.18 и 1.19 до 1.25 метзра. На овој лицитзцији учествовали су ови трговци: Ђока Михајловић из Крагујевца, Ђурђе Радосављевић из Кру шевца, Миле Коцић из Ниша, заступник Мите Марковића из Ниша и већи број солунских трговаца. На лицитацији посгигнута је цена за овз грла дин. 420 у злату просечно по једном пару, франко вагон Солун ослобођено од цариие, плаћање по пријему стоке у Солуну.

715.90 динара и послали су: Др. Паја Радосављевић, Њујорк ди-_ нара 2475 Колонија у Филзделфији 145’Колонија у Јонстаулу 228-15 Колонија у Даусону 57.Братство Војводина из Барбертона 111 дин.

ТЕПЕГРАМИ * I Извештај* Српоног Пресоироа-. Атина, 11. јула. —Александар Рома, посланик, бивши председник парламента и бивши министар, вођа грчких Гарибалдијеваца, умро је. Будим Пешта, 11. јула. Довршено је друго читање законског пројекта о таксама. Председник је предложио идућу седницу за 15 јули са дневним редом: Треће чи тање пројекта о таксама и дискусија законског пројекта о порезама. ИЗВЕШТАЈ. ДРЖАВНЕ ТРГОВИНСКЕ АГЕНЦИЈЕ V МИНХЕНУ СУВЕ ШЉИВЕ Гарнитура 60-65 мрк. 40 - ; гар. 7075 мрк. 56-—; гар. 80-85 мрк. 46—; гар. 95 100 мрк. 39'- ; гар. 110-120 мрк. 32-—; гар. 120-130 мрк. 30-—. Меркантил мрк. 28'—. Пекмее 1 мрк. 34’—. Франко Минхен царињено. царина је

РАЗНЕ ИЗЈАВЕ. Мишљење неког дипломате из тројног споразума. Бечка „Н. Сл. Преса“ има телеграм из Берлина, по коме се неки угледни дипломата, који припада тројном споразуму о српско аустријском сукобу изразио тако, да ће се мир по свој пралици о чувати. Биће свакако неколико узрујаиих дана и оштре полемике измеђи листова тројног савеза и тројног споразума, али да се ипак може имати наде, да ће се ратни исход конфликта избећи. Изјава једног руског дипломате. Један од руских дипломата рекао је сараанику „Новог Времена" ово: „У руским службсним круговима има подлтака о томе, да ће Србија битп вољна, да изиђе у сусрст сваком паметном захтеву Аустро-Угарске. Према та

4НЕВНЕ ВЕСТИ.

на шљиве у џаковима 4-— у сандуциКако су обо врло ситна грла, то је ма 5 ._ Мрк . Пекмез Мрк . 4 <_. П одпости| 1 .ута цена одлична, само ће се о в03 Београд-Минхен стаје око Мрк. вим извозом у велико умањити број 5 50 ^ све за од сто кгр. УЈа Регенсбург

Генерал Стег.ановић у дврру. Генерзл Ст. Степановић био је јуче У Д есет сати пре подне, у двору код ГБ. К. В, Престолонаследника Александра. | Министарска седница, Јуче пре подне у Министарству Иностраних Дела била је министзрска седница под председништвом г. Па - 1 шићз. Нови турски посланин. Џевад беј, нови турски послакик у Београду, предаће своје акредитиве ГБ. К. В. Престолонаследнику Алексанлру у току идуће недеље. Инвалидсна потпора. I. Министар Финансија упутио је акт Министру Правде да расписом извести с.удове, да при доношем.у пре-

ситне стоке, нзјпотребније нашем се љаку за рад у новој Србији Мишљења смо да г. Министар Народ не Привреде неће одобрити овако велики извоз стоке из аових крајева, тим пре шго је у новим крајевима оскудица у радној стоци. Пожар у Београду. Према општинској статистици, у Београду је у прошлом месецу било 13. пожара, Штета од ових пожара износи 2980 динара.

