Učitelj

357

Зашто деца изостају од школе.

Да наше основне школе млого пате од тога. што деца млого изостају од школе, то већ зна сваки, који је имао носла са школом. Нарочито сеоске школе од овога јако пате, али није млого боље ни у оним варошима и варошицама, где се становници поред „чартшиског“ живота и рада, занимају и земљорадњом, као што је и овде у Пр.

Неки, за ово изостајање, бацају кривцу на родитеље, или на неразумевање, простоту или „глупост народну“ ит.Д. Неки криве за то учитеља, што он преко општинске и полицајне власти не до гони децу у школу силом. Неки опет веле, да су криве општинска или полицајна власт зато, што оне не приморавају људе да шаљу децу у школу; а оне, који децу од школе задрже, да их казнама застраше, да то више не смеју чинити. — Елем, као што видите, неко велимо да је кривица до овог, неко до оног итд. али главни и прави узров зашто деца од школе изостају, као да мало њих виде. а мало којим оће да траже главни и прави узрок томе изостајању.

Моја је цељ, да овим чланком у неколико помогнем, да се сазна тај прави узрок изостајању деце од школе, а после у кратко да кажем и како мислим да би се могла ова болест школина да излечи.

Да пређем сад на саму ствар.

Изостајање од школе у главноме је двојако: или деда сама изостају од школе, управо бегају од школе; или их неко други задржава преко њине воље.

Да видимо прво шта је узрок у овом првом случају, кад деца бегају од школе.

Ако деца изостају сама од школе, то значи да им школа није мила, да она мрзе школу, па гледају, да ма којим начином од школе изостану. А ко је у овом случају крив за 10.% Ја мислим нико други но сама школа и њен учитељ. А зашто“ — Школа је крива за т,, што није мила деци; а учитељ је крив зато, што није деци. омилио школу, па да она бегају од куће у школу, а не од школе да бега-

"ју вући, у поље, у коров и т. д. „Учи-

тељ је душа школи“ вели се, е па кад. је тако, онда је за све ово, та „душа“ крива. Ако учитељ не предаје деци разумљиво и занимљиво, но само „одавде“ „довде“, па после само „слиша“, онда наравно да деци неће бити школа. управо слатка и она онда могу и долазити и не долазити. Ако их ко тера, доћи ће, ако им се остави на вољу мучно да ће. А зашто, — Зато, што у школи нема готово ничега, што би управо децу привлачило. Ако је уз то још учитељ и строг, ако му је главно. наставно сретство прут, шамар итд., онда школа, не само да неће привлачити себи децу, но ће им изгледати као неко страшило, као нека робија, као нека страшна кућа, у којој има један страшан баук, који само бије, тера да се клечи итд. И зар је чудо, ако онда деца бегају од школед А јесу ли овде деца кривад — Не, ни најмање. А шта веселна деца пате онда, кад побегну од школе. О томе има тако млого прича, да се чак и у дечијим књижицама штампају, ваљда зато, да покажу