Učitelj

осталих наставних предмета у основ. школи предаје и цртање, као обавезан предмет.

Чешко свевучилилите. Горњи дом аустријског сабора примио је 9 Фебр. по новом календару законски предлог о чешком свеучилишту, које ће се отворити идуће јесени у Прагу.

Италија. Министар просвете поднеће сабору законски предлог о облигаторним продужним школама, које ће походити мла-

79

дићи од 16—19 год. Недељом и свецем биће тимнаст. и војничка вежбања, а сеоским младићима предаваће се несамо читање и питање, већ и други реални предмети и познавање јавних установа. За ове школе постојаће засебно учитељско тело од 12000 људи, којима ће држава илаћати 800 дин. Оснивање тих школа почеће најпре у већим местима, а потпуно да се уведе у целој Италији за 10 год.

о овреававрео-————

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ.

„ОДРАВЉЕ“

ЉЕКАРСКЕ ПОУКЕ НАРОДУ. Уређује др. М. Јовановић-Батут.

Излази на Цетињу два пута у мјесецу. Стаје за Црну Гору, Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину 4 Фиор. годишње. За Србију и друге крајеве 10 динара или Франака. Претплату примају за Црну Гору уредник, за Аустро-Угарску П. Рамадановић у Котору, за Србију књижара В. Валожића у Биограду, а осим тога и сви други наши књижари.

Од ове године изашла су два броја.

Садржај 1. броја: У очи нове године. — Бушено ухо. — Утре. — Сјечена рана. — Постеља. — Рњица или шкрб — Доношче — Календар „Здравља“. – ОСитнице. — Ковчежић: Љекарски одговори и савјети. Љекарска питања, Кореспонденција. Читајте.

Садржај 2. броја: По крви ин млијеку. — Прве погрјешке. —- Дјечије играчке. — Риба. — Кашаљ. — Болесниково надање. — Од зрака до мрака. — Неки лијекови. - Ковчежић: Љекарски одговори и савјети. Љекарска питања. Кореспонденција. Читајте.

Часови резмишљања. Свеска 1. Живот и трулеж. Прештампано из Рада, од П. Тодоровића. Издао Ј. Симић, штампар.

Свеска 2. Уништење естетике, Прештампано из рада, од П."Тодоровић. издао Ј. Симић, штампар. Цена прве 20 а друге 50 п. дин.

Изашла је књига „Предлог за, потпуно сувремено уређење садашњих округа, села и вароши и будућих општина у Србији.“ Написао Дан. Орељ, одвокат у Шалппу. Цен 1,д. и 50 п. Штампана у задруж. штамп.

Историја Београда за потребу основ. школа. Прештампано из „Просв гласника,“ Написао Јок. Ст. Марковић. учитељ. Цена је 50 п. д. Штампана у држав штам.

Мала Кнежевине Србије са новим окрувима за основ. школе. Цена је без штапова, 15. а са штаповима 16 дин.

Г. Андра Матић, проф. у Књажевцу позивље на претплату на књигу „Састав, живот и нега човековог тела“ за школу и кућу. Стаје 2 дин. Изнеће 10—12 штампаних табака. Претплата се шаље издаваоцу. Српска. историја, удешена за данашњу основну школу, од Мих. Јовића, учитеља, изашла је, и разаслаће се свима претплатницима. Књига износи преко 18 и п> таб. (мала осмина) Цена јој је 1 д. и -0 пр. — Наруџбине, као и новац за књиге, ваља слати на. г. Милоша Велицког, учитеља веџбаонице у Београду.