I око Мрк. 3-90. Примедба: Тражња лабавз.

П0СЈ1ЕДЊЕ ВЕСТИ При закључку листа смо са поуздане стране дознали, да су Русија и Француска упутиле својс представнике у Бечу , да изјаве графу Берхтолду жељу, да ноту, упућену Србији модифинује тако, нако не би вређала достојанство те иезависне државе. Повреквом мирољубивом рлсположењу Суте 0 инаал идској потпори помишу српске границе смаграла би Србије мои<е ге очекивати да ће ” се конфликт избећи“. ДОГАЂАЈИ НА ВАЛКАНУ (Илнешшај Српског Пресбиро-а)

СВЕЖЕ ВОЋЕ Талијаиске сирове шљиве Мрк. 25 - Зо Франко Минхен царињено. Сирово , воће не плаћа никакву царину од 1 септембра до 1 децембра по нов. календару. Подвоз Беогрзд-Минхен износи са товаре од 5000 кила око Мрк. 7 80 за од сто кгр. Примедба: Довози из Италије Велики. Из Србије доцније очекују. ЖИВИНА — ЈАЈА Кокошке старе ком. Мрк. Г60—Г80 „ 1 врста „ Г20—ГЗО „ II „ 0-60—0.70 Пилићи „ Г60—Г70 Пловке „ 2' 2-10 Гуске „ * •Ћурке „ 350—4Д0 паја свежа шок „ З - 3’50 Франко Мннхен царињено. Царина се плаћа на живу живину Мрк. 4’на сто кила, изузимајући гуске које су ослобођене царние. Подвоз са ситну живу живину стаје Мрк. С-25 од комада, за гуске и ћурке по Мрк. 0'50 до 0 60. Примедба. Посао врло слаб.

и број деце инвалида из прсог брака која уживају инвалидску потпору. Ин валпд кад се ожени, губи право на инвалидску потпору а такође и његова д< цз из другог брака Општински азил.

Русија и Францусна за сазиз ћеШ. ЖИТА и * Д р УГ0 У исто време и РусиЈа </ЈПшепица за јули Мрк. 2Г| Француска наредиле су мобили Раж за 1 У ЛИ зацију својих војсака.

ј Овас за јули .!Јечам лак нов

21-40 17-60 — 18-30 17-20 — 1780 13-90 — 14 15-60 — 1570

Данашнш број наших службе- Јечам тежак пов У општинском азилу преноћило је у.них новина донсће указ о мо-\ ^ ве 33 од сто кгр - ФР анко Минхен 1 царињено. Царииу на 100 кгр. плаћа: пшеница Мрк. 5 50; јечам за аиво М. 4'—; са храну Г—60.

прошлом мессцу 127 лмца, и то: 117} билпзацији целе српске војске. мушких ћ 10 женских. Од стрзне оп-! ———

штиие упућеио је само једно лице иа [ препоћиште.

Проговари с побуњоницима. Ирач, 7. јулз. Сматра се да јс криза ^остигла јуче споју кулминациону тачку. ! препоћиште. ЦИДОВДЗКСНИ ДЗрЗК МдрОДНОј (ЈДбрЗНИ Представници Великих Сила ре- . шили су да не одговоре на јуче Рвгулисање кривопалан ,-чне рвке. рашње писмо побуњеника. На тај Општина кривопалзпачка упутила је Дарак Франц.-Српске Баике. начин преговорм су дефинитивно молбу хидротехиичком одељењу Ми- Франц.-Сриска Бапка приложнла јејМрк. 155; слабије Мрк. 130. прекинуги. ;нистарства Народне Привреде, да шго на име Видоиданског Дарка 1000 дима- Јареће за пар Мрк. 2.

Примедба. Тражња лабавз. КОЖЕ Јагњсће 1а за 100 ком. од 90 кгр Мар 200; од 70 кгр. Мар. 180 од 50 кгр.