Učitelj

од 1 до 8 Октомбра учила, и од прилике |

у истом правцу наставити. 5. Октомбра ПРЕ ПОДНЕ.

Научио сам децу да кажу: шта је човек, од куда је он постао (7!) ч како је он створење.

ПОСЛЕ ПОДНЕ.

Она су свето научила и на питање одтоварала су: „Човек је овде на земљи разумно “ усавршено божије створање, од Бога створено, који се од свију осталих животиња, умом својим разликује“ (!)

6. Октомбра ПРЕ ПОДНЕ.

Показао сам деци: шта је сунце, како оно изгледа, где се налази и ко је нега створио.

ПОСЛЕ ПОДНЕ.

Ја сам их упитао, да ми на сва дата питања потпуно одговоре и она су ми овако одговорила: „Сунце је небеска планета (2!) која даје светлоћу и топлоту од себе ; она се налази у небесном простору (2); њега је Бог створио, да светлоћом својом осветљује друге мање планете (звезде) које се око њега окрећу, а топлотом својом, да гртје земљу, која ша себе свакојако биље троизводи. Оно је округло као наша земља Т. ј. као ка-

ква јабуна или лопта; и налази се 9

небесним простору; она је најсјајније од свију осталих звезда“ т. Октомбра ПРЕ ПОДВЕ.

Повторио сам са ученицима све тито су од 5—6 научили, и потом даље наставио.

ПОСЛЕ ПОДНЕ.

Учио сам децу да познају, шта је

земља, на којој живимо. Она су учила

|

да кажу: „Земља је небеска планета, као што је сунце им остале звезде, она, је округла као каква лопта, или јабука, и на тој са свију страна живе Људи ; она ни на чему не стоји, нето је у небеском простору, и њу окружава ваздух и зове се ваздуто-окружје. % 3994 28 Септембра 1870 год. у Крагујевцу. Министар просвете и црквених дела Д. Матић, “

Ево тога дневника, урнека министарских расписа, кога требају и сада да се држе овд, учитељи при предавању. Остављам читаоцима да изрекну суд о њему, а сад пралазимо на поједине тачке.

Према овом дневнику учитељи треба, да отпочну своја предавања са оком, и одма истог часа да им даје појам о томе да сваки човек има две руке, две ноге, два ока; и да се једно зове лево, друго десно и 1. д.

Али питање је, да ли дете зна, шта је то два, шта лево, шта десно и 1. д. и да ли је могуће, да толико запамти једног часа, и то шта више првог часа.

Дати детету појам о томе: шта је два, лево, десно, треба више часова а не један као што се овде захтева, и треба да се учитељ иђак разуму, дакле да дете зна српски.

После подне учитељ већ треба да даје појам деци о томе, шта се зове тело човечије, и из чега је састављено, а другог дана деца већ треба да знају да кажу: „Тело је човечије састављено од костију м меса ; него је Бог створио.“

Људи се муче по толико часова са старијим разредима, која потпуно знају

српски; држе толико предавања, па