Učitelj

75

који га продају — в.. онима, који га | трећу групур - Стакло припомаже успрерађују. — Да пређемо сад на другу пеху науке, а на име као оруђа за испигрупу. — Стакло служи угодностима и тивање: а., астроному 6, Физичару; · пријатностима домаћег живота. Како ту в., хемичару. — И тако сад сваки овај поделу да изведемог — Оно служи: – а, | одвојени начин добијања користи од стаку виду прозорних стакала; — 6. у виду лета можемо подвести под једној од тих посуђа; — в., у виду разних предмета | трију група.

као украс, — Шта ћемо да метнемо у (ОВРШИЋЕ СЕ)

ере

Карта кнежевине Србије за основне и средње школе. Литографија Мирослава Јорговића у Београбу. Цена 30 пи. дин.

По одавна осећа се у нас велика оскудица у наставним средствима за основне и средње школе у опште. Нарочито беше једно доба, када се није могла добити никаква карта кнежевина Србије и српсвих земаља. Није било мапе за школу, за учитеља, а о ђацима и да не спомињемо. Још има много школа које се служе дежарденовим картама.

С тога се морамо зарадовати сваком новом појаву на пољу наставних средстава,

И. карта кнежевине Србије од Јорговића

обрадоваће многе учитеље.

Карта Јорговића обухвата целу Кнежевину каква је данас —- дакле и нова четири округа. Она је хидрографска, оро-

графска и политичка карта. На њој су.

обележени путеви и пројектована желе-

се то могло извршити на тако малој карти.

граничи. По томе изгледа да је ова картица врло претрпана. Но издавалац се од тих погрешака сачувао што је мало места забележио. У округу шабачком забе| лежено је само П, подринском 9, београдском 15 места и т. д.

Разуме се, да се на овако малој карти (размера је 1: 1, 500 000) не може наћи све што се тражи. Но наћи ће се много што шта што је учитељу од велике пе| требе и што се не може без карте научити.

Изавалац је оставио малу цену карти, с тота је желети, да је имају у рукама сви ученици наших основних школа, који уче географију. Без карте не учи се земљо| пис. Ова карта олакшаће учитељу врло много у географској настави.

Др. Н.

БЕЛЕШКЕ

Човек издише за 24 сата једну оку

воде у облику паре. Ова је мера за обично дисање и средовечног човека, а може и да се промени. По дужи напор учеста, дисање, па је онда и паре више. —

Учени Енглез Јон Лубток проучава већ више година мравеи нашао је да мрави живе више од 7 година; разазнају боју и имају оштар мирис. —

__ Школе у Бугарској. У прошлој години | било је у Бугарској1271 мушка и 83 жен| ске основне школе, сем тога још 55 нелотпуних ошпштинских школа (са једним или два разреда). Учитеља је било 580 а учитељица, око 180. (Ш. д ). —

Најновијим распоредом министар просвете у Русији одредио је, да се поред

зница. Границе округа повучене су, колико __

Забележене су и државе којима Србија

Па АЕ и са